Следва

Beach Inspo: Още 16 кадъра Каролина Монакска, но морска

Красота! Björk, Posh Spice и други ИСТОРИЧЕСКИ модни моменти от Церемонии по откриването на Олимпиадата

От последната runway изява на Жизел Бюндхен до безкрайната рокля на Björk - изброяваме 5-те най-емблематични модни моменти на Игрите, защото... 

All fashion преди 2 години

Душевното вълнение от феноменалните тазгодишни Олимпийски игри, най-красивият и вдъхновяващ триумф на човешките сила и дух, бе подгрято от нежно-тихото и спокойно начало на събитието, а именно изпълнението и модният спектакъл на роклята на певицата Мисия, изпълнителката на японския химн. Дизайнерът Томо Койзуми използва за дрехата рециклирана органза, а резултатът е с огромни подпухнали ръкави и цветове, директно "дарени" от дъгата. Оценяваме всеки символен, правилно избран и значим тоалет, дори на събития, на които модата не е фокусът, защото всичко е най-хубаво, когато е красиво и отвътре, и отвън, както са казали още древните гърци, без които не бихме имали нито Олимпиади, нито съответно следните красиви тоалети...

Излъчвани до милиони хора по Земното кълбо, откриванията и закриванията на Олимпиадите винаги са винаги ценна възможност за страната-домакин да покаже най-доброто от културата си. А където има култура, обикновено присъства и модата - от последната модна поява на Жизел Бюндхен през 2016 г. до безкрайната рокля на певицата Бьорк от 2004 г., се пускаме по пързалката на миналото, за да преживеем 5 от най-запомнящите се аутфити на откриващите изпълнители от олимпийските церемонии.


The Best of Olympics: Лавров венец за тези 55 феноменално облечени олимпийци


1. Като един от най-великите супермодели някога, естествено, че Жизел Бюндхен ще заслужи последният й подиум да бъде на възможно най-голямата сцена - тази на церемонията по откриването на Олимпиада 2016 в родната й Бразилия. На фона на емблематичната песен "The Girl from Ipanema“ една от най-известните бразилки осъществява онова, което прави най-добре: спуска се по 150-метров подиум в златна рокля с пайети, чиято изработка отнема на  дизайнера, също с бразилски корени, Александър Херчкович четири месеца.



Жизел Бюндхен на 41! Отбелязваме с 41 най-добри модни изяви на бразилката


2. Жизел не е първият модел, покорил олимпийска сцена - на закриването на Олимпиадата в Лондон през 2012г. цял контингент британски супермодели в златни ансамбли от най-известните британски марки минават през сцената. Наоми Кембъл и Кейт Мос повеждат "глутницата“ в Alexander McQueen, Джорджа Мей Джагър облича Victoria Beckham, а Джордан Дън се пременя в сравнително семпла рокля Jonathan Saunders с драматична шапка Stephen Jones.

3.На същата церемония се случва нещо, на което никой дори не се е надявал. Ако до преди минути Виктория Бекъм е на сцената в ролята си на дизайнер, то малко по-късно се появява такава, каквато си я познаваме най-добре - като Posh Spice. Spice Girls се събират за още една последна вечер заедно на сцената на Олимпиада 2012, изпълнявайки няколко от най-емблематичните си парчета, те пълнят очите на феновете със сълзи, а сърцата - с носталгия по най-великата гърл банда на всички времена.

Виктория, с типичните за нея чупки и стойки, позира много повече, отколкото пее, в черна рокля на Giles Deacon без презрамки. Baby Spice - Ема Бънтън - изглежда като себе си в розов ансамбъл от Maggie Cooke. Мел Си или Sporty Spice избира бял гащеризон с широки крачоли и сребристи кецове, а Scary Spice - Мел Би - разчита на смел златист тоалет от Zuhair Murad. Разбира се, би било кощунство за Ginger Spice - Гери Халиуел - да носи друг цвят, освен червен и роклята й Suzanne Neville го потвърждава. На закриването на Олимпиада 2012 всичко английско си е на мястото. След невероятната изсценирана поява на кралица Елизабет II и Джеймс Бонд, скачайки с парашут за церемонията по откриването, е просто задължително закриването да е още по-вълнуващо.

4. Завесите на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. се вдигат с много символизъм, започвайки в 8 ч. на 8 август 2008 г. под ритъма на 2008 барабанисти (символично, защото 8 е щастливо число в китайската култура). Последвалото зрелищно изпълнение от пианиста Ланг Ланг (в също толкова зрелищен искрящ сребърен фрак) е блясъкът на вечерта, съчетан с яркосини панталони, завършващи пищната визия, характерна за музиканта - както в музиката, така и в гардероба му. Сребристият метален блясък на артиста сякаш вдъхновява решимостта на страната домакин да блесне дори повече на най-голямата спортна сцена в света, като се класира на първите места с цели 100 медала.

5. По отношение на модата изпълнителката Björk е най-запомняща с лебедовата си рокля от Оскарите през 2001 г. Но на откриването на Олимпиадата в Атина през 2004, тя случва най-великия си моден момент. Изпълнявайки песента "Oceania“, гънките в синята й рокля се разгъват и текат като океански течения над сцената. Подобно на магически трик, всеки път, когато си помислим, че роклята е спряла да се разширява, все повече плат "изтича" от нея, докато безброй метри не покрият цялата сцена. С това си представаление исландската певица, вдъхновена от океана, акцентира върху глобалното затопляне, с прожекция на континентите върху грандиозната й рокля, изработена от София Кокосалаки. "Водата докосва всеки континент без да мисли за раса, предразсъдъци или религия,“ описва обобщено тя.


Sport and Style: 23 олимпийски кадъра от архива на Vogue


 

More All fashion