Следва

Street Style вдъхновения: 25 пъти кафяво като шоколад, кафяво като есен...

200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката

Този месец френският луксозеният моден бранд даде началото на празненствата по случай двувековния юбилей на своя основател, озаглавен „Луи 200", с книга, документален филм, 200 колаборации (да, правилно сте прочели) и дори NFT игра.

 

All fashion преди 2 години

Всички те разказват историята на младо момче на име Луи Вютон, което едва 14-годишно пристига в Париж от малко градче на име Джура във Франция. Това е пътешествието, което изгражда фундамента, превърнал марката в гигантската модна къща, която днес всички познаваме и обичаме.

Историята на Луи ни кара да се запитаме дават ли си сметка лидерите, първооткривателите и изобщо онези, които са изпреварили времето си, че целта им е по-голяма от тях? И дали са в състояние да си представят история, която ги надживява и заживява собствен живот, за радост и в услуга на целия свят?

По случай 200-ния рожден ден на Louis Vuitton ще ви разведем из алеята на паметта, за да съпреживеем историята на мъжа, марката и иновациите им, които живеят и днес, и то какъв живот.


Портрет на младия Луи Вютон

Мъжът, домът, наставникът

Louis Vuitton е роден на 4 август 1821 г. Като талантлив дърводелец (той наследява умението от редица занаятчии в семейството), Vuitton напуска Jura, малък град, сгушен между Франция и Швейцария, за да даде пространство на големите си мечти в Париж. Две години по-късно (да, той върви пеша), момчето пристига в града на светлините, събрало всичките си вещи в малка чанта и с ум, пълен със знания и впечатления, събрани по пътя.


Как е изглеждал багажът през 19 век. Louis Vuitton преценява характера на времето, за да внесе иновации в начина на пакетиране на багажите, който продължава и до днес

Като всеки запален ученик в ранна възраст, той стажува при известния производител и опаковчик на пътни чанти и куфари Ромен Марешал. Едва прекрачил прага на работилницата, Vuitton се издига чрез труда и таланта си и дори е назначен за личен опаковчик и производител на кутии за императрица Южени, съпругата на Наполеон Бонапарт, през 1853 г. С покровителството на парижкия благороднически елит, той става един от най-търсените занаятчии в града. 


Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!


Следващата естествена стъпка е отварянето на собствена марка. Модната къща Louis Vuitton е основана през 1854 г. на 4 rue Neuve-des-Capucines близо до площад Вандом в Париж, където е домът на големите модни къщи. Картие и Баленсиага са само на един хвърлей разстояние. Във всички книги за лидерство, които се срещат днес, интуицията се описва като най-важното чувство на всеки добър лидер. Louis Vuitton следва духа на времето и собственото си чувство, за да лансира поредната иновация на марката.


Първият магазин на Place Vendôme в Париж

Представете си края на 19 век. Железниците се превръщат в новия начин на транспорт, заедно с корабите и появата на омнибусите. Багажът, както и пътуванията в чужбина, придобиват нова форма. Vuitton бързо се приспособява към времето, като създава куфари с плоски капаци, за да ги направи по-леки и по-здрави, и да могат да се подреждат един върху друг, каквото е изискването на новия вид транспорт. 

Куфарите и пътните чанти винаги вървят ръка за ръка с модата при Louis Vuitton. Всъщност Вютон с право се нарича „опаковчик" на модата. 1850-те са ера на пищни рокли, кринолини и широки поли, изискващи гениални "контейнери" и умели ръце за прибиране и транспортиране на луксозния багаж. Louis Vuitton предоставя и двете, като също преосмисля традиционния куфар, за да го направи по-лек и по-устойчив. И докато модата се променя от многопластови кринолини към по-елегантни и олекотени стилове, той осъзнава, че куфарите вече не трябва да са чак толкова обемни.


Луи Вютон винаги се е наричал „опаковчик“ на модата

Сред неговите изобретения е Gris Trianon, платно с покритие, което прави корпусите водоустойчиви. Той регистрира патенти за много технологични и типологични иновации в ателието си, което лансира и първите меки пътни чанти към края на 1800-те - предшественици на съвременната чанта Louis Vuitton Neverfull Tote, днес синоним на комфорта при пътуване.


Новата ера на пътуванията, а с нея и новите куфари на Louis Vuitton

През 1896 г. най-големият син и наследник на Louis Vuitton, Жорж-Луи Вютон, създава монограма LV в чест на покойния си баща. Всчики днес разпознаваме безпогрешно гениалното съчетание от букви. Преплетените инициали и цветя с четири венчелистчета, обвити около вдлъбнат диамант, са един от най-специфичните и лични подписи на своето време и превръщат бранда в пионер. Това също ще влезе в историята като едно от първите имиджови  проявления на луксозен моден бранд.


Емблематичният "багажник" ще бъде преосмислен от 200 изключителни автора от цял ​​свят. Този е на архитекта Ниго. Сред останалите визионери са Дрейк, Марк Джейкъбс и много други.

През 1892 г. Луи Вютон си отива от този свят, но не и без да предаде скъпоценния savoir faire (know-how) за вземане на визионерски решения на бъдещите поколения. Това е модната къща, която си сътрудничи с Такаши Мураками и Supreme, поставя Марк Джейкъбс на върха та творческото си ръководство и днес ни представя колекции, в които живеят дигиталните иновации. 

Така че не е изненадващо, че за 200-годишния рожден ден на Louis Vuitton марката ще извади всички "спирки" по пътя на основателя си, и то в 360 градусов формат - от колаборации в областта на изкуството до дигитални игри и дори книга и документален филм за Apple TV. Ето списъка с тържества, които можем да очакваме от къщата на Louis Vuitton през останалата част от годината и след това.


Видео играта Louis NFT

На 4 август бяха отворени "прозорци" в глобалните бутици на Louis Vuitton, в които се представят емблематичните куфари, преосмислени през погледа на 200 известни личности, включително рапърът Дрейк, журналистката Глория Щайнем, дизайнерът Марк Джейкъбс и архитектите Карим Нуру и Ниго.

Романът, базиран на исторически факти, на френската писателка Каролин Броняр, озаглавен „Louis Vuitton, L'Audacieux", ще бъде публикуван през октомври, а преводът на английски език ще излезе през ноември.

Документален филм на Apple TV, озаглавен Looking for Louis, който проследява приключенията на младия предприемач, ще се излъчи през декември. А триптихът "По-голям от живота" на американския художник Алекс Кац ще бъде представен през есента.

И тъй като нито един празник не е истински без балончетата в чаша пенливо шампанско, собственикът на LVMH и Veuve Clicquot ще пусне „cuvée spéciale" през втората половина на  годината. 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.