Следва

10 пъти "ДА!" - историята на всяко от годежните бижута на Елизабет Тейлър

Мадона на 63 днес! Всички велики образи на мис Чиконе от 80-те до днес

Еротика, изкуство, глас, стил

 

Celebrities преди 2 години

Хамелеонът на поп културата, една от най-сексапилните и смели жени на последните три десетилетия днес става на 63 и продължава да изглежда Уау!
-Уау! като феноменална
-Уау! като WTF?!
-Уау! като супер слънчева
-Уау! като наистина класна жена
-Уау! като безбрежно талантлива
- и още 58 пъти Уау!, които няма да казваме, но ще покажем сумирано в най-емблематичните визии на Мадона, поп-иконата на всяко време и място, на всеки стил, на хилядите пъти, в които сме си казвали: "Искам да съм НЕЯ!" 

So rebelious!

"Беше ми трудно в началото,“ това казва може би най-успешната певица в света за началото на кариерата си. Тогава тя е въплъщение на гръндж стила: тъмни опушени очи, израснали, нарочно небоядисани корени, масивни бижута, луди аксесоари. Тогава тя има "само 35 долара и мечта", разбира се, никакви гримьори и стилисти, а в тази роля влиза приятелката й Деби Мейзар, която все още е част от най-близкия кръг на Мадона и която я гримира и облича за първите й клипове и участия. За видеото на "Everybody" Деби купува козметика Maybelline и укротява лъвските къдрици на певицата си със собствената си маша и евтин лак (двете разказват, че са били необходими литри фиксант за непокорната й коса). Но точно с този младежки, небрежен и бюджетен образ Мадона влиза в историята. 


Дейвид, 15-годишен, син на Мадона, фен на модата, предпочитащ рокли



1984 г., снимка: Майкъл Пътланд

So Мерилин Монро!

Видеото към един от най-големите хитове на Мадона, "Material Girl", пресъздава сцена от филма "Джентълмените предпочитат блондинките" с участието на Мерилин. За него Мадона се превъплъщава в самата нея, която по това време вече е безмилостно "косплеирана" тоест отвсякъде виждахме тълкувания и импровизации с образа на холивудската красавица. Самият Франсоа Нарс изважда от ръкава си нова интерпретация - с негово съдействие веждите на певицата стават спретнати и много по-тънки, Мадона се отървава от всичкия цветен грим, а вместо него slay-ва класическа черна очна линия и перфектни червени устни. По същия начин тя се появява с Майкъл Джексън на Червения килим на Оскарите през 1991 г. Но певицата живее според каноните за много кратко време: тя веднага приватизира образа, добавяйки към него свои детайли: още през 1994 г. гримьорката Лора Мерсие е вдъхновена от Ава Гарднър и измисля грима с ретро мрежа през лицето, който Мадона одобрява, но негодува срещу червилото с топъл подтон, което "не й подхожда, трябва да намерим перфектния студен нюанс" - търсеното е намерено за клипа на "Take a Bow".

Кадър от видеоклипа на "Material Girl" 


Кадър от видеоклипа на Take a Bow, 1994 г., снимка: Франк Мичелота


So секси гейша!

Невероятно е, че Мадона се принуждава да пребоядиса косата си в черно, след като става ултра известна с тенденциозното си русо - тенденциозно казваме като комплимент. Страстта й към източните практики повлиява на нейните стилови решения, а и на творчество й, което певицата, както винаги, не отграничава от начина си на живот. Във видеото за "Frozen" и на 41-вите награди Грами тя се появява като гейша - с бледо лице, черна и перфектно права коса, червена рокля-кимоно - всичко това години преди филма "Мемоарите на една гейша“, тоест тази естетика е тотално нова в Холивуд по това време. Дългото тъмно каре на певицата е дело на стилиста, а сега и креативен директор на Kérastase, любимия фризьор на звездите - Луиджи Мурену. Именно той по-късно пребоядисва Мадона отново "нейния си" цвят - русо с пшеничен оттенък.


Мадона на 41-те награди Грами, 1999 г., снимка: Франк Мичелота

Между другото, тогава лансираният албум "Ray of Light" е много различен по звучене от предишните й творения и въпреки притесненията на продуцентите, той става не по-малко успешен и допълва дискографията на певицата с нови, по-дълбоки значения. Да върви срещу потока все пак е любимият й трик. Както, например, във видеото " What it Feels Like for a Girl", режисирано страхотния Гай Ричи в стил блокбъстър не влиза в класациите на MTV заради твърде насилствените сцени, в които Мадона разбива Лос Анджелис като героинята от GTA, а в края се "саможертва" с цел да покаже, че да си момиче не е унизително. Като доказателство за това прическата и татуировките на певицата веднага стават хитови.

So Disco Queen!

Десетият й култов албум "Confessions on a Dance Floor" става танцувалният химн на началото на 21 век. Чорапогащниците с ажурни мрежи и атлетичните бодита нямаше да са това, което са, без златните къдрици в стил Фара Фосет от 80-те години, на които Мадона дава нов живот.


Мадона, изпълнявайки Hung Up на 48-те награди Грами, 2006 г., снимка: Майкъл Колфийлд

От 2003 г. гримьорка на Мадона е Джина Брук - тя често търси вдъхновение за образи в платна на Ван Гог, Пикасо и Реноар: "Обичам да съм произведение на изкуството. Изкуството съм аз,“ казва Мадона нескромно, въпреки че което си е така, си е така. Дори постоянното носене на червено червило взаимствано от картините на Фрида Кало, един от любимите артисти на певицата. И ако в работата на Пикасо може да се намерят "сини“ и "розови“ периоди, тогава времето на 00-те за Мадона наричаме "розов" период. В много свои изпълнения тя поддържа естетиката на известния си клип "Hung Up" и носи боди в цвят фуксия, ярък цикламен руж и сенки в лилаво-розови тонове.

So gothic!

Мадона се обръща към религиозната тема както в началото на кариерата си, така и почти 40 години по-късно - за Met Gala 2018 тялото й е украсено с кръстове, разпятия и дори фрагменти от молитвени текстовете. Няма значение колко пъти Ватиканът заплашва, че ще я отлъчи от църквата, този образ се превръща в култов по целия свят. И като общо признание за смелостта, артистизма и брилянтния моден усет, момичето с италиански корени може да се похвали с най-много корици на Vogue Italy. Мадона става първата звезда на корицата на списанието, защото според Ана Уинтър тя "е важна за модата не по-малко от Карл Лагерфелд".


Мадона на Met Gala в Музея на изкуствата Metropolitan в Ню Йорк, 2018 г., снимка: Кевин Мазур


Корица на Vogue UK, февруари 1989 г.

Днес, за разлика от 80-те години, Мадж смело носи статута на икона във всеки смисъл на думата - в края на краищата, мислим, всички сме единодушни, че тя го заслужава. И така, на Met Gala през 2016 г. тя пристига с черен дантелен костюм в готически стил, показвайки, че умението да шокираш е за цял живот. 

Две години по-късно, на същото събитие в Института по костюми, тя слага корона с кръстове, а още две години след това на турнето Madame X отново се самообявява за изкуството - представленията се състоят не на стандартни арени и в концертни зали, а на сцените на основните театри и музеи в Европа.

Гримът и прическата на Мадона днес са квинтесенцията на всички минали образи, които тя успя да изпробва през дългогодишната си кариера. Певицата емпирично стигна до това, което й подхожда най-много, и често показва бюти изборите си в Instagram. Единственото, с което можем да завършим този материал, освен да следвате Мадона, е да бъдете себе си, защото го заслужавате. 

 

 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 14 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 11 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.