Следва

Adidas продава Reebok (на загуба) за 2.5 милиарда долара

Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!

"Стягай си куфара," казват бабите ни - щом е LV, стягаме

All fashion преди 2 години

Скромно начало във френската провинция, майсторство, култ към красотата, хиляди обекти на желанието, в които прибираме другите обекти на желанието си. Louis Vuitton започва като бранд за сандъци и куфари преди 167 години, днес с много по-широк асортимент - чанти, дрехи, обувки, аксесоари бижута - но като една от най-старите и най-скъпите луксозни марки в света, къщата е завинаги обвързана с първите си творения. Разказваме историята, а между нея сме "прибрали" стари кадри, скици и постери от архива на  бранда - на Багажните чанти с главно Б, надолу:  


Кой как избра да се рекламира: Леа Сейду за Capucines bag на Луи Вютон


Луи Вютон се ражда на 4 август 1821 г. в Анш, малко селце за работническата класа в Източна Франция. Баща му, Хавиер Вютон, е фермер, а майка му, Корин Галиард, която загива, когато Луи е на 10 години, работи в мелница. На 13-годишна възраст, уморен от провинциалния живот и строгата си мащеха, Луи напуска дома си и отива в Париж. Изминава разстоянието от близо 500 км за две години, ходейки пеш, и работи на всякакви странни места, за да се прехранва. При пристигането си в Париж през 1837 г. Вютон става чирак в успешна работилница за кутии, опаковки и сандъци - по онова време много уважаван занаят. През годините той си спечелва репутация на един от най-добрите занаятчии в града.


Луи Вютон

Състоянието на Вютон се увеличава през 1853 г., когато той е назначен за личен производител и опаковчик на императрица Евгения де Монтихо, съпруга на Наполеон Бонапарт. Императрицата редовно възлaga на Вютон красиво да опакова дрехите й, когато пътува между двореца Тюйлери, замъка Saint-Cloud и различни морски курорти, което разширява хоризонта на дизайнера към нова елитна и кралска клиентела. През 1854 г. Вютон се жени за 17-годишната Клеманс-Емили Парио. Малко след това той напуска магазина, в който чиракува, отваря своя собствена работилница в Париж и прави сандъци от платно вместо кожа (по-издръжлив и водоустойчив материал). Надписът отвън гласи: "Безопасна опакова за най-крехките ви вещи. Специалист в опаковането на дрехи." Четири години по-късно Вютон представя на пазара правоъгълните сандъци (преди това се произвеждат главно със заоблени капаци), което е отклик на търсенето на иновативен и удобен начин за пренасяне на багаж, който отговаря на изискванията на все по-популярното пътуване с влак. 

През 1867 г. Луи Вютон е награден с бронзов медал на Световното изложение, международно събитие, организирано от Наполеон в Париж, което допълнително повишава популярността на неговото произведение. По време на Френско-пруската война (1870-1871) работилницата на Вютон е ограбена и унищожена но в края на войната той основава нова работилница в аристократичен квартал в центъра на Париж, а през 1872 г. дизайнерът за пръв път представя бежово-червения раиран ленен сандък, в който парижкият елит се влюбва. През 1889 г. Вютон получава златния медал и главната награда на Световното изложение, което за пореден път спомага за увеличаване на популярността на неговото произведение - луксозния куфар.


Кой как избра да се рекламира: тенис дивата на Louis Vuitton


Луи продължава да работи до смъртта си на 72-годишна възраст (той умира на 27 февруари 1892 г.), а след това оставя компанията в ръцете на сина си Жорж Вютон. През 1896 г. в отговор на широкото копиране на моделите на марката (проблем, който продължава да преследва къщата и днес), Жорж създава известното платно с монограма LV с диаманти, кръгове и цветя, за да отличи продуктите на марката. Сградата на Louis Vuitton, най-големият магазин за туристически стоки в света, е открита на Елисейските полета през 1914 г., като първите модели чанти на бранда, които са популярни и днес, са представени през първото десетилетие на миналия век: моделът Steamer през 1901 г., Keepall дебютира през 1930 г., последвана от Noé, която първоначално е проектирана за носене шампанскотo - през 1932 г., а чак 33 години по-късно се появява и цилиндричната чанта Pappillon.

 


Louis Vuitton, Resort 2022


Благодарение на напредъка в технологиите през 1959 г. е създадена гъвкава монограмирана версия на платовете, което прави възможно използването им за създаване на портфейли и чанти. През 1997 г. за първи творчески директор на къщата е назначен Марк Джейкъбс, който си сътрудничи с дизайнера Стивън Спроуз през 2001 г. и двамата заедно създават limited edition чантата с графити, надраскани върху монограмата. Под ръководството на Джейкъбс къщата придобива слава и много модели, актьори и музиканти стават нейни посланици. През 2012 г. в САЩ е взето много специално решение, което защитава бранда от мащабни международни фалшификации. Наредбата помага да се спре вносът на неоригинални стоки в САЩ и наказва компаниите, които улесняват продажбата на такива. Същата година Louis Vuitton е обявен за най-скъпата луксозна марка в света за седма поредна година в проучване на Millward Brown Optimor; модната къща има свои магазини в 53 държави по света и в почти всички можем да си купим легендарните куфари на бранда, за да тръгнем към който си пожелаем друг LV бутик. 

Завършваме пътешествието с изгледи от пътешествията на известните и 33 звездни интерпретации на най-великото от LV днес: 


Анджелина Джоли


Лили Алън


Лиз Хърли


Фан Бингбинг


Сиена Милър


Кейт Хъдсън


Джесика Частейн


Кортни Кардашян


Майкъл Фасбендър и Алисия Викандер


Ема Стоун


Жасмин Тукс


Дженифър Конъли


Софи Търнър


Клеър Фой


Кейт Мос


Ел Фанинг


Изабел Гулар


Дейвид и Виктория Бекъм


Джиджи Хадид


Селена Гомез


Бела Хадид

 


Кендал Дженър


Риана


Катрин Деньов


Нан Кемпнер


Лорен Бакал


Жаклин Кенеди Онасис


Сара Джесика Паркър


Ким Кардашян


Кание Уест


Ема Робъртс


Никол Кидман


Одри Хепбърн

More All fashion