Следва

10 тъжни филмa в Netflix за онези моменти, в които просто трябва да си поплачете

Изложби на открито в Градската градина и градина „Кристал“ с постери на Кристо и Жан-Клод от Музейната сбирка на Националната художествена академия

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември 2021 г. Националната художествена академия и Софийска градска художествена галерия представят съвместно две изложби на открито, с работи от Музейната сбирка на НХА, които ще бъдат разположени в Галериите на открито в Градската градина и в градина „Кристал“ в София.

People of art преди 2 години

Оригиналните фотографии са част от Музейната сбирка на Национална художествена академия. През 2005 г. по случай своята седемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод даряват на учебната институция сто двадесет и два собственоръчно подписани отпечатъци на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са представени на изложба през същата година в Галерия „Академия“, по времето на която са откупени от белгийският колекционер и меценат Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на Художествената академия. С този акт двамата художници се явяват първите частни дарители в акцията за набиране на средства за построяване на ново крило на българското висше учебно заведение по изкуства. Втората серия от подписаните отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии остават в музейната му колекция.


Кристо и Жан-Клод. Опакован бряг, Литъл бей, Сидни, Австралия, 1968-1969


Кристо и Жан-Клод. Завеса в долината, Райфъл, Колорадо, 1970-1972


Кристо и Жан-Клод. Опакованият Райхстаг, Берлин, 1971-1995


Кристо и Жан-Клод. Портите, Сентрал Парк, Ню Йорк, 1979-2005


Кристо. Опакован портрет на Жан-Клод, 1963


Кристо. Пакет, 1961


Кристо и Жан-Клод. Обградените острови, Бискайски залив, Голямо Маями, 1980-1983


Кристо и Жан-Клод. Над реката, проект за река Арканзас, 1992-2017

Откритите изложби в градското пространство представят два отделни разказа за творчеството на Кристо и Жан-Клод. Експозицията в Градската градина проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор, чрез представяне на фотографии на неговите първи опити в сферата на пакетажа, както и първите му съвместни проекти с Жан-Клод като „Опакован бряг“, „Завеса в долината“, „Опакована римска стена“, „Опакованите алеи“, „Обградените острови“, „Опакованият мост“ и „Чадърите“. Изложбата в градина „Кристал“ представя фотографии на реализираните на по-късен етап проекти на Кристо и Жан-Клод като „Опакованият Райхстаг“, „Опаковани дървета“, „Стената – 13000 петролни варела“ и „Портите“.

Изложбите са част от проекта на Столична община “Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла”.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра