Следва

Плод от орлов нокът: Защо и ние, като рускините, трябва да хапваме този beauty booster

Оперативка-time: пак Радев за президент, но Димитър!

Понякога седя и си мисля…  

All About Life преди 2 години

И ние, седейки и мислейки си, защото е оперативка-time, си зададохме въпроса какъв искаме да бъде следващият ни президент. Изборите предстоят, по Конституция те задължително следва да се проведат в периода 22 октомври - 22 ноември 2021, а дотук знаем само, че:

- все още няма насрочена дата - проблемът е в ръцете на парламентаристите, които следва да я гласуват и обявят
- все още няма нито един излъчен кандидат, освен действащия президент

Веднага ни хрумва друг цитат, пак от Милн и "Мечо Пух": "Когато някой казва, че няма никой, значи има някой…"

Така че, в контекста на политическата дискусия, неизбежна в момента дори и в модните и лайфстайл редакции, се опитахме да се сетим за име, за човек, за личност, която, ако реши да се кандидатира или бъде издигната за кандидат-президент на предстоящите избори през есента, ще подкрепим с удоволствие.

Условията:

- човек в разцвета на живота си - нито твърде млад, нито твърде възрастен
- човек, който изглежда добре, може да бъде сбъркан с американец, швейцарец, австриец, испанец, изобщо има стабилно и елегантно външно присъствие
- човек без тежки и лепкави компромати зад гърба си - стига ни само да се сетим за сваляческия чат на кандидата за министър на ИТН, който днес завладя мрежата и в който се говори за жартиери
- човек, чиято биография, представена пред външните партньори на страната ни, ще звучи сериозно, респектиращо и силно
- човек, който е успял да докаже, че го бива в професионалното му поприще
- човек, който умее да се облича добре
- човек, който не е политически обвързан или поне на нахално
- човек, който има връзки, контакти и позиции в престижни международни институции
- човек с добър английски, като тук визираме перфектен английски

Изборът ни, с който не ангажираме никого, но бихме се радвали, ако се окажем чути: гуверньорът на БНБ в последните 6 години, чийто мандат знаково изтече преди дни - Димитър Радев, чиито мандат бе гласуван от 43-ото НС със 130 гласа за, 16 - против и 34 - въздържал се.

Господин Димитър Радев буквално вдигна на крака банковата система на страната, откакто оглавява БНБ, лично ние се усещаме напълно сигурни по отношение спестяванията и кредитите си, получи няколко много престижни международни отличия, докато упражнява функциите си, и оглавява най-важната фискална институция в страната дискретно, с уважение и изключителен професионализъм, като при това стои прекрасно публично.

Ето биографията му от сайта на БНБ, като вмъкваме само, че е на 61 години, зодия Рак, и редакцията ни нито го познава лично, нито има каквито и да е предположения, че в момента името му се спряга от някоя от активизираните политически сили:

Образование

1980 Магистър по икономика, специалност „Финанси и кредит”, Университет за национално и световно стопанство, гр. София;

1994 Специализант, Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон.

Професионална кариера

От 15 юли 2015 Управител на Българската народна банка, избран от 43-тото Народно събрание за 6-годишен мандат;
Член на Генералния съвет на Европейската централна банка;
Член на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск;
Управител за България в МВФ;

2006 - 2015 Старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси, Международен валутен фонд;

2003 - 2006 Съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси, Международен валутен фонд;

2001 - 2003 Помощник на изпълнителния директор, Международен валутен фонд;

1992 - 2001 Заместник-министър на финансите в шест поредни правителства;

1980 - 1992 Заема различни експертни длъжности и началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането.

Димитър Радев с Марио Драги, Президент на Европейска централна банка 2011-2019

Друг професионален опит

1995 - 2002 Член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, а от 1998 г. е неин заместник-председател;

1997 - 2001 Алтернативен гуверньор за България към МВФ и съпредседател на Икономическия подкомитет "България - Европейски съюз”;

1998 - 2001 Съпредседател на Координационен съвет „Министерство на финансите – БНБ”;

1996 - 2001 Член на Надзорния съвет на НОИ;

1996 -1999 Член на Надзорния съвет на Експресбанк.

Експертизата, богатият речник, смислените разсъждения, отношението към финансовата материя, а оттук - и стопанската и всяка друга, касаеща възходящото развитие на България, личат перфектно в чудесните интервюта с господин Радев на колегите от:

Bloomberg TV
Панорама/БНТ
bTV 
"Още от деня"/БНТ
Manager

И още много, като от всички е видно, че насреща си имаме образован, ерудиран, родолюбив, изключително интелигентен човек с наистина безупречен стил - на общуване, на изразяване, на обличане.

Като правим уговорката, че на самият господин Димитър Радев може изобщо да не му се иска да е президент и да има съвсем други професионални и лични планове, ние анонсираме тук идеята си. Т.е. приемете, че ако View Sofia беше политическа партия, щяхме да направим всичко възможно да убедим Димитър Радев да се кандидатира за президент и да агитираме с всички сили за това. Този тип българи харесваме, вече казахме защо.

А дали и кой вече мисли като нас, предстои да разберем, още веднъж - нямаме никаква идея дали това е на дневен ред. Ние обаче имаме нужда от човек на поста Президент на Република България, от който да не ни е срам, напротив.
 

More All About Life