Следва

Миналото: Няма нужда да се поопознаваме, just read my T

100 години ужас: Най-кошмарните модни тенденции на миналия век

От много тясната "hobble” пола до калцуните, през мини шапките и веригите за корем: пътуваме във времето през призмата на модните гафове

All fashion преди 2 години

По принцип миналото не е нещо лошо... Класически подход е преосмислянето и възраждането на модните тенденции от миналото - хиляди пъти стилисти и дизайнери се връщат назад във времето, за да предложат нови издания на стари модни хитове в своите колекции, което ние винаги харесваме много. Наистина е лесно стилът от миналото да се преразглежда като стимулиращ, елегантен и магически, но реалността понякога е различна и днес обръщаме внимание на тази различност. Съществуват странни модни решения със съмнителен вкус, антиестетични, неудобни, понякога и смешни прийоми, проследяваме хронологично ТЯХ, кошмарите на модната индустрия или най-лошите модни тенденции за последните 100 години, надолу:

1910

Нека започнем от началото на миналия век. През 1910 година полите, наречени "hobble”, са на мода. Самата дума (която означава накуцване) говори много за практичността на тази дреха: тя е дълга до земята и стегната около глезена, заради което жените са принудени да правят изключително малки крачки, ходейки с такава.

1920

20-те години на миналия век са много интересно десетилетие от модна гледна точка. Сред красивите рокли в стил "a la Гетсби” се прокрадва една от най-съмнителните модни тенденции, която някога е съществувала: шапките клош. Снижени до нивото на очите те, да си го кажем, стоят изключително зле на всеки.

1930

Йе, започват първите излети на плажа! За жените тогава обаче изключително шикозно е носенето на рокля от тафта като бански костюм, която е "много удобна" за плуване в морето.

1940

Още един гаф на тема шапки - през 40-те години всички лудват по мини бомбетата - в по-обикновена версия за през деня и с воал за вечерта и за важни събития. Just no... 

1950

През 50-те години се раждат клош полите. Украсена с щампи и бродерия, полата poodle става много известна и търсена, заради действителните кученца върху нея. През десетилетието се утвърждават и други съмнителни модни тенденции - eдна от тях са белите ръкавици - къси до китките и определено непрактични.

1960

Човекът каца на Луната и модата е очарована от този факт. Космическата визия на Courrèges и Cardin става задължителна тенденция. Актуалните детайли са винила, белите пластмасови очила, геометричните кройки и изобилието от сребро. През същия период се заражда и друга проблематична модна тенденция: чорапогащници с принтове.

1970

70-те пристигат заедно с хипи движението и "децата на цветята”. Тенденция, която всички желаят, но не е много удобна за носене. Става дума за стилът пачуърк - течение в модата, което продължава да взима жертви и до днес. Друг задължителн елемент в гардероба от този период са шалварите. Благодарение на типичния за времето захлас по предмети, идващи от Изтока, тези широки панталони, свлечени под кръста и стегнати на глезена, са задължителен детайл за десетилетието.

1980

Екстравагантни, непропорционални, извън всякакви граници, 80-те години пораждат няколко модни "ужаса“. Благодарение на популярността на звезди като Джейн Фонда и Кристи Бринкли и филми като "Слава” (1980) калцуните се превръщат в култов аксесоар в и извън фитнес залата. Още едно модно "подхлъзване” са подплънките за рамене, доминиращи при якетата, пуловерите, вечерните рокли... Денимът бурно се разпространява във всичките си форми. А най-лошото? Белинените багри, които правят всяко облекло да изглежда евтино.

Краят на 90-те

В онези дни това изглежда като добра идея. Но не и днес. Топът във форма на пеперуда бързо се превръща в най-търсената стока, следват коланът с верига, топ с ефект "пуканки” и панталоните парашут.


Lunchtime Shopping: 10 фита, вдъхновени от моделите на 90-те


2000

Труден период за модата е първото десетилетие на века. Добрият вкус сякаш се отдръпва, за да направи място на лошия и всички са съгласни с това... Става дума за една тенденция преди всички останали: много ниската талия. На практика тогава е невъзможно да се намерят панталони или поли с нормална талия в магазините; дори хора на определена възраст трябва да се адаптират към тази много трудна за прилагане тенденция. Друг хит на десетилетието са велурените анцузи, които с всичките си цветове те се разпространяват от Калифорния и до нашите географски ширини, четете още: През 2021-ва Juicy Couture става още по-juicy!

More All fashion