Следва

Доктор Нигма Талиб: не яжте ТОВА и лицето ви ще блести от красота

Диетата на Макдугъл: Нишестето е полезно, не дебелеем от въглехидрати, а картофите са новата супер храна

Днес е Международния ден на картофа!

 

Food преди 2 години

В наскоро публикувана книга "Енергията на нишестето“ (MYTH Publishing) д-р Джон Макдугъл предлага нов поглед върху хранителните навици на хората в 21-ви век. Книгата предоставя стъпка по стъпка план за преминаване към ястия на Макдугал, както и рецепти за проста и вкусна храна, а лекарят призовава за пълно изключване на месото и млечните продукти от диетата и замяната им с пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове. В ново проучване специалистът описва нишестената диета и дава съвети за поддържане на отлично здраве. Разбираме кое какво е, що се отнася до картофите и нишестето, защото единствената храна, която можем да ядем всеки ден и да не ни омръзва, са те...

ДНК тестове доказват, че нишестето е важно за човешкия организъм

Експерти отдавна стигат до извода, че храните на растителна основа трябва да са в основата на диетата на изследвани за целта животни, в конкретния случай маймуни, следователно и на хората. Това се изисква от нашата анатомия и физиология. Естествената диета на най-близкия ни роднина, шимпанзето, е почти изцяло вегетарианска. В сухи дни и студени сезони, когато плодовете са оскъдни, шимпанзетата ядат ядки, семена, цветя и дървесна кора. Генетичните тестове показват, че нишестето допринася най-много за развитието на човека. ДНК-то на хората и шимпанзетата е почти идентично; една малка разлика е, че нашите гени ни помагат да усвояваме повече нишесте в следствие на важна еволюционна промяна. Способността ни да усвояваме нишестето и с него да си набавяме енергия позволява на хората в древността да мигрират в по-северните и по-южните райони на Европа Азия и така постепенно да населят цялата планета.

Нишестетата задоволяват апетита по-добре от месото

Чувството на глад е от съществено значение за оцеляването ни. Не можем да заблудим глада, като се отдалечим от масата или хладилника, като оставим вилицата или дори като редовно броим калориите на всяко ястие. Вероятно сте чували, че що се отнася до теглото, всички трябва да приемаме еднакво количество калории, но това не е така, особено когато става въпрос за задоволяване на апетита и съхранение на полезни мазнини в организма. Трите компонента на храната произвеждат "горивото", което познаваме като "калории“ - протеини, мазнини и въглехидрати. Нишестени храни като царевица, боб, картофи и ориз са с високо съдържание на въглехидрати и диетични фибри и много малко мазнини.

Задоволяването на глада започва с пълнене на стомаха. В сравнение със сиренето (4 kcal на 1 g), месото (4 kcal на 1 g) и маслото (9 kcal на 1 g), нишестетата са с ниско съдържание на калории (около 1 kcal на 1 g). Те ни дават усещане за ситост само с една четвърт от калориите в сиренето и месото и една девета от калориите в маслото. Нещо повече, това чувство на ситост е по-пълно и дълготрайно. Изследвания, сравняващи начините, по които въглехидратите и мазнините задоволяват глада, показват, че въглехидратите задоволяват апетита за няколко часа, докато мазнините имат краткосрочен ефект. С други думи, ако обядът ни се състои от повече нишесте, няма да изпитваме глад дълго време, докато ако ядем повече мазнини, скоро ще огладнеем отново.

Излишното нишесте не се преобразува в телесни мазнини

Разпространен мит твърди, че захарите в нишестето лесно се превръщат в мазнина, която след това се виждаме в областта на корема, бедрата и задните части. Редица изследванията по тази тема показват масовото несъгласие на  учените спрямо това твтрдение. След хранене разграждаме сложните въглехидрати до прости захари. Тези захари се абсорбират в кръвния поток, който ги пренася в трилиони клетки на тялото, за да имат те енергия. Ако ядем повече въглехидрати, отколкото тялото ни се нуждае, тогава почти килограм въглехидрати може неусетно да се натрупа в мускулите и черния дроб под формата на гликоген. Изгаряме тези запаси, когато тялото отделя топлина и когато сме физически активни - дори не по време на спорт, а например, когато отиваме на работа, пишем, почистваме вкъщи или просто променяме позицията на тялото си.

Идеята, че въглехидратите в тялото ни се превръщат в мазнини, които са склонни да се натрупват, е просто мит и нищо повече: в човешкото тяло дори значително количество въглехидрати води до появата на напълно незначително количество подкожна мазнина. При животинските и растителните мазнини обаче ситуацията е малко по-различна. Пътник на круизен кораб качва средно от три до четири килограма за седемдневно пътуване поради факта, че яде постоянно на шведска маса, която включва месо, сирене, зеленчуци с олио и мазни десерти. Изводът е само един - мазнините по тялото идват от мазнините, които ядем. 


Сиртуинова диета и пилатес: рецептата за отслабване на Адел


Нишестето ни зарежда с енергия

С диета на базата на нишесте, ние греем от здраве, докато премахваме излишните телесни мазнини. Спортисти и хора с висока физическа издръжливост знаят ползите от "зареждането с въглехидрати“. Освен че осигурява максимална ефективност, нишестената диета подобрява притока на кръв към всички тъкани на тялото, а лицето и кожата са по-ярки заради подобреното кръвообращение. Приятен страничен ефект от консумацията на нискомаслени нишестета е премахването на омазняване на кожата, черни точки, комедони и акне, също загуба на тегло и в резултат на това осезаемо облекчаване на симптомите на артрит. Чувстваме се сякаш ставаме по-млади... 

Лечение с нишестена диета

Три четвърти от болестите, от които страдат хората в развитите страни, са дългосрочни хронични състояния: затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. Какво обединява болните? Храни, състоящи се предимно от месо и млечни продукти, мазнини и полуфабрикати. Разбирането на проблема води до просто решение: като заменим тази тежка за тялото храна със здравословни въглехидрати, зеленчуци и плодове, можем да намалим или дори да премахнем социалните хранителни навици, които водят до хронични заболявания. Нишестетата поддържат естествената способност на тялото да се възстановява, осигурявайки си идеален баланс на въглехидрати, протеини, фибри, мазнини, витамини и минерали, заедно с баланс на антиоксиданти и други растителни фитохимикали. За разлика от храните, които причиняват болести, нишестетата нямат високо съдържание на холестерол, наситени или ненаситени мазнини, животински протеини, химически токсини или опасни микроби. Нишестена диета it is, тогава...


Рецептата на Джиджи Хадид за Pasta alla Vodka, която (буквално) възпламени Tik Tok


More Food