Следва

Меню за детска ясла. 20 години по-късно

Десеттe най-изумителни дизайна на 2009 година

2009 вече е зад нас. Това значи, че сега е много добър момент да погледнем към отминалата година и да видим...

All About Life преди 14 години

2009 вече е зад нас. Това значи, че сега е много добър момент да погледнем към отминалата година и да видим какво се случи в света на дизайна.

Противно на често срещаните твърдения „Изкуството е мъртво”, „Модерният дизайн е в криза” и други подобни, 2009-та беше една изключително продуктивна и креативна година. Затова във ViewSofia сме подбрали 10-те най-интересни дизайна на годината! Убедете се сами:

Mojito shoe

Лондонският архитект Julian Hakes ни изненада с невероятната си идея за обувка, която се състои само от една извита плоскост от въглеродни влакна. Спираловидната форма се увива около петата, горната част на ходилото и завършва под пръстите на крака, така че когато обувката се носи, тя придобива здравина от напрежението и тежестта. Все още не е ясно, дали идеята ще проработи в действителност, но със сигурност изглежда внушително!

Minimal Dresses




Наскоро завършилата дизайнерка Digna Kosse представи рокли направени с минимално количество материал! Основната идея на проекта е да служи като контрапункт на всички онези огромни рокли по подиумите в Париж, Лондон и Милано, които са също толкова неносими, но въпреки това използват огромни количества платове.

Ink Calendar




Ииспанецът Оscar Diaz винаги може да изненада публиката си. Миналата година той представи идеята си за календар, който работи чрез капилярните свойства на мастилото – също както капката кафе бавно се разширява върху любимата ви бяла покривка. Календарът е изцяло хартиен и се залепя на стената, а откъм страната на единицата хартията се потапя в тубичка мастило с цвят по ваш избор. Естествено все още подозираме, че към края на месеца дните започват да текат по-бавноинк, но това не пречи на идеята да е страхотна.

The Clock Clock




Буквално „Часовникът часовник”, този проект си играе не само с думи. Използвайки 24 аналогови часовника шведските дизайнери Humans since 1982 създадоха 1 дигитален часовник!

British Design Classics




Рядко се случва пощенските услуги да са интересни по някакъв начин и затова UK Royal Mail пуснаха 10 специални пощенски марки, които представят 10 икони на британския дизайн. На марките ще намерите знаменития Mini Cooper, характерния за Лондон двуетажен червен автобус, класическия дизайн на литературното издателство Penguin и дори първата къса пола! Каквото и да ви се падне, със сигурност е по-интересно от профила на кралицата.

Confluences



Диванът на дизайнера Philippe Nigro всъщност се състои от няколко свързани фотьойла. Освен че изглежда страхотно, необикновета форма позволява по-свободна употреба – диванът е удобен както за следобедна дрямка, така и за оживен разговор между приятели.

Stuff



Британката Marina Ralph ни представи специалния си шкаф, който показва обема на съдържанието си. Разликата с всички останали шкафове, е че задната част не е дървена или метална, а изцяло латекс, което значи, че всичко по-обемно ще изпъкне и ще покаже формата си.

Gridlock



...на дизайнера Philippe Malouin са двойка лампа и маса, вдъхновени от архитектурни конструкции и инженерни подпори. Лампата е всъщност само една бяла флуоресцентна крушка внимателно сложена в центъра на голяма структурна мрежа, а масата – същото, но с парче тънък светъл гранит, който служи за повърхност.

Ливанската фирма Bokja представи смелата си колекция мебели в Лондон през септември.



10-те обекта са всъщност реставрирани стари мебели „обновени” с традиционни орнаментни дамаски. Така по един странен начин се получава, че „старо” + „старо” = „модерно”, от което със сигурност има какво да научим!

Foster 510



Е класически диван от архитектурното студио Foster + Partners, едно от най-големите и влиятелни в света. С доста сериозен намек за известния Barcelona Chair на Миес ван де Рое, Foster 510 е много добър пример за класичеси модернизъм – изчистен и изтънчен дизайн, черна или бяла кожа и никакви шарки.

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.