Следва

Легендарната игра „Стани богат“ завладява ефира на bTV през новия телевизионен сезон

44 класически филма на ужасите, които всеки любител на страшното трябва да види

Ако търсите филм, от който да ви побият студени тръпки, трябва да заложите на класиката. На прага ни е есента, тъкмо време за тръпки!

Movies & TV преди 2 години

Да, има някои невероятни съвременни филми на ужасите, но има нещо непреходно в силата на класиките и способността им да плашат поколение след поколение без изискани CGI (компютърно генерирани) чудовища. Което не означава, че няма и някои съвременни филми, които също са се превърнали в класически филми на ужасите. С течение на годините нашата колективна дефиниция на филмите на ужасите се променя и еволюира - от старата школа на Universal Creature до модерни социални и психологически филми на ужасите като „Излезте" на Джордан Пийл. Ако се смятате за истински почитател на ужасите, ще оцените всичко, което жанрът може да предложи.


10 тъжни филмa в Netflix за онези моменти, в които просто трябва да си поплачете


Независимо дали търсите класически чудовищни ​​филми като „Булката на Франкенщайн", емблематични слашъри като "Петък 13-ти" и "Хелоуин", научно-фантастични плашила като Alien и Invasion of the Body Snatchers или весели мета-филми на ужасите като Scream and Cabin in the Woods, ние сме подготвени. Ето някои от най-класическите филми на ужасите на всички времена, които всеки уважаващ себе си кинолюбител трябва да види.

1. "Психо" (1960)

Когато мислите за класически ужас, коя е първата сцена, което ви идва наум? Ако това е вдигнатият нож от известната сцена под душа на Psycho, не сте сами. Повече от 50 години по-късно тази класика на Хичкок все още е напълно ужасяваща (четете още: Миналото: Алфред Хичкок - човекът, който можеше твърде много).

2. "Сиянието" (1980)

Къртовската работа и липсата на време за удоволствия е причина хората да полудеят и да се опитват да убият семействата си - поне това е поуката през 1980 г. The Shining. Адаптацията на Кубрик на книгата на Стивън Кинг е психологическо пътешествие на ума - разбира се, по най-добрия и най-страшен начин.

3. "Екзорсистът" (1973)

Филмът за демонично притежание се превръща в собствен поджанр, а категорията носи името "The Exorcist" от 1973 г.

4. "Бебето на Розмари" (1968)

Възрастните са достатъчно страшни сами по себе си, без да добавят демонични елементи, като например семето на сатана. Точно тази идея е в основата на сюжета на "бебето на Розмари" от 1968 г., колкото и ужасяващо да звучи.

5. "Кошмар на улица Елм" (1984)

Чудовищен убиец, който идва за вас в сънищата ви и ви убива? Това е истински кошмар и абсолютна класика от 80-те.

6. "Кери" (1976)

Свръхестественият роман на Стивън Кинг се превръща в класически страшен филм, когато излиза през 1976 г., като подчертава ужасите на юношеството, пубертета и гимназията като цяло.

7. "Saw" (2004)

От време на време се появява филм, който ни вдъхновява да преоткрием целия жанр. Saw е точно този филм на ужасите.

8. "Хелоуин" (1978)

Що се отнася до римейка, той не става много по-класически от оригиналния "Хелоуин", който превръща идеята за маскиран убиец в златен стандарт в страшните филми и коронясва Джейми Лий Къртис като "Кралицата на писъците".

9. "Нашествие на похитителите на тялото" (1956)

Най-доброто от научните фантастики пита ужасяващо „ами ако" и след това отговаря по начин, който ни преследва и до днес. В Invasion of the Body Snatchers, хората с ужас установяват, че техните близки са отнети и заменени от безчувствени двойници, подобни на чужди нашественици.

10. "Писък" (1996)

"Писък" е "метапогледът" върху филмите на ужасите, който феновете чакат, но също е и идеалният страховит сценарий сам по себе си. Хитът от 90-те се превръща на мига в класика.

11. "Каюта в гората" (2012)

Говорейки за римейк на филм на ужасите, „Кабината в гората" от 2012 г. деконструира всъщност цялата им концепция, повдигайки екзистенциални въпроси за доброто и злото.

12. "Заклинанието" (2013)

Тази модерна класика за семейство, което се премества в изолирана фермерска къща, е достатъчно страшна, за да породи цял куп себеподобни ленти (можете да благодарите на този филм за поредицата "Анабел" например), които вероятно ще надживеят всички нас.

13. "Носферату" (1922)

Няма как да има по-голяма класика в жанра. Nosferatu е страховит ужас от 1922 г., който дефинира стандартите за филми за вампири за следващия един век.

14. "Нещото" (1982)

Най-страшните филми на ужасите изследват какво е наистина да си хванат в капан с чудовище - а The Thing Antartica ни дава ужасяващата представа как биха изглеждали нескончаемите атаки на ппроменящ формата си звяр.

15. "Извънземно" (1979)

В космоса никой не може да те чуе как крещиш. Това се превръща в проблем, когато космическият ви кораб е изпреварен от безмилостна машина за избиване, която атакува целия ви екипаж, един по един.

16. "Птиците" (1963)

Хичкок влиза в историята като майстор на ужасите, с основание. През 1963 г. филмът „Птиците" показва как привидно обикновени птици нападат цял град, злобно атакувайки жителите му. Ще ви е страх да излизате навън със седмици.

17. "Булката на Франкенщайн" (1935)

Ако не за друго, си струва да го гледаме, за да разберем и осмислим вдъхновението за поп културата, което поражда. Bride of Frankenstein е задължителен за гледане от всички кинолюбители.

18. "Гняв" (2006)

Благодарение на лентата, режисирана от Сара Мишел Гелар, няма как да чуете този отличителен хриптящ звук, без сърцето ви да запрескача бясно. Признайте си - все още преследва кошмарите ви.

19. "Призраците" (1963)

Една от оригиналните истории за обитавани от духове къщи, The Haunting днес е също толкова ужасяваща, колкото през 60-те.

20. "Мълчанието на агнетата" (1991)

Ако сте фен на психологическия ужас, обезателно трябва да видите „Мълчанието на агнетата", който поставя психологическия аспект отпред и в центъра, чрез емблематичния злодей Ханибал Лектър и разговорите му с профайлъра на ФБР Кларис Старлинг.

21. "Последен изход" (2000)

Как можеш да избягаш, когато нещото, което те гони, е самата смърт? В по-голямата си част не можете. И когато опитате, смъртта става много креативна за убийството ви - поне ако се доверим на този римейк за група приятели, които изневеряват на смъртта и след това се оказват преследвани един по един от нея.

22. "Злите мъртви" (1981)

Ако някога се чудите къде дават как „група млади хора са нападнати в отдалечена колиба в гората", явно все още не сте гледали The Evil Dead, което трябва да се промени възможно най-скоро.

23. "Полтъргайст" (1982)

Има филми за обитавани от духове къщи, а след това има "Полтъргайст", който ще ви остави да изследвате квартала си, за да сте сигурни, че той не е построен върху гробища или свещени могили. Плюс това, четенето за прословутото „проклятие" ще разтупти сърцето ви несъмнено.

24. "Поличбата" (1976)

Понякога антихристът не идва през собствената ви утроба. Понякога неволно го осиновявате. Това е предпоставката на The Omen, един от най-ранните (и най-страшните) филми, да разказва как „ужасяващо дете тероризира семейство".

25. "Знам какво направи миналото лято" (1997)

Някои от най-добрите филми на ужасите намират ниша в лагера, който е присъщ на жанра, но малко го правят по-добре от „Знам какво направи миналото лято", тийнейджърски филм за група приятели, преследвани от убиец с кука, след като прикриват случайното убийство, което извършват.

26."„Проектът на вещицата от Блеър" (1999)

Този нискобюджетен феномен на ужасите променя играта в жанра на страшните филми, поставяйки касови рекорди, като проправя и път за жанра, показващ бъдещи събития..

27. "Челюсти" (1975)

Оригиналните челюсти трябва да са триумф на злото, но дори и с позорно неизправна механична акула в ролята на злодей, класиката на Стивън Спилбърг е достатъчно страшна, за да ви накара да подскочите, дори и днес.

28. "Бягай!" (2017)

Класиката може да се появи на екран по всяко време. Пример: социалният трилър на Джордан Пийл - Get Out, който незабавно се превръща в класика, когато излиза на екран през съвсем скорошната 2017-та. 

29. "Американски върколак в Лондон" (1981)

Филмите за върколаци е трудно да се получат добре, но именно това е причината, което прави Американския върколак от 1981 г. такова постижение.

30. "Пръстенът" (2002)

В продължение на хилядолетия, тази класика от 2002 г. е първият опит да бъдем наистина сериозно изплашени от ставащото в умовете ни. Наоми Уотс играе ролята на репортерката Рейчъл Келър, чиято племенница умира гротескно след гледане на видеокасета. Рейчъл гледа видеокасетата, гледат я и отчужденият й партньор и детето им ... останалото е история от филмите на ужасите.

31. "Мухата" (1986)

Джеф Голдблум играе ролята на учен, който изобретява устройство за телепортация и го изпробва, без да осъзнава, че мухата също е на път към него. Това, което следва, е наистина ужасяваща трансформация, тъй като Джеф се превръща в част насекомо, част - човек.

32. "Мизъри" (1990)

В „Мизъри" виждаме как фанатичната преданост изчезва много, много нелепо. Филмът (поредната адаптация на Стивън Кинг) се фокусира върху автор, оставен сериозно ранен след автомобилна катастрофа, който бива спасен от пенсионирана медицинска сестра, която се оказва един от най-големите му фенове. Тя го прибира вкъщи, за да го върне към живот. И да го задържи завинаги.

33. "Честит ден на смъртта" (2017)

Ако някога се чудите какъв ще бъде Денят на суровия, безмилостен край, този филм е вашият отговор.

34. "Тесакското клане" (1974)

Ако кървавите сцени са вашето нещо, тази класика от 1974 г. за група приятели, тероризирани от полудяло семейство в средата на нищото, явно Тексас, е задължителна.

35. "То" (2017)

Класиката на Стивън Кинг ще засили всеки страх от клоуни, който по някаква причина дреме във вас.

36. "Непознатите" (2008)

Филмите за нападение в дома ни поражда групови писъци, защото идеята за ужаса, който влиза в домовете и нахлува в нашето най-безопасно пространство, е уникално ужасяваща. "Непознатите" довеждат концепцията до крайност, следвайки двойка, тероризирана от група нашественици, които ги нарочват на случаен принцип.

37. "Пусни правилния" (2008)

Този шведски вампирски филм е доста модерен, но също така задължителен за всеки, който се смята за ценител на класиката. Той умело съчетава класически теми със сложни психологически трепети.

38. "Петък, 13-ти" (1980)

Летният лагер никога вече не е същият след пускането на този класическа слашър.

39. "Тихо място" (2018)

Какво бихте направили в един свят, в който издаването на някакъв шум означава сигурна смърт? Това е изненадващо ужасяващата предпоставка зад моменталната класика на Джон Красински A Quiet Place.

40. "Детска игра" (1988)

Убийствена кукла, обладана от духа на сериен убиец? Няма нищо страшно в това, нали?

41. "Вещицата" (2015)

Уединено пуританско семейство, живеещо в гората? Свръхестествени сили? Кози, подобни на демони!? Припомнете си този ужасяващ филм с участието на Аня Тейлър-Джой.

42. "Мидсомар" (2019)

Дами, никога, повтаряме, никога не пречете на гадното си гадже, особено когато той иска да изучава древен култ насред нищото. Всичко ще свърши зле.

43. "Реинкарнация" (2018)

След като матриархът на семейство Греъм умира, кланът започва да открива, че тя крие (и предава) няколко много зловещи тайни.

44. 'Чистката" (2013)

Новата култова класика "Чистката" се случва в Америка в алтернативна вселена, където всички престъпления, включително убийствата, са законни в една единствена нощ в годината.

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 2 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.