Следва

Националната Галерия и Фестивал Фотофрабрика представят MEMENTO VIVERE

15-те НАЙ-МОДНИ филма, задължителни за гледане

Независимо дали става въпрос за биографичен материал за живота на Ив Сен Лоран, първите стъпки в модата на Габриел Шанел, поглед зад кулисите на престижно списание или живота на някой модел, лятото е идеалният момент да се потопим в неортодоксалните истории, същински пищни приказки, от фантастичния, блестящ, неустоим свят на модата

 

 

 

Movies & TV преди 2 години

От причудливи и приповдигнати до трогателни и драматични, ето ръководството на View Sofia за най-добрите модни филми, които обезателно да гледате >>>

Ив Сен Лоран (2014)

Yves Saint Laurent на режисьора Жалил Леспер (Jalil Lespert) е елегантно повторение на живота на едно от най-големите имена във френската мода, в който личното и професионалното често се пресичат. От водещата позиция в Dior през 1957 г. до създаването на собствена модна къща през 1961 г., включително връзката му с Пиер Берже, филмът прави опит да въплъти сложното творчество на чувствителния, безкрайно надарен, финоменален френски кутюриер. С участието на неговите музи, неуспешните му опити по пътя и скандалната колекция Руски балет от 1976-та, филмът засяга всички аспекти на живота и творчеството на Ив. Пиер Ниней (Pierre Niney) триумфира в ролята на Сен Лоран, спечелвайки филмовата награда César за най-добър актьор, надминавайки Гаспар Улие (Gaspard Ulliel), който играе същата роля в Saint Laurent на Бертран Бонело през същата година.

Дяволът носи Прада (2006)

Когато Андреа Сакс (Ан Хатауей), млада журналистка, попада в асистентския екип на Миранда Пристли (Мерил Стрийп), главен редактор на списание „Подиум", тя преживява истински културен шок. Сакс (Sachs) не се интересува много от външния си вид и изпитва известно презрение към повърхностностния моден свят, което желязната госпожа Пристли бързо усеща и яростно преследва. С много хумор и петзвездна актьорска игра, тази адаптация на романа на Лорън Вайсбергер от 2003 г. е настолна. 

Сен Лоран (2014)

Сен Лоран на Бертран Бонело също разглежда митичния и често скандален живот на Ив Сен Лоран. Режисьорът потапя зрителите в 70-те години на миналия век, до времето, когато дизайнерът става световноизвестен със спортните си и елегантни тоалети. През божествената одисея в съзнанието на дизайнера, режисьорът разглежда тази върхова в артистично отношение ера, изпълнена с наивност и триумфи, приливи и отливи. Гаспар Улие предлага истински и наситен образ на дизайнера, който, за да забрави вътрешните си демони, се гмурва в пагубния свят на наркотици и оргии.

Забавно лице (1957)

Преди Дяволът да носи Prada, има Funny Face. В друго време и на друго място, Одри Хепбърн открива, че преживява историята на Пепеляшка през 1950 г. В тази музикална комедия от Стенли Донън, една от последните от класическия холивудски жанр, служителка на книжарницата в Гринуич Вилидж на име Джо Стоктън, запалена по философията, се превръща в модел за списание Quality, американско модно издание. Маги Прескот, редактор на списанието, и фотографът Дик Ейвъри, работят заедно, за да убедят Стоктън да им позира. Развиващ се в следвоенния Париж и акомпаниран от музиката на Джордж и Ира Гершуин, в сюжета Джо и Дик се влюбват, съчетавайки две вселени, които в началото изглежда не си пасват особено добре.

Коко преди Шанел

От детството в интерната до първите уроци по шев и кройка в Париж, чрез раждането на нейната модна къща, биографичният филм на Ан Фонтейн „Коко преди Шанел" е подробен разказ за невероятния живот на Габриел Шанел, която се хвърля толкова страстно в работата си, както и самата авторка прави в нейните любовни истории. Одри Тоту грациозно олицетворява великата Мадмоазел, която буквално освобождава жените с елегантните си, изключителни дрехи. Френската режисьорка решава да се съсредоточи върху дизайнерката преди да изгрее славата й, за да разбере по-добре жената зад модната икона и ни показва една уязнима жена, наранена от травматичното си детство и трагичните си любовни истории. Елегантен и трогателен филм, който прекрасно рисува истинската Коко.

Неоновият демон

Младо момиче се отправя към Лос Анджелис с надеждата да започне кариера на модел. Бързото й издигане до славата и невинният й външен вид пораждат чувство на ревност у колегите й. Докато някои от тях търсят компанията й, други ще направят всичко, за да попречат на успеха й. Представен на филмовия фестивал в Кан през 2016 г., „Неоновият демон" на Никълъс Уиндинг Рефн представя Ел Фанинг в най-драматичната й роля досега.

Коко Шанел и Игор Стравински (2009)

1920-те години, Париж ... Коко Шанел е в устата на всички. Богатата парижка публика се втурва към нейния бутик на 5 rue Cambon, за да се поглези с женствени и лъскави творения, обозначени с емблематичното двойно C. Зад кулисите, дизайнерката е буквално разбита от загубата на любовника си Бой Капел, който умира в катастрофа през декември 1919 г. Скръбта й продължава, докато среща композитора Игор Стравински, който изпълнява сътворената от него "Свещена пролет", представена в Театъра на Шанз-Елизе няколко години по-рано. Очарована от харизмата и личността на твореца, избягал от Руската революция, Коко Шанел решава да приеме него, съпругата и децата му в своята вила Garches, и става негова любовница. Именно тази страстна връзка режисьорът Ян Кунен подчертава в красивия си филм „Коко Шанел и Игор Стравински", в който Ана Муглалис и Мадс Микелсен въплъщават страстното изживяване на два велики творчески ума. 

Коя си ти, Поли Магу? (1966)

Сатиричният филм на Уилям Клайн за света на модата е задължителен. В Париж, 1966, Грегоар Пек (Жан Рошфор) среща модел на име Поли Магу (Дороти Макгоуън), като част от телевизионен репортаж, озаглавен „Коя си ти, Поли Магу?" Целенасочено ироничен и шантав, този филм показва най-доброто от чара и стила от 60-те години.

Шивачката (2015) 

В австралийския филм на сценаристката Джослин Мурхауз от 2015 г., зашеметяващата Кейт Уинслет играе ролята на успешна шивачка на име Тили, която се завръща в родния си град в Австралия, след като прекарва дълго време в Европа. Мотивите на Тили не са толкова невинни, имайки предвид бившите съседи, които съсипват детството й. Напоен с прилично количество комедия, The Dressmaker представя образа на обществото, в което слуховете подклаждат тревогата на общността.

Phantom Thread (2017)

„Фантомната (невидимата) нишка" разказва историята на Рейнолд Уудкок (Даниел Дей-Луис в последната му роля), който царува в света на висшата мода в Лондон през 50-те години. Тази елегантна модна хроника включва още красива любовна история и е режисирана от Пол Томас Андерсън. Филмът печели Оскар през 2018-та за Най-добри костюми.  

Zoolander (2001)

През 2001 г. светът е благословен с комичното дуо Бен Стилър & Оуен Уилсън, които се появяват в общо 13 филма заедно през последните 20 години: Startsky & Hutch (2004), трилогията „Запознай се с нашите", два филма за Zoolander и The Royal Тененбаумс от Уес Андерсън. В този изключително весел филм зрителите проследяват приключенията на мъжкия модел Дерек Зулендър, изигран от Стилър, който се превръща в промит мозък и една от най-злокобните фигури в света на модата. С участието на плеяда, включваща Дейвид Боуи, Мила Йовович, Том Форд, Натали Портман и Лени Кравиц, този филм вероятно има най-звездния актьорски състав досега.

Личен купувач (2016)

Никой друг, освен бутика на Шанел, може да осигури костюмите за филма, режисиран от Оливие Асаяс, с участието на Кристен Стюарт като изтормозен шопинг-консултант. Муза на Chanel от модното шоу на Métiers d'Art Париж-Далас през 2013 г., актрисата играе невротична асистентка, преследвана от духа на починалия си брат близнак. В крайна сметка тя е принудена да краде от работодателя си, но кой е виновен? Оливие Асаяс взема наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кан през 2016 г.

Ready to Wear (1994)

Заснет по време на Седмицата на модата в Париж през пролетта на 1994 г., Ready to Wear пренася зрителите във водовъртежа на парижкия моден свят, шокиран от подозрителната смърт на президента на Модния съвет по време на задръстване. Във филма участва елегантното дуо София Лорен - Марчело Мастрояни, двама титани в италианския свят на киното.

Бих ли те излъгал? (1997)

Отчаян и безработен, Еди (Ричард Анконина) е нает от еврейския бос на текстилна компания, наречена American Dream, в парижкия квартал Sentier. Единственият проблем е, че Еди се смята за евреин, което е основен фактор при наемането му. Ще излезе ли истината наяве?

Confessions of a Shopaholic или Дневниците на Беки Б.

Беки има проблем - пристрастена е към пазаруването. За нея харченето е единственият начин да се чувства истински жива. По ирония на съдбата е наета като колумнист във финансово списание, предназначено да съветва читателите относно спестяванията им. Прикривайки зависимостта си от шефа и колегите, Беки трябва да се изправи срещу вътрешните си демони или да рискува "да се загуби в превода".

More Movies & TV