Делфини, лебеди, 200 еднакви чанти и другите най-странни притежания на кралица Елизабет

Делфини, лебеди, 200 еднакви чанти и другите най-странни притежания на кралица Елизабет

Всичко на скромната стойност от 400 милиона евро

След смъртта на кралица Виктория през 1901 г., сред завещанието й са открити 12 страници, съдържащи всички предмети, с които суверенът настоява да бъде погребана. Сред тях са няколко лични бижута, бродираното наметало на дъщеря й Алис, кичур от косата на верния й слуга, един от халатите на съпруга й Алберт и дори гипсова отливка на ръката ѝ. Що се отнася до ексцентричността, то тя е ненадмината и със сигурност част от екстравагантните й гени са предадени в семейството. Не ни се вярва, но е така и за доказателство изброяваме всички най-странни вещи, собственост на кралица Елизабет, сред които лебеди, делфини и завидна колекциа от чанти.


Кралица Елизабет притежава всички лебеди, които живеят във водите на Англия и Уелс

На света има малко неща, които карат сърцето на кралицата да бие толкова силно колкото, когато види любимите си коргита, най-обичаната порода кучета на Нейно Величество откакто е 7-годишна. Другото, което разтуптява сърцето на кралицата са чантите, съществен за нея аксесоар, колкото и шапките. Елизабет притежава повече от 200 абсолютно идентични чанти, създадени от нейния любим британски дизайнер Launer; моделът, който кралицата най-много харесва, е "Traviata”, вечната класика, която струва около 3 000 евро бройката. Не всички колекции, за които знаем, обаче, са част от гардероба на кралицата - сред по-специфичните притежания на Елизабет са всички лебеди, плаващи в откритите води на Англия и Уелс. Нейно Величество упражнява правото си на собственост върху всички тези животни, а по отношение на екземплярите, живеещи в Темза, собствеността на птиците се споделя с Почитаемата компания на лозарите и с Почитаемата компания на бояджиите по силата на споразумения, датиращи от 15-ти век.


Чанта Launer, готова да бъде доставена на Нейно Величество

Трябва да се върнем в 1324 г., за да разберем причините за въвеждането на закон, действащ през Средновековието и все още в сила, според който кралицата притежава китовете, есетрите и делфините, локализирани в диапазона на три мили от бреговете на Обединеното кралство. Един вид привилегия за риболов, която съществува и до днес. Този дълъг списък с кралски чудеса включва и притежанието на Риджънт Стрийт, една от най-прочутите лондонски улици в света, известна с луксозните си витрини и красиви сгради и с около 7,5 милиона посетители годишно. Тя е част от Crown Estate, организацията, която управлява имотите на короната и следователно е собственост на кралицата.Подобно на много други владетели преди нея, Елизабет също проявява искрена страст към изкуството. Доказателство за това е изключителният брой произведения, събрани в Кралската колекция, която е една от най-ценните в света и чийто настоящ собственик е имено суверенът на Англия. Като се има предвид величието на тези музейни експонати, сред които са 7 000 живописни произведения и 40 000 акварела, както и керамика, завеси, гоблени, стари книги и 600 яйца и други творения на Фаберже, колекцията е разпръсната в много от британските кралски резиденции, включително дворецът Хемптън Корт, Бъкингамският дворец и замъкът Уиндзор.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.