Advertisement
 
Доктор Нигма Талиб: не яжте ТОВА и лицето ви ще блести от красота

Доктор Нигма Талиб: не яжте ТОВА и лицето ви ще блести от красота

Освен красива жена, доктор Нигма Талиб, известна със сериозните си книги и достижения в областта на науката за храненето, e човек с харизма, който умее да увлича и да прави така, че да се вслушваме в думите й. Базирана в Лондон, д-р Талиб  е категорична, че кожата на всеки човек е огледало на неговите хранителни навици: всичко, което ядем, и още повече - това, с което злоупотребяваме, оставя следи върху лицето ни 

Как да решим от кои продукти е по-добре да се откажем и защо имаме бръчки пачи крак - следват най-важните изводи от популярната и на Острова, и по целия свят диета на д-р Талиб. 

"Ако изневиделица върху лицето ми се появи пъпка, обикновено чувам: "изобщо не се притеснявай, за снимките гримьорът ще я замаскира и никой няма да забележи". Което е точно така, професионалният грим прави чудеса. Но истината е, че аз искам да изглеждам прекрасно и когато съм със семейството си, и на романтична вечеря с любимия. Затова много внимавам и се грижа за кожата си, в която грижа включвам и редовни посещения при д-р Нигма Талиб в Лондон", споделя част от тайните си за красота Роузи Хънтингтън-Уайтли (четете още: Уличният стил на звездите: Роузи Хънтингтън-Уайтли в all-white ансамбъл и Tiffany).

Ангелът на Victoria’s Secret, дизайнерът Стела МакКартни, актрисите Кейт Босуърт и Пенелопе Крус и още десетки холивудски звезди - всички те са като плътен кордон около експертизата и надеждността на дерматолога Нигма Талиб, чиято книга за взаимовръзката между храненето и стареенето на кожата излиза през есента на 2015 година във Великобритания, а в края на март 2016-та се появява и в САЩ. Нейната система за диагностика на хранителните навици и направата на пресонална диета въз основа на получените данни днес е новата детокс философия. 


Нигма Талиб и Кейт Босуърт, януари 2017 г


Роузи Хантингтън-Уайтли и Нигма Талиб на презентацията на книгата в Америка 

За разлика от десетки други нелоши диети, системата на хранене на Талиб не прилича на трънливия път към стройно тяло, а е директен поход към чистата и сияйна кожа. С помощта на внимателен анализ на начина на хранене и работата на стомашно-чревния тракт, получавате менюто от продукти, които причиняват вреда на кожата ви, а от вас се очаква просто да ги изключите от рациона си. "Когато пациентът идва в клиниката ми, само с един поглед върху лицето му мога да кажа какви продукти консумира основно", директно и без заобикалки заявява Нигма, която, по собственото й признание често, без никакъв умисъл, "чете" лицата дори на минувачите по улицата.  

Вече повече от десет години Нигма Талиб изследва проблемите на кожното стареене: как и защо се появяват бръчките, защо едни хора стареят по-рано, защо при определени лица първо се повлиява от възрастта кожата около очите, а при други - тази на челото. Защо някои от нас по никакъв начин не могат да се отърват от пигментните петна по шията и деколтето, а при други има подчертано увисване на бузите. Анализирайки стотици случаи, дерматологът дефинира четири основни типа стареене на кожата, въз основа на което прави важни изводи. Всеки от случаите е вследствие неправилна диета и неумерено хранене. Законите на храненето и инструкциите за приложението им, Талиб извежда в книгата Reverse the Signs of Ageing: The Revolutionary Inside-Out Plan to Glowing, Youthful Skin, нейният настолен труд. 

В основата си, теорията на Талиб не е нова: всеки организъм старее по свой начин. Повече или по-малко оригинален се счита нейният подход, при който лекарят дефинира четири основни групи "алергени" на младостта. "Възможно е да имате неизвестна за вас непоносимост към дадено вещество или да приемате повече храна, отколкото организмът ви може да преработи. От съществено значение е да се знае това, защото даден проблем в храносмилането води до цяла поредица химични реакции и хормонални дисбаланси, които ускоряват процеса на стареене, както вътрешно, така и външно, като результатите от това най-бързо си личат на лицето", твърди Талиб.


Нигма Талиб с Фрида Пинто, декември 2016

Според нея, съществуват четири категории хранителни продукти, които нанасят особена вреда на организма: глутеносъдържащите, млечните, захарта и алкохола. Всеки от тях може малко или повече да окаже влияние на външния ви вид. Особено, ако обичате да злоупотребявате с тази неприятна четворка, наречена от Нигма "стрес групата". 

Реакцията на всеки човек, разбира се, е различна - някои кожи силно реагират на приема на мляко, други страдат повече от алкохола. В зависимост от това, вие можете да бъдете "зачислени" към една от четирите категории, след което да ви се дадат съответни указания, които да ви помогнат да удължите младостта, красотата и сиянието на кожата. 

Разбира се, конкретната диета при всеки човек се формира след консултация напълно индивидуално, но Нигма съветва всеки от пациентите да направи и самостоятелна диагностика на здравето си, така че, дори и да няма възможността да бъде консултиран от нея лично, човек да се ориентира как да подобри състоянието на кожата си. За да опрости нещата, Талиб дава напълно нагледни и разбираеми инструкции, които представяме по-долу. Да, откритието не е революционно, но със сигурност ориентира добре. 

Винено лице

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.