Следва

200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката

„Дяволът носи Прада”: 15 години оттогава с 15-те най-емблематични дрехи или защо този филм няма да бъде забравен

Бюджетът за костюмите на филма е над един милион долара. Може би заради тази модна разточителност, както и заради отличната стилистична работа на екипа, и днес, петнайсет години след премиерата палтата, перлите, туида и всеки детайл от „Дяволът носи Прада“ все още е сертифициран източник на чисто модно вдъхновение.

All fashion преди 2 години

С премиера на 30 юни 2006 г. в киносалоните в Щатите (в България през октомври същата година), „Дяволът носи Прада” е модно цунами, чиито ефекти върху гардероба са очевидни и до днес. Той не само предоставя епохални уроци по мода (като „Цветя? За пролетта? Главозамайващо!”, „Ще ми кажете ли как се пише Габана?” и „Този пуловер не е просто син. Не е тюркоазен, не е небесносин, а всъщност е лазурен”), но и дава на мнозина надеждата да получат невероятно преобразяване на стила, както се случва с Анди Сакс/Ан Хатауей. Или още по-хубаво, ден за shopping заедно с дизайнерката на костюми Патриша Фийлдс, обожавана и заради страхотните тоалети в „Сексът и градът“. Всъщност "Дяволът" е нейното посвещаването във висшата мода.

Промяната на Анди от обикновено и небрежно момиче, носещо прочутия размъкнат син пуловер, до елегантна и свръхизискана дама като от корица на списание, документирана чрез тоалети, които днес са ключови за модата, показва колко дрехите са важни за себеизразяването. Факт е, че комбинацията смела визия плюс интелигентност и решителност е изключително работеща. 

15 години по-късно „Дяволът носи Прада” остава в колективната памет като най-ефективното представяне на модната журналистика. Страховитата и сурова Миранда Пристли, както е известно, е базирана на реалния образ на Ана Уинтор. Мерил Стрийп твърди, че е вдъхновена за своя персонаж от визията на Лиз Тилберис, главен редактор на Harper's Bazaar USA, от елегантността на Кристин Лагард, френският политик, а за цвета на прическата си, който подчертава тоалетите й - от над 70-годишният модел Кармен Дел Орефиче. Но малцина знаят, че в действителност тя не е облечена в Prada в лентата, а най-често в Donna Karan.


„Ана Уинтор. Живот на първия ред" разкрива скандалната и бляскава история на жената зад „Вог"


Всъщност Фийлдс се обръща към своя приятелка дизайнерка, претърсвайки модните архиви на Donna Karan в издирване на рокли от 80-те и 90-те години, за да създаде гардероба на респектирашата редакторка на Runway. Дизайнерката на костюми успява да събере всичко, благодарение на контактите си, но бюджетът за тоалетите на филмовата продукция в крайна сметка достига 1 милион долара.

Освен върху модната индустрия филмът оказва и културно въздействие от момента, в който Миранда, облечена в прекрасна блестяща наметка, която и днес е повече от впечатляваща, произнася известния си монолог за лазурносиния цвят. Модните й визии господстват и до днес: овърсайз очилата, раираните костюми и XXL еко-косматите палта са незабравими.
Разбира се, не бива да забравяме и Емили Чартън/Емили Блънт, първата асистентка и привърженичка на истинския авангардизъм, проявен чрез скулптурирани топове, съчетани с метални сенки за очи, модерни колани (подчертаващи резултатите от диетата с кубчета сирене) и шипове на раменете в съчетание с перфектно сресана кестенява коса.

И накрая Анди, кралицата на най-желаните визии, които никога не излизат от мода. Тя, която започва своето скептично сарториално обучително приключение, убедена в повърхностния характер на модата, се появява в тоалет, който отразява нейния цинизъм. Овърсайз пуловерите и бейсик тениските от началото на историята бавно отстъпват на отчаяната нужда от Chanel, Dolce&Gabbana, Valentino и други марки (благодарение на Найджъл!). След това всички започнахме да си мечтаем за поне един от нейните тоалети. Може би зеленото двуредно палто с анималистични мотиви (самата Хатауей го харесва толкова много, че го откупува преди да бъде пуснато на търг) или емблематичният й туид блейзър, съчетан с чизми Chanel и чанта Fendi.

Така че, за 15-тата годишнина на този обичан филм (в чест на която се събра и актьорския състав), надолу припомняме 15-те все още супер модерни артикула, носени от главните героини. Защото времето лети, но всички все още, тайно или не, поне малко искаме да бъдем като тях.

1. Пеперуденият топ на Анди
В пикът на 2000-те, кое е по-модерно от щампата на пеперуди? Чист авангардизъм.

2. Bling Bling сакото на Миранда
Лозунгът след пандемията е „Повече блясък за всички“. Това е всичко, както би казала и главната редакторка на Runway, ако действието се развиваше днес.

3. XXL Болерото с подплънки на Емили
Днес овърсайз подплънките са по-актуални отвсякога. Дарк шик визията - също.

4. Бялото палто на Анди
Кейт Мидълтън вибрации.

5. Виолетовата рокля на Миранда
Виолетовото е цвета на кралските особи. Определено.

6. Офис роклята на Анди
Маншетите и яката (комбинирани с конска опашка) винаги са добра идея както на модния подиум, така и в гардероба ни. 

7. Карираната рокля на Емили
Винаги актуална, винаги перфектна.

8. Дългата черна рокля
На тържествено събитие, когато изпитвате съмнение, с подобна няма да сбъркате никога.

9. Колиетата Chanel на Анди
Една жена никога не е твърде богата или прекалено слаба с твърде много колиета Chanel.

10. Еко-косматото палто на Миранда
Обемно, ексцентрично, перфектно и екологично. Какво може да добавим?

11. Туид блейзърът и плетената чанта на Анди
Елегантен стил с бохо докосване. Великолепен микс от тъкани. Истинска красота!

12. Folk полата на Емили
Комбинацията с кафяви кожени ботуши (и пликовете на Hermés) е неоспоримо страхотна.

13. Цветното бон тон палто на Анди
Колко Джаки О. има в това винтидж палто със съвременна ДНК, в ярък цвят и анималистични детайли.

14. Червеният колан на Миранда
Ако черният офис костюм е малко скучен, то контрастен колан (и открояващо се колие) правят тоалета класика. 

15. Лазурносиният пуловер на Анди
Едно от легендарните облекла във филма със сигурност не е най-бляскавото. Но вече 15 години всеки любител на модата иска (неразмъкнат) пуловер в прословутия нюанс!

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.