Следва

Street Style вдъхновения: Лейди Гага

Мария Антоанета на нашето време: Разкошна Дуа Липа като Мадона и Глен Клоуз в Рококо рокля JPG

В новия видеоклип към песента "Demeanor" британската певица носи модно творение от колекцията "Les Marquis Touaregs” Пролет /Лято 1998 от JPG

All fashion преди 2 години

"Историята се повтаря" не е само израз. Ако действия и ситуации от ежедневието са склонни да се възпроизвеждат циклично пред очите ни, то в модното измерение доказателствата са още по-забележими, потвърждавайки кръговрата на природата, естествените закони, който съхраняват света и го развиват. Отдавайки почит на и вдъхновявайки се от миналото, творците, дизайнерите и изпълнителите се вглеждат във великите модни примери и към онези хора, които първи са се осмелили да осъществят гениалната си идея, твърде красива, за да бъде оставена да потъне сред толкова много безвкусни открития. Поради тази причина дори trend-setter като Дуа Липа изглежда търси инспирации от миналото, които да бъдат актуализирани и пресъздадени с интелигентността на тези, които не копират, а въздигат в култ класиката.

Продължавайки линията на исторически модни реконструкции, която певицата започва на Британските музикални награди с визията на парижанка, облечена в Vivienne Westwood, Дуа избира винтидж тоалет на Jean-Paul Gaultier за новия видеоклип на ”Demeanor”, сингълът създаден заедно с рапъра Pop Smoke. Изследвайки модния архив на златната епоха от 90–те години, Дуа и стилистът Лоренцо Посоко се спират на колекцията "Les Marquis Touaregs” Пролет/Лято 1998 г., която се счита за един от най-големите триумфи на дизайнера, само година след дебюта му във висшата мода. Замислен като сливане между кухата конструкция на Рококо роклите и на африканските тъкани, роклята все още е обезоръжаващо актуална и е доказателство за това как културното взаимодействие има майсторската сила да роди нова естетика.


Дуа Липа и Версаче-то й за ЧРД на любимия



Jean-Paul Gaultier Haute Couture Primavera-Estate 1998

Избраната дреха, първоначално носена на модния подиум от Джулия Шьонберг, е със златисто сатенено бюстие, с дълги ръкави тип тромпет, включва кринолин и кантове от тюл. Обогатената с панделки и ленти рокля е музейно произведение, което от Версай до Технологичния институт за мода в Ню Йорк, обикаля света като част от различни изложби.

Тоалетът завършва с широка бяла пола от тафта и съответстващи си огърлица и обеци от злато и изумруди. Дуа Липа задейства алармата за пристрастените към музиката, които няма как да не забележат неоспоримата прилика с друга известена визия в стил "Мария Антоанета”, носена по време на MTV Video Music Awards през 1990 г. от Мадона. По време на изпълнението на хита Vogue мадам Чиконе е с помпозен костюм от седефен сатен с макси пуф перука, координирано ветрило и е придружена от свита танцьори-ухажори.


Мадона по време на изпълнението на песента Vogue на MTV Video Music Awards през 1990 г.

А за киноманиаците и идолопоклонниците на холивудските задкулисия може би не е тайна, че роклята на Мадона не е създадена по мярка на певицата, а е оригиналният модел, изработен от дизайнера на костюми Джеймс Ачесън за Глен Клоуз във филма "Опасни връзки“ на Стивън Фриърс, удостоен с "Оскар” през 1989 г. Преоткривайки чувствеността на корсета и постановявайки временна почивка на минимализма, Дуа Липа връща в играта сценографския аспект на музиката в спектакъл от дантела и грандиозно кутюр усещане. We like!


Глен Клоуз играе маркианката Изабел де Мертейо в „Опасните връзки“ (1988) на Стивън Фрийърс, филмова адаптация на епистоларния роман на Ходерлос де Лаклос от 1782 г.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.