Следва

Гордън Рамзи се завръща за поредното разтърсващо глобално кулинарно приключение

House of Art: Ето как изглеждат домовете на Великите художници, Моне, Ван Гог, Фрида Кало и другите

Take me there, kiss me by the paintings...

 

All About Life преди 2 години

Изгубени в провансалските и номадски кътчета на света, в предградията на Париж или в Испания, къщите на гениалните художници са, логично, абсолютно гениални и красиви места,  магически пространства, в които е създавана част от най-великото изкуство в историята и които се превръщат в такова. Лятно и в Сезона на Лъва, знакът на изкуството и пищната красота, надничаме в домовете на Големите, планирайки кои по-напред да посетим, ако може без да си тръгваме никога... 

Къщата на Клод Моне в Живерни, Франция

През април 1883 г. Клод Моне се премества в Живерни. Природата на това село и градината около къщата са вдъхновили много от неговите известни шедьоври, включително пейзажите с моста и лилиите. Моне обича света около себе си и внимателно се грижи за градината си до смъртта си през декември 1962 г. Многобройни интериорни дизайнери и градинари помагат на художника да украси пейзажа си и заедно изпълняват всички прищевки от сложния проект на Моне. Всеки, който посети Живерни, повярвайте ни, забравя за реалността, слива се с природата и става мечтател... Светлата къща на художника прави незаличимо впечатление - стените на трапезарията са боядисани в жълто, а кухнята, покрита с руански плочки, е изцяло синя. Фантастично... 

Къщата на Фрида Кало в Мексико Сити, Мексико

По-голямата част от живота си Фрида Кало прекарва в Мексико Сити, във вила в мексикански стил, боядисана в ярко синьо. През 1904 г. бащата на Фрида купува тази къща, а по-късно съпругът й Диего Ривера я възстановява. Духът на тази феноменална жена се усеща буквално във всеки детайл: в ателието й, където боите са подредени спретнато пред статива, в слънчевата кухня, където Фрида приема приятели на гости, включително съседа Троцки (с когото тя има страстна афера, според една от историческите версии за личния й живот), в градината, където растат кактуси и други екзотични растения, в спалнята, където има огледало срещу леглото, в което Фрида се е взира, докато рисува своите емблематични автопортрети.

Къщата на Салвадор Дали в Порт-Лигат, Испания

Съкровището на каталунското крайбрежие е градът Порт Лигат, който привлича вниманието на Салвадор Дали през 30-те години на миналия век. Оттогава (и до смъртта на съпругата си Гала през 1982 г.) художникът прекарва цялото си време там. Отвън изглежда, че къщата му е типична варовикова сграда, но щом влезем вътре, веднага осъзнаваме, че къщата не трябва да се съди по фасадата. Дали превърща тази малка рибарска къща в сюрреалистичен лабиринт, украсявайки я с необичайни предмети (например бяло яйце на покрива и огромна плюшена мечка). Днес това е музей, в който можем да видим многобройни произведения и лични вещи на художника, както и да гледаме негови видео архиви. Не сме и очаквали по-малко в интериорен план от него... 

Стаята на Винсент ван Гог в Оберже Раву, Франция

Стаята на най-великия пост-импресионист е това неописуемо място, в което Ван Гог се установява от май 1890 г. до смъртта си през юли същата година. Всичко тук е точно както той го оставя, тоест стаята е практически празна и отражение на последните му, доста бедни години. Между другото, площта на помещението е само седем квадратни метра, което прави тази стая най-малкият музей в света.

Къщата на Огюст Роден в Мейдон

Последните 20 години от живота си Огюст Роден живее със съпругата си Роза Бере в Медон в луксозната Вила де Брилянтс, където по-късно е погребан. Сега вилата служи като музей, посветен на работата на маестрото. Пред величествената сграда посетителите са посрещнати от известната статуя на мислителя, както и великолепна колекция от скулптури.

Къща на Пол Сезан в Екс-ан-Прованс

Екс-ан-Прованс е родното място на Пол Сезан. Ако сте виждали картините му, тогава някои от местата в града ще ви се сторят познати, от слънчевите алеи и тераси на уютните кафенета до местното училище. През 1902 г. художникът купува тук своята къща-работилница с очарователни розови капаци, където всяка сутрин работи в тишина. Много от известните му картини са нарисувани тук, например "The Bathers", a днес влюбените в изкуството на Сезан можем да влезем в зад кремавите стени и дори да се докоснем до работилницата му.

Къщата на Огюст Реноар в Кан сюр Мер, Франция

През 1903 г. Огюст Реноар, страдащ от белодробна болест, е съблазнен от гледките на Кан сюр Мер и купува имението Collettes, в което живее със съпругата си до смъртта си. Имотът му е построен в неопровансалски стил и е заобиколен от маслинови и цитрусови дървета. Богатата южна природа вдъхновява художника за много феноменални природни пейзажи. В къщата на Реноар, превърната в музей през 60-те години и напълно реновирана през 2013 г., можем да видим 16 оригинални картини и 30 скулптури, както и ценни лични вещи. Купуваме си билет за Югоизточна Франция сега!

Къща-музей на Гюстав Моро в Париж

Точно на 14 La Rochefoucauld, Париж, Гюстав Моро събира повечето от своите творби в края на живота си със съзнателната идея да създаде музей, където работата му ще процъфтява в бъдеще. Моро прекарва детството си в тази малка къща, а по-късно дарява своята работилница на втория етаж, за да оборудва голямо пространство за своите произведения и архиви. Днес помещенията са превърнати в мистериозна къща-музей, стените са украсени с големи платна на Моро (от около 1300 г.), както и с лични вещи на най-романтичния френски символист.

 

More All About Life