Advertisement
 
Марката Estée Lauder на 75 години: историята на една непреследвана, но постигната мечта

Марката Estée Lauder на 75 години: историята на една непреследвана, но постигната мечта

От малка домашна лаборатория до козметична империя. Преди седемдесет и пет години се ражда марката Estée Lauder, благодарение на инициативата на нейната решителна и запалена по красотата основателка. Това е историята на жената, която никога не е мечтала за успех, но работи здраво, за да го постигне.

Четири продукта и една истина: „всяка жена може да бъде красива“. Така започва през 1946 г. в Ню Йорк историята на Estée Lauder, която за кратко време ще се превърне в ключов бранд в бюти индустрията, да не кажем - най-ключовият. Ести е на 40, когато регистрира едноименната си марка, но изгражда бизнес импарията си така добре и с толкова несломима енергия, че вече 75 години излязлото изпод ума и ръцете й остава любимо, и на големите филмови звезди, и на по-обискновените жени, които, простичко казано, обичат "работещите" неща. Ести Лаудер е единствената жена, включена в класацията на сп. Time за 20-те предприемачески гения на XX век. 

Estée Lauder и страстта към козметиката

Появата на известната марка се свързва с нейната основателка Жозефина Естер Менцер, която се превръща в Estée, след като през 1930 г. приема различен правопис на прякора си Ести и придобива фамилията Лаудер след брака със съпруга си Джоузеф. Любопитното е, че двамата сключват два брака с три години прекъсване между развода и втория брак. Ести нарича Джоузеф "най-готиния съпруг в света" и съжалява за развода през 39-а, отдавайки грешката на младостта си. През 1942-ра двамата се женят отново и остават заедно до смъртта на Джоузеф през 1982 г. 


Ести Лаудер през 1974г. с перлената си огърлица

Родена в Куинс от майка унгарка и баща чех, и двамата с еврейски произход, тя скоро развива страст към козметиката, но повратната точка настъпва, когато е тийнейджърка. Благодарение на своя чичо химик,  д -р Джон Шотц, който, след като се мести в Америка със семейството си, започва да произвежда кремове за лице в малката компания „New Way Laboratories”. Точно в този момент Ести осъзнава, че е намерила своя път: производственият процес я очарова веднага.

Младата Ести научава възможно най-много от Шотц, който първоначално произвежда продуктите си у дома, а по-късно в малка работилница. Той я научава как да масажира лицето си по правилния начин (ключово ноухау на бранда) и как да усъвършенства формулата.

Успехът на първите продукти

За кратко време Ести Лаудер създава първите си продукти, крема Super Rich All Purpose, комплект кремове, почистващо олио и лосион за кожа, станали особено популярни сред тесен кръг от високо платежоспособни хора с отличен имидж в обществото. 

Известен например е анекдотът, свързан с фризьорката на Ести, Флорънс Морис, която един ден я пита за тайната на перфектната й кожа. Оттук към продажбите крачката е малка: първите й творения започват да се предлагат в салоните за красота и в хотелите, благодарение на рекламата от „уста на уста “, метод, в който Лаудер винаги твърдо е вярвала.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.