Следва

Човек реално може да умре от скука - научно доказано

Магазин Антика. Очарованието на времето

Да кажем, че току-що сте се нанесли в новия си дом и ви е останало едно малко ъгълче, което стои празно и...

All About Life преди 14 години

Да кажем, че току-що сте се нанесли в новия си дом и ви е останало едно малко ъгълче, което стои празно и непрекъснато ви се набива на очи. Е, ние сме тук, за да ви предложим правилното място, където ще ви помогнат да запълните празнотата.

Или може би сте от тази, за съжаление, рядка порода хора, с усет към красивата, стара и стойностна мебел. Е, мястото пак е същото... За какво говорим? Магазин „Антика” или най-добрият сред малкото, според нас, антиквариати в днешна София.

Отидохме там с идеята, че знаем доста за добрата историческа мебел, но се оказа, че това съвсем не е лека и лесно изчерпаема тема.

Една от собственичките и главен „виновник” за създаването на този магазин – Албена Шинкова ни разказва историята на магазина. Всичко започва преди по-малко от две години, когато щастлива случайност събира Албена и нейната съдружничка Мариана Лозанова.



Оказа се, че Албена винаги е имала онзи толкова необходим усет към красивото и старинното и с голяма любов е превърнала своя дом и вила в експозиции на времето, които имат антикварна стойност. Точно оттам е започнала и любовта на Мариана към историческите предмети за дома.

Обединени около общата си идея и силна страст към „вечните” мебели и произведения на изкуството, те създават едно наситено с история пространство, където влизайки се чувстваш в пълна хармония със всичко, заобикалящо те.

По време на кратка разходка сред множеството красиви маси, столове, порцеланови и сребърни сервизи, разбираме, че почти всички „експонати” са директен внос от Париж, където от доста години Албена живее с мъжа си, известният български архитект Шинков.


Сребърни чаши

Там, тя напълно се е отдала на страстта си към антиките и почти ежедневно може да бъде забелязана на известния „Пазар на бълхите”, на лов за нещо, непреодолимо във времето. С голяма страст, тя ни разказа за целия процес на сдобиването с такава ценна вещ, за това, как трябва винаги да си там в 5 сутринта, ако искаш да намериш нещо с истинска стойност.


Лъжици от сребро и злато

А ние, запленени от нейните истории, като че ли се измъкнахме за момент от лошото време навън и останахме истински запалени по предметите с истинска антикварна стойност.



Мариана пък от своя страна се грижи за мениджмънта на магазина тук. В тази съкровищница се влюбихме завинаги в порцелановите сервизи на Лимож (Limoges), особено в един със златен обков, който се оказа и уникат, или “Objet d’art”, което ще рече, че е произведен в лимитирани бройки.



Лампиони, столове и маси, които представи си са стояли в замъка на Луи XV...и какво ли още не. Една красива настолна лампа, като тези, които красят всички министерски бюра във Франция беше една от последните находки, пристигнали в магазина.

Бяхме изключително впечатлени и от ниския стол за кърмене, типичен за всеки френски дом с многодетно семейство през по-миналия век.

И без свян, а с гордост можем да се похвалим, че нямаше как да излезем с празни ръце. Сега си имаме нова придобивка, която краси редакцията ни – истински персииски килим, досущ като на Аладин. Колко вдъхновяващо! ...

Магазин “Антика” се намира в кв. Южен парк на ул. Козяк бл.112.
 

More from View Sofia

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 4 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.