Следва

6-те задължителни корейски модни марки, на които да настроим радара си

Запознайте се: Катрин Диор, обожаваната сестра, самата Miss Dior

"Обичай живота!" 

All fashion преди 2 години

Катрин Диор е невероятна героиня. Ражда се в проспериращото семейство Диор през 1917 г., най-малкото от пет деца. Изглежда предназначена за естетично и декоративно съществуване. Но когато състоянието на семейството изведнъж изчезва поради неуспешни начинания с недвижими имоти, животът и многото свободно време на mademoiselle променят лика си. През 1935 г. тийнейджърката Катрин се премества от величествения дом на семейството в Гранвил, Villa Les Rhumbsс, в порутена селска къща в Прованс. Скоро избягва и заживява с по-големия си брат Кристиан в Париж, продавайки аксесоари на модна къща Dior, докато той продава скиците си.

Когато избухва Втората световна война, двамата заедно се връщат в южната част на Франция и отглеждат зеленчуци, които продават в близкия Кан. Именно там, след като Кристиан се завръща в столицата в търсене отново на "шифоновата атмосфера“, Катрин се среща и влюбва в Ерве де Шарбонери, женен баща на три деца и член на Съпротивата. Както Джъстин Пикарди разказва в новата биография "Мис Диор: История за смелост и мода“, животът на Катрин претърпява и друг неочакван обрат: до 1941 г. тя се присъединява към Съпротивата, използвайки кодовото име Каро. Неотдавнашен роман на Кристин Уелс, "Сестри на съпротивата“, представя оживения подземен кръг, обграждащ Катрин в Париж по това време. 

Каро е арестувана през 1944 г. и след като многократно е измъчвана от Гестапо (никога не предава съмишлениците си обаче), е изпратена във френски затвор, командван от германците. Отдаден християнин, познат на Катрин, се обръща към шведския дипломат Раул Нордлинг, който се опитва безуспешно да освободи французойката, но двамата не успяват да помогнат. Вместо това, през август, тя е преместена в женския концентрационен лагер Равенсбрюк, само за да бъде прехвърлена след това в други лагери: Торгау, Абтерода и накрая, през 1945 г., в Маркълберг. С приближаването на съюзниците, задържаните са изпратени на "марша на смъртта", от който Катрин успява да избяга. Освен показанията, които тя дава срещу мъчителите си, почти никога не говори за тези тежки изпитания.


La femme-fleur: Историята на Кристан Диор, влюбен в цветята, жените, нежността


През един студен зимен ден на февруари 1947 г. Dior дебютира със своята историческа колекция "New Look", като ревюто се случва в зала, ароматизирана с парфюма Miss Dior, който, според представите на дизайнера, "ухае на любов“. Както е известно, ароматът получава името си, когато в средата на среща между Кристиан Диор и неговата муза и колега Миза Брикард, Катрин влиза в стаята, а Брикард възкликва: "Ах, ето я! Мис Диор!“ Същото име е дадено на вечерната рокля без презрамки "Mille fleurs“, показана за пръв път през 1949 г. Междувременно истинската Мис Диор изгражда спокоен живот далеч от света на модата, живеейки във ферма в Прованс и продавайки цветя на историческия цветен пазар в Париж, описан от възхитен американски репортер през 1954 г. като "омагьосана градина под огромните стъклени куполи на Les Halles“. За този журналист пазарът е като пъстър, огрян от слънцето балон, но брат и сестра Диор знаят, че реалността е по-разхвърляна, и че не е лесен подвиг да се създаде живот от пръст или плат. Въпреки целия мек романтизъм на "New Look", той е постигнат с твърда вътрешна "архитектура" и много строгост. Когато брат й умира през 1957 г., Катрин е обявена за "морален наследник“, отговорен за опазването на неговото художествено наследство - задача, към която тя подхожда с голяма педантичност, запазвайки съдържанието на дома му до последната карта от личното му тесте.

Визия от New Look на Dior, 1947

Въпреки избягването на светлините на прожекторите приживе, Катрин сега е въведена в него не само с всичките книги, но и като главен герой на колекцията Dior Пролет 2020 на креативния директор на бранда днес Мария Грация Кюри (Четете още: Цветята на малката... сестра на Кристиан Диор - Катрин). Къщата също така посвети чанта на нея, кръстена "The Caro" и лансирана по-рано тази година. Книгата на Пикарди е момент, в който се възражда образът на един незнаен герой, независимо от това, че непознатата сестра на Кристиан Диор никога не написва мемоари, предпочитайки нейните действия да говорят сами за себе си. Когато е попитана от млад ветеран за преживяванията си през войната, нейната мантра се оказва изключително проста: "Обичай живота“.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.