Следва

Taste Sofia: Boho Time!

Делфини, лебеди, 200 еднакви чанти и другите най-странни притежания на кралица Елизабет

Всичко на скромната стойност от 400 милиона евро

Celebrities преди 2 години

След смъртта на кралица Виктория през 1901 г., сред завещанието й са открити 12 страници, съдържащи всички предмети, с които суверенът настоява да бъде погребана. Сред тях са няколко лични бижута, бродираното наметало на дъщеря й Алис, кичур от косата на верния й слуга, един от халатите на съпруга й Алберт и дори гипсова отливка на ръката ѝ. Що се отнася до ексцентричността, то тя е ненадмината и със сигурност част от екстравагантните й гени са предадени в семейството. Не ни се вярва, но е така и за доказателство изброяваме всички най-странни вещи, собственост на кралица Елизабет, сред които лебеди, делфини и завидна колекциа от чанти.


Кралица Елизабет притежава всички лебеди, които живеят във водите на Англия и Уелс

На света има малко неща, които карат сърцето на кралицата да бие толкова силно колкото, когато види любимите си коргита, най-обичаната порода кучета на Нейно Величество откакто е 7-годишна. Другото, което разтуптява сърцето на кралицата са чантите, съществен за нея аксесоар, колкото и шапките. Елизабет притежава повече от 200 абсолютно идентични чанти, създадени от нейния любим британски дизайнер Launer; моделът, който кралицата най-много харесва, е "Traviata”, вечната класика, която струва около 3 000 евро бройката. Не всички колекции, за които знаем, обаче, са част от гардероба на кралицата - сред по-специфичните притежания на Елизабет са всички лебеди, плаващи в откритите води на Англия и Уелс. Нейно Величество упражнява правото си на собственост върху всички тези животни, а по отношение на екземплярите, живеещи в Темза, собствеността на птиците се споделя с Почитаемата компания на лозарите и с Почитаемата компания на бояджиите по силата на споразумения, датиращи от 15-ти век.


Чанта Launer, готова да бъде доставена на Нейно Величество

Трябва да се върнем в 1324 г., за да разберем причините за въвеждането на закон, действащ през Средновековието и все още в сила, според който кралицата притежава китовете, есетрите и делфините, локализирани в диапазона на три мили от бреговете на Обединеното кралство. Един вид привилегия за риболов, която съществува и до днес. Този дълъг списък с кралски чудеса включва и притежанието на Риджънт Стрийт, една от най-прочутите лондонски улици в света, известна с луксозните си витрини и красиви сгради и с около 7,5 милиона посетители годишно. Тя е част от Crown Estate, организацията, която управлява имотите на короната и следователно е собственост на кралицата.



Подобно на много други владетели преди нея, Елизабет също проявява искрена страст към изкуството. Доказателство за това е изключителният брой произведения, събрани в Кралската колекция, която е една от най-ценните в света и чийто настоящ собственик е имено суверенът на Англия. Като се има предвид величието на тези музейни експонати, сред които са 7 000 живописни произведения и 40 000 акварела, както и керамика, завеси, гоблени, стари книги и 600 яйца и други творения на Фаберже, колекцията е разпръсната в много от британските кралски резиденции, включително дворецът Хемптън Корт, Бъкингамският дворец и замъкът Уиндзор.


От 1988 г. конюшнята на кралицата е постигнала 451 победи в 2815 състезания

Сред страстите на изтънчена душа като Нейно Величество няма как да не присъстват и конете. CNN изчислява, че от 1988 г. конете от конюшнята на кралицата са постигнали 451 победи в 2 815 състезания, печелейки парични награди на стойност 6,7 милиона лири или приблизително 7,5 милиона евро. В тази връзка, ако сме гост в Бъкингамския дворец, сред многото удобства, на които можем да се насладим, е впечатляващият автомобилен паркинг на стойност около 10 милиона евро. Там разглеждаме много луксозни модели, собственост на Короната, включително три броя Rolls-Roycе, два Bentley и Range Rover Landa LBB с английското знаме. Сред всичките коли, любимият модел на кралицата е Land Rover Defender - твърди се, че тя е сменила над 30 модела по време на управлението си. За да не пропуснем нещо ще споменем, че Елизабет притежава и земята, върху която е построен Макдоналдс в търговския парк Banbury Gateway в Оксфордшир, на 130 км от Лондон. Абсолютно луксозно заведение за бързо хранене с кожени дивани, столове Eames и ламиниран паркет. Дали сред цялата тази помпозност Chicken McNuggets придобиват съвсем различен вкус?


Кралица Елизабет в един от любимите си автомобили, а именно Land Rover Defender

Завършваме списъка си с няколко нематериални притежания на кралицата, 4-те рекорда на Гинес: 
- Рекорд за най-много принтирани банкноти с нейния лик
- Рекорд за най-дълго управляващ суверен (2015)
- Рекорд за най-възрастен монарх в настоящето
- Рекорд за най-богатата кралица в настоящето (2016)

Богатство му кажи, но без лебедите, китовете и конете нямаше да е същото... 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 8 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 5 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.