Следва

Higher Love или Ganni, Spring 2022

Грета Тунберг е първата корица на Vogue Scandinavia

Тя и конят Гандалф 

All fashion преди 2 години

Детето-активист, което всички познаваме с остра и строга критика на човешкото отношение към Планетата, Грета Тунберг, е дебютното лице на Vogue Scandinavia, заснета от шведското фотографско и природозащитно дуо Александров-Клум, мясото са гори в близост до Стокхолм, а кадрите споделя с исландски кон на име Гандалф. 

"Невероятно горда съм, че дебютният ни брой е представен от Грета Тунберг“, казва главният редактор на списанието Мартина Боние в своята част от изданието. "Тя не само е уникална скандинавска фигура, но и въплъщава любовта към природата, стремежа към устойчивост и безстрашието, което е в основата на нашата визия.“


Какво знаем за Грета Тунберг, 16-годишното момиче, което кара "големите" да се засрамят


Тунберг става световно известна през 2018 г., когато бяга от училище на 15 години, за да протестира пред шведския парламент, настоявайки правителството да намали въглеродните си емисии. Бързо тя става катализатор на младежко движение, борещо се за климатична и екологична чистота, и сега, на 18, Тунберг е един от най-забележимите екологични активисти в света, колкото и това да е странно и неприемливо за много хора, освен това е номинирана за Нобелова награда за мир три години подред.

Главният хайлайт в интервюто на Vogue с Грета е вредата, която бързата мода нанася на Земята: "Ако купувате бърза мода, значи сами развивате тази индустрия и я насърчавате да се разширява и да продължат вредния си процес“, казва тя пред списанието. "Разбира се, осъзнавам, че за някои хора модата е голяма част от начина, по който искат да изразят себе си и своята идентичност, но модната индустрия често само привидно поема отговорност, харчейки фантастични суми за кампании, представящи себе си като "устойчиви“, "етични “, "зелени “,"неутрални по отношение на климата" или "справедливи", но това почти винаги е green-washing."

"Призовавам да се държите така, както бихте постъпили в криза. Така, сякаш къщата ви гори, защото реално това се случва", казва Грета на Световния икономически форум през 2019 г. и ние сме на 1000% съгласни с нея, но не сме сигурни дали агресивният и обвинителен тон е работещият и уважителен път, по който обществото да постигне наистина по-качествен, осъзнат, спокоен, здравословен и нежен към Планетата живот. Все пак, фокусираме се върху посланието и изпълнението на колегите от Vogue, защото естетическото и стилово настроение на началото на Vogue Scandinavia (който чакаме с интерес, защото признаваме, че скандинавките са най-модерните жени) е доста красиво... 

А няколко всъщност нежни минути от Грета Тунберг, в каквато свелина рядко я виждаме, са във видеото към броя, тук:

More All fashion