Следва

Beach Inspo: Още 16 кадъра Каролина Монакска, но морска

Красота! Björk, Posh Spice и други ИСТОРИЧЕСКИ модни моменти от Церемонии по откриването на Олимпиадата

От последната runway изява на Жизел Бюндхен до безкрайната рокля на Björk - изброяваме 5-те най-емблематични модни моменти на Игрите, защото... 

All fashion преди 2 години

Душевното вълнение от феноменалните тазгодишни Олимпийски игри, най-красивият и вдъхновяващ триумф на човешките сила и дух, бе подгрято от нежно-тихото и спокойно начало на събитието, а именно изпълнението и модният спектакъл на роклята на певицата Мисия, изпълнителката на японския химн. Дизайнерът Томо Койзуми използва за дрехата рециклирана органза, а резултатът е с огромни подпухнали ръкави и цветове, директно "дарени" от дъгата. Оценяваме всеки символен, правилно избран и значим тоалет, дори на събития, на които модата не е фокусът, защото всичко е най-хубаво, когато е красиво и отвътре, и отвън, както са казали още древните гърци, без които не бихме имали нито Олимпиади, нито съответно следните красиви тоалети...

Излъчвани до милиони хора по Земното кълбо, откриванията и закриванията на Олимпиадите винаги са винаги ценна възможност за страната-домакин да покаже най-доброто от културата си. А където има култура, обикновено присъства и модата - от последната модна поява на Жизел Бюндхен през 2016 г. до безкрайната рокля на певицата Бьорк от 2004 г., се пускаме по пързалката на миналото, за да преживеем 5 от най-запомнящите се аутфити на откриващите изпълнители от олимпийските церемонии.


The Best of Olympics: Лавров венец за тези 55 феноменално облечени олимпийци


1. Като един от най-великите супермодели някога, естествено, че Жизел Бюндхен ще заслужи последният й подиум да бъде на възможно най-голямата сцена - тази на церемонията по откриването на Олимпиада 2016 в родната й Бразилия. На фона на емблематичната песен "The Girl from Ipanema“ една от най-известните бразилки осъществява онова, което прави най-добре: спуска се по 150-метров подиум в златна рокля с пайети, чиято изработка отнема на  дизайнера, също с бразилски корени, Александър Херчкович четири месеца.



Жизел Бюндхен на 41! Отбелязваме с 41 най-добри модни изяви на бразилката


2. Жизел не е първият модел, покорил олимпийска сцена - на закриването на Олимпиадата в Лондон през 2012г. цял контингент британски супермодели в златни ансамбли от най-известните британски марки минават през сцената. Наоми Кембъл и Кейт Мос повеждат "глутницата“ в Alexander McQueen, Джорджа Мей Джагър облича Victoria Beckham, а Джордан Дън се пременя в сравнително семпла рокля Jonathan Saunders с драматична шапка Stephen Jones.

3.На същата церемония се случва нещо, на което никой дори не се е надявал. Ако до преди минути Виктория Бекъм е на сцената в ролята си на дизайнер, то малко по-късно се появява такава, каквато си я познаваме най-добре - като Posh Spice. Spice Girls се събират за още една последна вечер заедно на сцената на Олимпиада 2012, изпълнявайки няколко от най-емблематичните си парчета, те пълнят очите на феновете със сълзи, а сърцата - с носталгия по най-великата гърл банда на всички времена.

Виктория, с типичните за нея чупки и стойки, позира много повече, отколкото пее, в черна рокля на Giles Deacon без презрамки. Baby Spice - Ема Бънтън - изглежда като себе си в розов ансамбъл от Maggie Cooke. Мел Си или Sporty Spice избира бял гащеризон с широки крачоли и сребристи кецове, а Scary Spice - Мел Би - разчита на смел златист тоалет от Zuhair Murad. Разбира се, би било кощунство за Ginger Spice - Гери Халиуел - да носи друг цвят, освен червен и роклята й Suzanne Neville го потвърждава. На закриването на Олимпиада 2012 всичко английско си е на мястото. След невероятната изсценирана поява на кралица Елизабет II и Джеймс Бонд, скачайки с парашут за церемонията по откриването, е просто задължително закриването да е още по-вълнуващо.

4. Завесите на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. се вдигат с много символизъм, започвайки в 8 ч. на 8 август 2008 г. под ритъма на 2008 барабанисти (символично, защото 8 е щастливо число в китайската култура). Последвалото зрелищно изпълнение от пианиста Ланг Ланг (в също толкова зрелищен искрящ сребърен фрак) е блясъкът на вечерта, съчетан с яркосини панталони, завършващи пищната визия, характерна за музиканта - както в музиката, така и в гардероба му. Сребристият метален блясък на артиста сякаш вдъхновява решимостта на страната домакин да блесне дори повече на най-голямата спортна сцена в света, като се класира на първите места с цели 100 медала.

5. По отношение на модата изпълнителката Björk е най-запомняща с лебедовата си рокля от Оскарите през 2001 г. Но на откриването на Олимпиадата в Атина през 2004, тя случва най-великия си моден момент. Изпълнявайки песента "Oceania“, гънките в синята й рокля се разгъват и текат като океански течения над сцената. Подобно на магически трик, всеки път, когато си помислим, че роклята е спряла да се разширява, все повече плат "изтича" от нея, докато безброй метри не покрият цялата сцена. С това си представаление исландската певица, вдъхновена от океана, акцентира върху глобалното затопляне, с прожекция на континентите върху грандиозната й рокля, изработена от София Кокосалаки. "Водата докосва всеки континент без да мисли за раса, предразсъдъци или религия,“ описва обобщено тя.


Sport and Style: 23 олимпийски кадъра от архива на Vogue


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.