Следва

Оперативка-time: пак Радев за президент, но Димитър!

Помощ: Как да кажа "Извинявай!" или всичко за Езика на извинението

Sorry, not sorry...

Health преди 2 години

Подобно на концепцията за Езика на любовта, езикът на извинението е нещо, по различен начин пръсъщо на всички ни, което отговаря за това как приемаме и предаваме думата "Извинявай“. Може би никой не се замисля в дълбочина как "езика на извинението“ работи за самите тях, но начинът, по който поднасяме извинение е от голяма важност за отношенията както с партньора, така и с останалите хора в обкръжението ни - особено когато всеки човек изисква нещо различно, за да преживее някой спор или скандал и спокойно да ни каже "Не го мисли... мина ми!“

"Sex and the City" season 6

Достатъчно клиширано, но това идва от факта, че всички хора са "програмирани“ различно. Ако за нас е достатъчно да чуем "Съжалявам, беше прав/а“ след спор, за друг извинителната дума не е достатъчно стойностна. Затова сме тук, за да разберем всичко, което трябва да знаем за значението и важността на извиненията, понеже, малко или много, все повече забравяме, че "извинявай" е истинската вълшебна думичка. Терминът става популярен, когато психологът и писател Гари Чапман издава книгата си "Петте езика на извинението“ (който също е автор и на "Петте езика на любовта“). Формулата му е лесна: език на любовта - как изразяваш любовта си; език на извинението - как изразяваш вината си. Ето и всеки един от тях, според Чапман:
1. Изразяване на съжаление ("Изпитвам срам, заради начина, по който те нараних“)
2. Поемане на отговорност ("Прав/а си да се чувстваш така, заради действията ми")
3. Искрено покаяние ("Няма да се повтори, следващия път ще постъпя по друг начин“)
4. Възмездие ("Ще ти се реванширам на всяка цена“)
5. Искане на прошка ("Прости ми, че те разочаровах“)

"Reality Bites" 1994

Терапевтът д-р Лийла Маграви обяснява защо е важно да разберем собствения си извинителен език: "Да са наясно с личния си стил на извинение позволява на хората да укрепят отношенията си, улеснявайки прошката и да разбират стила на извинение на партьорa си. Когато се опознаем в тази призма, осигуряваме на всички страни ще се чувстват чути и ценени“. Което като че ли е целта на връзките...

Ако в крайна сметка целта на спорa е да се преодолее качествено, ще е безсмислено да изразим съжаление и отговорност, ако партньорът ви просто иска възмездие и покаяние, за да се почувства по-добре в ситуацията. "Недоразумения възникват когато двама души имат различни стилове на извинение и единственият начин да ги избегнем е да разпознаем един друг езика си и да действаме според нуждите на осрещния,“ обобщава експертът по връзки Ейми Олсън.

"10 Things I Hate About You" 1999


Помощ: Анатомия на конфликта. Или защо се карат хората (част I)


Но какво правим, ако езикът ни на извинение е различен от този на другия? Отговорът е: малък компромис, използваме езика на любовта за пример. Да кажем сте наясано, че половинката ви цени повече физическата демонстрация на любов, докато вие си падате по думите за любовно потвърждение... все пак ще ги прегърнете след тежък ден, нали? И го правите въпреки че това не е собственият ви език на изразяване. Същото се отнася и за извиненията - "Стремете се да разберете и да практикувате езиците за извинение един с друг като средство за сближаване. Изключително важно е, ако искате ефективно да поправите счупеното и да се развивате заедно,“ подканва ни секс терапевтът и психолог Джанет Брито. Дори да ви се струва несвойствено да поискате прошка или да поемете отговорност за нещо, нуждите на партньора заслужават да се вземат предвид (точно толкова, колкото и вашите собствени, разбира се).

"What Happens in Vegas" 2008

За да разпознаем собствения си език на извинение, Чапман предоставя малък въпросник в уебсайта си (точно тук), който отнема по-малко от 10 минутки и като бонус ни предлага сладка идея за среща с нашия човек. Подканете близките си също да се ориентират в собствения си стил на извинение и държание в спорни ситуации, защото, както навярно сте чували отвсякъде - комуникацията е ключът.

П.П. И никога не се извинявайте на лепяща се бележка, знаем как свърши това...

More from View Sofia

Големите (непотвърдени) любовни истории: Франк Синатра и Рафаела Кара

Love преди 3 години

През 1965-та една много млада италианска актриса среща най-талантливия артист на Холивуд, от което се ражда най-мистериозният слух в историята на киното – това между тях връзка ли е, или не? 

Никога не е късно: големите звезди, които се решиха на дете след 45

Love преди 1 година

Възрастта за първо раждане постепенно се измества все по-нагоре и по-нагоре в последните години, за което има десетки причини. Често обект на скептицизъм у нас, решението (или съдбата) да решиш да родиш след една определена възраст, възприемана като критична, почти, е всъщност честа практика, което се доказва и от многото случаи на красиви, успешни и много известни жени. Припомняме кои звездни майки се решиха на бременност и раждане след 45, загърбвайки всякакви стереотипи и условности.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.