Следва

Бар ViewSofia: за алкохола и модата в 8 точки

Доктор Нигма Талиб: не яжте ТОВА и лицето ви ще блести от красота

Освен красива жена, доктор Нигма Талиб, известна със сериозните си книги и достижения в областта на науката за храненето, e човек с харизма, който умее да увлича и да прави така, че да се вслушваме в думите й. Базирана в Лондон, д-р Талиб  е категорична, че кожата на всеки човек е огледало на неговите хранителни навици: всичко, което ядем, и още повече - това, с което злоупотребяваме, оставя следи върху лицето ни 

Health преди 2 години

Как да решим от кои продукти е по-добре да се откажем и защо имаме бръчки пачи крак - следват най-важните изводи от популярната и на Острова, и по целия свят диета на д-р Талиб. 

"Ако изневиделица върху лицето ми се появи пъпка, обикновено чувам: "изобщо не се притеснявай, за снимките гримьорът ще я замаскира и никой няма да забележи". Което е точно така, професионалният грим прави чудеса. Но истината е, че аз искам да изглеждам прекрасно и когато съм със семейството си, и на романтична вечеря с любимия. Затова много внимавам и се грижа за кожата си, в която грижа включвам и редовни посещения при д-р Нигма Талиб в Лондон", споделя част от тайните си за красота Роузи Хънтингтън-Уайтли (четете още: Уличният стил на звездите: Роузи Хънтингтън-Уайтли в all-white ансамбъл и Tiffany).

Ангелът на Victoria’s Secret, дизайнерът Стела МакКартни, актрисите Кейт Босуърт и Пенелопе Крус и още десетки холивудски звезди - всички те са като плътен кордон около експертизата и надеждността на дерматолога Нигма Талиб, чиято книга за взаимовръзката между храненето и стареенето на кожата излиза през есента на 2015 година във Великобритания, а в края на март 2016-та се появява и в САЩ. Нейната система за диагностика на хранителните навици и направата на пресонална диета въз основа на получените данни днес е новата детокс философия. 


Нигма Талиб и Кейт Босуърт, януари 2017 г


Роузи Хантингтън-Уайтли и Нигма Талиб на презентацията на книгата в Америка 

За разлика от десетки други нелоши диети, системата на хранене на Талиб не прилича на трънливия път към стройно тяло, а е директен поход към чистата и сияйна кожа. С помощта на внимателен анализ на начина на хранене и работата на стомашно-чревния тракт, получавате менюто от продукти, които причиняват вреда на кожата ви, а от вас се очаква просто да ги изключите от рациона си. "Когато пациентът идва в клиниката ми, само с един поглед върху лицето му мога да кажа какви продукти консумира основно", директно и без заобикалки заявява Нигма, която, по собственото й признание често, без никакъв умисъл, "чете" лицата дори на минувачите по улицата.  

Вече повече от десет години Нигма Талиб изследва проблемите на кожното стареене: как и защо се появяват бръчките, защо едни хора стареят по-рано, защо при определени лица първо се повлиява от възрастта кожата около очите, а при други - тази на челото. Защо някои от нас по никакъв начин не могат да се отърват от пигментните петна по шията и деколтето, а при други има подчертано увисване на бузите. Анализирайки стотици случаи, дерматологът дефинира четири основни типа стареене на кожата, въз основа на което прави важни изводи. Всеки от случаите е вследствие неправилна диета и неумерено хранене. Законите на храненето и инструкциите за приложението им, Талиб извежда в книгата Reverse the Signs of Ageing: The Revolutionary Inside-Out Plan to Glowing, Youthful Skin, нейният настолен труд. 

В основата си, теорията на Талиб не е нова: всеки организъм старее по свой начин. Повече или по-малко оригинален се счита нейният подход, при който лекарят дефинира четири основни групи "алергени" на младостта. "Възможно е да имате неизвестна за вас непоносимост към дадено вещество или да приемате повече храна, отколкото организмът ви може да преработи. От съществено значение е да се знае това, защото даден проблем в храносмилането води до цяла поредица химични реакции и хормонални дисбаланси, които ускоряват процеса на стареене, както вътрешно, така и външно, като результатите от това най-бързо си личат на лицето", твърди Талиб.


Нигма Талиб с Фрида Пинто, декември 2016

Според нея, съществуват четири категории хранителни продукти, които нанасят особена вреда на организма: глутеносъдържащите, млечните, захарта и алкохола. Всеки от тях може малко или повече да окаже влияние на външния ви вид. Особено, ако обичате да злоупотребявате с тази неприятна четворка, наречена от Нигма "стрес групата". 

Реакцията на всеки човек, разбира се, е различна - някои кожи силно реагират на приема на мляко, други страдат повече от алкохола. В зависимост от това, вие можете да бъдете "зачислени" към една от четирите категории, след което да ви се дадат съответни указания, които да ви помогнат да удължите младостта, красотата и сиянието на кожата. 

Разбира се, конкретната диета при всеки човек се формира след консултация напълно индивидуално, но Нигма съветва всеки от пациентите да направи и самостоятелна диагностика на здравето си, така че, дори и да няма възможността да бъде консултиран от нея лично, човек да се ориентира как да подобри състоянието на кожата си. За да опрости нещата, Талиб дава напълно нагледни и разбираеми инструкции, които представяме по-долу. Да, откритието не е революционно, но със сигурност ориентира добре. 

Винено лице

Симптоми:

Изразени бръчки в ъгълчетата на очите и около носа 
Дълбоки назолабиални бръчки 
Увиснали бузи и негладък овал на лицето 
Разширени пори 
Червенина по бузите 
Съдови мрежички 
Обезводнена кожа

Нигма Талиб определя този тип лице като винено, защото по.често се среща при жени, които не могат да минат без чаша или две вино вечер след работа. В категорията могат да се отнесат и другите видове алкохол, тъй като ефектите им върху кожата са в голяма степен сходни. 

Основният проблем на градусовите напитки е в това, че обезводняват кожата, което, както всички знаем, е най-краткият път към стареенето. Сухата кожа е склонна много повече към образуване на бръчки и неравности. Алкохолът и захарта в него разрушават колагена, който отговаря за красотата и гъвкавостта на кожата. От злоупотребата с тези напитки кожата става неравна, с разширени пори, сивкъв оттенък, а страните започват да увисват. Алкохолът освен това провокира възпалителни процеси, които стават видими чрез зачервявания на места, леко червеникаво покритие с различни оттенъци, мрежи от кръвоносни съдове, като в началото се забелязват по бузите и носа, преди да плъзнат по цялото лице. 

Какво да се направи? На първо място Талиб препоръчва да се спре алкохолът, съвсем естествено. Тестовият период е три седмици, достатъчни организмът ви да се пречисти от токсините и да нормализира работата си. След това се разрешава да включите по малко алкохол в рациона си, но с някои уговорки: избирайте алкохол с минимално съдържание на захар, никога не пийте два дни подред, а в седмицата имайте 4, а най-добре 5 дни без никакъв алкохол. Едновременно с това не забравяйте да пиете голяма количество чиста вода. 

Глутеново лице

Симптоми:

Зачервявания по бузите 
Подпухнало лице 
Пигментни петна в долната част на лицето

Цьолиакията (непоносимостта към глутен) е страдание, от което не боледуват много хора, но за сметка на това има много, много хора, които имат чувствителност към веществото, чието проявление може да варира в най-различни степени. Глутенът отговаря за възникването на пигментни петна, особено по шията и брадичката, провокира развитието на розацея, а също води до подпухналост и подуване на лицето, особено в областта на бузите. 

Какво да правим? Сведете до минимум употребата на продукти, съдържащи глутен, пийте колкото може повече вода и наблягайте на суровите продукти в храната. 

Захарно лице

Симптоми:

Неравности по цялото лице
Надлъжни бръчки по челото
Сенки под очите 
Сивкав тен
Тънка и изпръхнала кожа с пъпки 

Захарта е сериозен враг на младостта. Не само обикновената кристална захар, но и цялата "бяла отрова", вложена в сладкиши, бонбони, торти и пр, както и в хляба и във всичко останало. Рафинираните продукти са богати на бързи въглехидрати - най-бързият асансьор към етажите на старостта. Глюкозата се съединява с колагена и прави в податливите колагенови влакна тежки съсиреци. Вследствие на това се наблюдава увисване на кожата и появата на дълбоки бръчки. 

Осевн всичко останало, сладкото влияе на храносмилането и процеса на разпределението на мазнините в организма, което води до характерна подутост на цялото лице, гнойни възпаления и окръгляне на овала. 

Какво да правим? Спираме захарта! Първоначално намаляваме съзнателно приема й, после повече и повече, докато вещеснвото окончателно не излезе от режима ни. След известна "сладка" пауза, можете да започнете да хапвате по мъничко захарни неща, но с голямо внимание и в точно определено ограничено количество. 

Млечно лице

Симптоми:

Отекли бузи 
Торбички и тъмни кръгове под очите 
Пъпки и възпаления по брадичката и шията 
Малки пъпчици по цялото лице 

Млякото е крайно противоречив продукт - отричат го точно толкова, колкото го и възхваляват. Някои твърдят, че е пълно с хормони и като цяло възрастният човек няма нужда от тази храна, предназначена по природа за кърмачета. Други са радетели на калция в "бялото злато". Талиб е съгласна с първото и обяснява, че лактозата е един от най-силните хранителни алергени. Ефектът от злоупотребата с млякосъдържащи продукти става особено видим с напредването на възрастта, когато все повече и повече организмът губи способностите си да се справя с лактозата. Нигма е категорична още, че млечните продукти влияят и на хормоналния ни фон, като предизвикват различни кожни заболявания.

Какво да правим? Да се откажем от всички млечни продукти, вкл. йогурти, сирена, сметани и различни сосове. За начало ви стига да направите триседмична пауза, за да очистите организма, и да забележите първите ефекти. След което е важно да ограничите потреблението максимално, като си позволявате по малко и рядко някой любим вид твърдо сирене или парченце виенска пита с извара, например.  


Още за доктро Нигма Талиб - на официалния й сайт.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 седмица

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.