Следва

НЕ на тока, ДА на Converse-a! или Блейк Лайвли на премиерата на “Free Guy“

Barbie лансира кукла "проф. Сара Гилбърт" - създателката на ваксината против COVID

I'm a Barbie Girl, in a COVID world...

Celebrities преди 2 години

Mattel, фирмата, която произвежда куклите Барби, току-що лансира кукла от специална серия, създадена по модел на дамата, създала ваксината срещу коронавирус в Оксфорд: професор Сара Гилбърт, "защото тя е емблема на новото време и впечатляващ модел за подражание".

Традиционната представа, която неминуемо имаме за Барби, се свежда до стереотипния образ - слабата, бяла, руса кукла, която се появява за пръв път през 1959 г., но в последните години производителят осъзнава, че тази версия на куклата не обхваща всички аспекти на това да бъдеш жена, и ето защо от Mattel си поставят за цел да разчупят шаблона. Сега на щандовете се предлага набор от кукли Барби, готови да вдъхновят изцяло ново поколение млади момичета - куклите се отличават с различни тонове на кожата, културни емблеми, прически, а също така имат и успешна кариера - включително астронавт, лекар, спортист и много други.

Прототипът на професор Сара Гилбърт е последният от поредицата, предназначена да почете жените, които изиграват критична роля по време на пандемията по целия свят. Други кукли от колекцията включват:

- Д-р Кърби Уитби, която е съосновател на "Gowns for Doctors", кампания, която се бори за преизползваеми предпазни средства в австралийските болници.

- Д-р Одри Крус, американски лекар, който събира други азиатско-американски медици от първа линия, за да се борят заедно с расовите пристрастия и дискриминацията.

-Медицинската сестра Ейми О'Съливан, която лекува първия пациент с COVID-19 в болницата Wycoff в Бруклин, Ню Йорк.

- Д-р Чика Стейси Ориува, резидент по психиатрия в Университета в Торонто, Канада, която работи за премахване на системния расизъм в здравеопазването.

- Биомедицинският изследовател д-р Жаклин Гьо де Йесус, която ръководи изследването на генома COVID-19 в Бразилия.

Естествено, професор Гилбърт е абсолютно възхитена от куклата Барби, направена в нейна чест, и се надява, че това ще вдъхнови повече млади момичета да продължат кариерата си в т.нар. STEM сфера (наука, технологии, инженерство и математика). "Изключително запалена съм да вдъхновя следващото поколение момичета за кариера в STEM и се надявам, че децата, които видят моята Барби, ще осъзнаят колко жизненоважна е работата в сферата на науката и ще видят как чрез нея те могат да помагат на света около нас", казва тя. "Ще ми се моята кукла да покаже на децата професии, с които може да не са наясно, като разработчик на ваксини, например." Професор Гилбърт играе важна роля в проектирането на ваксината срещу COVID в Оксфорд, АстраЗенека, която е една от първите одобрени и сега е най-широко използваната в света за защита от коронавирус. Тази година, освен че може да се радва на себе си като Барби, тя е отличена и с награда по случай рождения ден на Кралицата за големия си принос в борбата срещу вируса.

  

More from View Sofia

Ана де Армас: "Джеймс Бонд е мъж, не жена и не небинарен човек“

Celebrities преди 1 година

Припомняме, че миналата есен излезе филмът "Смъртта може да почака", в който ролята на Бонд се играе от актьора Даниел Крейг за последен път. Наскоро в мрежата се появиха слухове, че тъмнокожа жена може да стане новият агент 007. Също така, според слуховете, Бонд може да се окаже небинарен човек. Създателите на поредицата за Бонд не потвърждават никоя от циркулиращите възможности, все още...

More Celebrities