Следва

Taste Sofia: Starbucks, since 1971

Д-р Макдугъл: "Не захарта, а животинските продукти са бичът на диетата ни"

Д-р Джон Макдугъл е лекар, експерт по хранене, автор на 12 бестселъра и основател на програмата "Макдугъл". Последната му книга "Най-здравословната диета на планетата“ подрива основите на здравословното хранене, такива каквито ги познаваме досега.Д-р Макдугъл споделя защо захарта не ни прави дебели и как трябва да ядем много нишесте, за да отслабваме... 

Food преди 2 години

"Колко е вероятно човек, който яде месо редовно, да стане жертва на диабет, сърдечни заболявания или рак в сравнение с такъв, който се храни изцяло на растителна основа? Ако следвате диетата, която проповядвам, базирана на нишесте, плодове и зеленчуци, без млечни продукти и изключително малко месо, тогава шансовете да получите всички често срещани заболявания - МС, ревматоиден артрит, рак на простатата, рак на дебелото черво, рак на гърдата, са нулеви", това е част от радикалното мислене за храната и диетата на д-р Макдугъл. Ние сме фенове на нишестената му диета, всичко за нея описваме и разказваме ТУК, а днес се съсредоточаваме с подробности върху нея и върху едно "по-голямо зло", според конвенционалната диетология - захарта. Надолу >>>



Обикновено, когато хората мислят за нишестето, те мислят за понички и хляб. Но нещата не са съвсем такива - нишестената диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци позволява използването на базови нишестета, сред които са ориз, царевица, картофи, боб, грах, леща и сладки картофи, които са и базовите храни в този режим. И колкото по-малко месо, толкова по-добре. Ето подробности от скорошен разговор с експерта, на когото винаги се доверяваме:

Има ли безопасно ниво на прием на животински продукти, които можем да ядем, без да се сблъскваме с тежки здравословни проблеми?
"Има ли безопасно ниво за консумация на животински продукти?“ е все едно да ме попитате: "Има ли безвреден брой цигари, които бих могъл да изпуша за ден, без да получа рак на белия дроб?“ Животинските храни не са необходими за синтеза на протеини, витамини, минерали или нещо друго в човешкото тяло. Можете да си набавите B12 чрез други процеси. Дозата е най-важното нещо, а животинските продукти категорично са токсични в количествата, които консумираме на Запад. Те са токсични по отношение на съдържанието на мазнини, а холестеролът и протеинът са много вредни за храносмилателната система. Те нямат диетични фибри, въглехидрати и са пълни със замърсители на околната среда."

Описвате рака с наистина интересни термини - той всъщност не се случва за една нощ, но след като се случи на някого, остава завинаги.
След като се случи, той не се лекува, освен в няколко случая. Чести ракови заболявания като рак на дебелото черво, гърдата и простатата, ако са наистина ракови заболявания, се разпространяват много преди човек или лекар да ги открие. Просто са толкова бавно растящи, че в някои случай дори няма как краят да бъде пагубен; растат толкова бавно, че ракът не се появява, докато човек не навърши 100 години...

Ако човек e диагностициран с рак, какво е първото нещо, което трябва да направи?
Да премахне образуванието, очевидното заболяване, и след това да промени диетата си. През февруари 2015 г. Американското дружество за борба с рака каза, че хората, които имат рак на гърдата, дебелото черво, простатата, кожата и т.н., и които впоследствие променят диетата си, живеят по-дълго. Затова те правят основна, стандартна препоръка на всички лекари да кажат на пациентите си, че след като имат рак, те задължително трябва да променят диетата си. Това е официална политика.


Трудно е да се спазват диети. Ако съм с наднормено тегло, какъв е най-добрият начин да отслабна, да съм здрава и да го направя по устойчив начин?
Най-добрият начин да отслабнете и да сте здрави е да спрете да ядете животински продукти и мазнини. Можем да се позовем в исторически план на хората, които се придържат към диета на основата на нишесте и, просто се замислете, преди 35 години какъв е бил животът във Виетнам. Виждате снимки на хиляди хора, стоящи на градския площад на Виетнам, Тайланд, Камбоджа, Китай или Япония. Не откршвате нито един дебел човек, нали? Защо така? защото 90 % от диетата на тези хора идва от нишестени източници, най-често ориз. Начинът да отслабнете и да отстраните здравословните проблеми е да спрете хранителното натравяне на тялото си, т.е да спрете да консумирате животински продукти и масло. Вместо това заложете на традиционната диета на основата на нишесте.


Живеем в среда на относително спокойствие и изобилие, където захвърляме движението извън живота и приоритетите си. Как на практика да "извеждаме" токсичната храна от системата си?
Просто трябва да я избягвате. Да не влизате в закусвални и ресторанти от типа на Dairy Queens или Burger King. Вместо това, направете си много прост план за хранене. Диетата, която аз и жена ми спазваме, се състои от овесени ядки с боровинки за закуска; за обяд обикновено хапваме остатъци от закуската и около четири пъти седмично съпругата ми прави ястие с боб в “бавна” готварска печка. Това е нещо като бобена супа или яхния от боб. Тя прекарва по-малко от десет минути в кухнята на ден и по отношение на готвене на храната има не повече от два или три ангажимента в седмицата.


Говорите за хранително отравяне с животински продукти и масло, но не казвате нищо за захарта.
Нито казвам нещо за солта. Основната причина е, че животинските продукти и маслата са първичните токсини. Освен това хората естествено не обичат да ядат животински храни или мазнини. Що се отнася до солта и захарта, хората ги обичат. Причината да ги обичаме е, че се нуждаем от тях за доброто си здраве. Върхът на езика ви има рецептори и за двете. Това, което препоръчвам, е да слагате малко сол и малко захар върху храната си, така че да ви е вкусна. Една чаена лъжичка кафява захар върху овесените ядки няма да направи разлика от здрав до болен или обратно. Да,захарта разяжда зъбите и представлява "празни" калории, може да повиши триглицеридите, но не причинява затлъстяване или диабет тип 2 и това е абсолютно в съответствие с научната литература. Но ако ядете захар с мазнини като тези в поничките, тогава рискът от затлъстяване и диабет тип 2 се увеличава.

Когато нашумя високо протеиновата диета, какъв беше аргументът, с който се противопоставихте на този тренд? 
Е, това са диети с ниско съдържание на въглехидрати, които ви казват да не ядете нишесте, а то е основна храна за хората. Тези диети (като оригиналната диета на Аткинс, “пшеничен корем” и “зърнен мозък”) действат, защото ви поставят в кетоза. Това, което наистина правят, е да ви разболеят. Нищо не трови организма повече от месото. То причинява язви и уврежда артериите. Убива милиард животни на ден на планетата. Нисковъглехидратните диети ни унищожават; говеждото месо е сто пъти по-разрушително за околната среда от картофите. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини просто не са диети за хора; те са диети за котки и други хищници.

  

More Food