Вместо броене на овце,

Вместо броене на овце, "когнитивен микс"! Гарантирано заспиване за минути

Животът е пълен с възходи и падения, с проблеми, които трябва да бъдат решени, затова и мозъкът е постоянно в смут и е трудно да заспим. Специалистът Люк Бодуин е в основата на техника, улесняваща заспиването.

 

Сънят става все по-труден за опитомяване. Някои проучвания показват, че почти половината от населението на Европа има проблеми със заспиването поне веднъж месечно, а 36% от хората не могат да заспят лесно поне веднъж седмично. Ако се чувствате загрижени от проблема и го изпитвате, предлагаме тази чисто нова техника, наречена "когнитивно разбъркване“.

"Когнитивният микс" е метод за бърз и спокоен сън, който помага на мозъка да постигне състояние на спокойствие и благополучие. Изследователи, специализирани в областта на съня, установяват, че когато заспят, хората са склонни към "микро сънища“, които им помагат да си починат качествено, обяснява Люк Бодуин, специалист по когнитивна наука, за произхода на тази техника."Хората, които продължават да мислят аналитично преди лягане и искат да разрешат проблем на всяка цена, забавят заспиването.“

Животът е вечен стимул, често се оказваме в състояние на постоянна тревога и може да бъде трудно да излезем от това състояние, за да поставим мозъка на пауза през нощта. Техниката на когнитивно смесване има ефект на отклоняване на вниманието от тревогата чрез фокусиране върху представяне на последователности от обекти, така че мозъкът да не може да разбере тази последователност. От това тревожността намалява.

Ефективно отклонение

Тези случайни, безсмислени мисли подвеждат регулаторите на съня да мислят, че е време да заспим. Така отклоняваме мозъка от притесненията на момента. Мозъкът винаги е бил обучен да реагира на потенциални опасности, а когато разбира, че е безопасно да заспи и че кората не възприема опасност, тялото се отпуска и вие заспивате. Когато мислите за стресови събития, които са се случили през деня, или си спомняте, че сте забравили да се обадите на родителите си, или за надвисналите с ужасяваще сила домашни проблеми, копитайте тази страхотна техника.

Когнитивното смесване „дава на мозъка ви достатъчно стимули за игра, но не и достатъчно последователна информация, за да стимулира изпълнителните функции на мозъка“. Докато овцете се броят, простотата на упражнението само увеличава стреса, тук говорим за нещо друго. 

Как работи тази техника? Ето петте стъпки на упражнението:

1. Представете си, че пишете писмо, на абсолютно случаен принцип.

2. Визуализирайте дума от това имагинерно писмо, по възможност емоционално неутрална и състояща се от поне пет букви, след което я напишете бавно в съзнанието си.

3. За всяка буква в думата помислете за нови думи, които започват със съответната буква. Например, ако сте избрали думата „бутилка“, можете да си представите думите: безгрижие, богатство, Бог и т.н. Люк Бодуин препоръчва да отделите време и бавно да си представите всяка от думите, вместо да ги визуализирате бързо.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.