Следва

Слънцето, луната и звездите: Хал Дрого и Денерис reunited

От жилетките на Хари Стайлс и Джъстин Бийбър до чантата на медалиста Том Дейли: 2021 е годината на "едната кука"

Олимпиадата в Токио бе пълна със запомнящи се (и достойни за мемета!) моменти, но никой не привлече вниманието ни толкова, колкото снимките на британския шампион по скокове във вода Том Дейли, заснет да плете на финалите на най-важното състезание в света 

Celebrities преди 2 години

"Какво всъщност плете?", е логичният въпрос. Шампионът разкри тайната с клип в TikTok, който показва колко вглъбено и упорито младежът, олимпийски шампион, плете. Очевидно, освен златния медал, Дейли е прибрал със себе си в Англия два нови, ръчно изработени артикула -  малка торбичка, изплетена на една кука - "бронежилетка" за медала му и бяла жилетка с флага на Union Jack, олимпийските кръгове и думата „Токио" на японски (четете още: Outfitting: Дизайнерските присъствия на Токио 2020 - SKIMS, Telfar и другите).

Снимките от олимпийското плетене на трибуните се разпространиха мълниеносно в мрежата и феновете полудяха по акаунта на Дейли в TikTok, фокусиран именно върху плетенето на една кука. Едновременно с това, търсенето на подобни плетива нарасна в глобалната платформа за пазаруване Lyst. Съвсем конкретно, сайтът установи, че онлайн търсенията по ключови думи „плетени артикули" са се увиличили с 89%. Според платформата словосъчетанието „плетени жилетки" е особено популярно, като търсенията са хвръкнали с цели 41%.

@tomdaley

I FINISHED MY OLYMPIC CARDIGAN! ##Tokyo ##Tokyo2020 ##Olympics

♬ original sound - Tom Daley

Независимо от зашеметяващата олимпийска победа на Дейли, не можем да отдадем цялата заслуга за възхода му на успокояващото му хоби - плетенето на една кука. Защото тенденцията далеч не е негов патент, и страхотно много влиятелни и стилни хора са в плен на жилетките и пуловерчетата, изплетени сякаш от баба им. 


Том Дейли с ръчно изплетения си пуловер от Олимпийските игри в Токио, 2021 г.

Повече от година преди Дейли да се гмурне в Токийския център за водни спортове, неговият колега британец Хари Стайлс популяризира този занаят, носейки плетена жилетка с дъга при появата си в шоуто TODAY. Показаното на мига се превръща в истерия в TikTok. Като хилядите фенове на Стайлс са не просто обсебени от привлекателния пуловер на певеца. Те освен това, бидейки влюбени в парчето на певеца „Watermelon Sugar", буквално развиват мания за саморъчно изплитане на копия на дрешката на своя Бог. Изведнъж хиляди предстовители на поколението Z вземат куките за плетене на баба си с надеждата да се побратимят с най-големия си идол. (Закупуването на същия пуловер е невъзможно за повечето фенове под 25 години, като се има предвид, че струва над 1500 долара).

DIY версията на плетката става толкова популярна, че дизайнерът на дрехата Джонатан Андерсън от британския лейбъл JW Anderson споделя официалния й модел и кройка в Instagram. „Толкова съм впечатлен от тази тенденция и от всички, които сами си плетат жилетката", пише той. „Искам да покажа нашата признателност, затова споделяме модела с всички. Продължавайте в този дух!".  И хората го правят. До август 2020, #HarryStylesCardigan на TikTok, пълен с ръчно изработени версии на пуловера на Стайлс, има 17,8 милиона гледания. Днес страницата има 77 милиона последователи. 

След като изплитат "двойниците" на прочутата жилетка, много новопосветени в занаята се посвещават на изработването на следващ модел. На свой ред TikTok се превръща в "огнище" на нов проект, посветен на домашното занаятчийство, с плетени шапки на една кука, сутиени, халати и други, като всички стават нечовешки хит в приложението. Хаштагът #crochet в момента има над 3,8 милиарда гледания в TikTok, докато #knitting има повече от 618 милиона зрители. 

От миналия септември, когато се появява, тенденцията в ръкоделието излиза от дигиталния свят на TikTok, като се появява на модните подиуми по целия свят през пролетта на  2021-а, като тенденцията е напълно жива и за предстоящия есенен сезон. Плетените пуловери, шапки и чанти се появяват на ревютата в Ню Йорк, Милано, Париж и Лондон, в ревютата на Ulla Johnson, Anna Sui, Acne, Balenciaga, Alberta Ferretti и т.н. 

След президентските избори в САЩ в края на 2020 г. идва нов голям бум на плетивото. През ноември, след официалното съобщение, че Джо Байдън и Камала Харис ще бъдат следващият президент и вицепрезидент на САЩ, започват да се носят слухове, че доведената дъщеря на Харис - Ела Емхоф, тогава студентка по дизайн в Парсънс, ще заложи на плетени одежди за Деня на инаугурацията. В крайна сметка тя избира ослепително палто Miu Miu за знаменателния повод, но някой друг в политическата сфера все пак носи плетено облекло: и това е Бърни Сандърс, чиито ръкавици - изработени от учителка от щата Върмонт на име Джен Елис - бързо стават тотален хит в интернет (четете още: На кого му се получи в стилово отношение и на кого не на Инуагурацията вчера).

Оттогава виждаме множество звезди на street style вселената от ранга на Джиджи Хадид и Кейти Холмс да разхождат плетени дрехи, вдъхновени от тренда „Направи си сам", като Хадид носи поло за 60 долара от Манго през юни, а Холмс облича подобна, но още по-достъпна плетена блуза за $50 от същия бранд. Съвсем наскоро Джъстин Бийбър бе забелязан в хотел в Бевърли Хилс през август, облечен в яркожълт топ на една кука от модния лейбъл "Казабланка".


Джъстин Бийбър в Casablanca

Що се отнася до това защо плетенето на една кука и плетивото въобще стават всеобщи модни любимци, отговорът е лесен. Прекарали толкова време у дома по време на пандемията, милиони хора са принудени да измислят нови начини да държат ръцете си заети. Ето защо расте популярността на прости, постижими дейности като плетенето и особено това на една кука. В същото време Cottagecore или естетиката, прокламираща лекотата на живота в провинцията, намира отражение във всички аспекти от живота в затворен режим - като почнем от начина, по който готвим, до нещата, които носим (здравейте, нощници!). Но вече не сме в локдаун, така че можем да оставим временно куките настрана и да се насладим на плодовете на нашия труд. Или, в нашия случай, отново да се насладим на очарователния Дейли, който с гордост позира с достойните си за медал плетени произведения.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 14 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 10 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.