200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката

200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката

Този месец френският луксозеният моден бранд даде началото на празненствата по случай двувековния юбилей на своя основател, озаглавен „Луи 200", с книга, документален филм, 200 колаборации (да, правилно сте прочели) и дори NFT игра.

 

Всички те разказват историята на младо момче на име Луи Вютон, което едва 14-годишно пристига в Париж от малко градче на име Джура във Франция. Това е пътешествието, което изгражда фундамента, превърнал марката в гигантската модна къща, която днес всички познаваме и обичаме.

Историята на Луи ни кара да се запитаме дават ли си сметка лидерите, първооткривателите и изобщо онези, които са изпреварили времето си, че целта им е по-голяма от тях? И дали са в състояние да си представят история, която ги надживява и заживява собствен живот, за радост и в услуга на целия свят?

По случай 200-ния рожден ден на Louis Vuitton ще ви разведем из алеята на паметта, за да съпреживеем историята на мъжа, марката и иновациите им, които живеят и днес, и то какъв живот.


Портрет на младия Луи Вютон

Мъжът, домът, наставникът

Louis Vuitton е роден на 4 август 1821 г. Като талантлив дърводелец (той наследява умението от редица занаятчии в семейството), Vuitton напуска Jura, малък град, сгушен между Франция и Швейцария, за да даде пространство на големите си мечти в Париж. Две години по-късно (да, той върви пеша), момчето пристига в града на светлините, събрало всичките си вещи в малка чанта и с ум, пълен със знания и впечатления, събрани по пътя.


Как е изглеждал багажът през 19 век. Louis Vuitton преценява характера на времето, за да внесе иновации в начина на пакетиране на багажите, който продължава и до днес

Като всеки запален ученик в ранна възраст, той стажува при известния производител и опаковчик на пътни чанти и куфари Ромен Марешал. Едва прекрачил прага на работилницата, Vuitton се издига чрез труда и таланта си и дори е назначен за личен опаковчик и производител на кутии за императрица Южени, съпругата на Наполеон Бонапарт, през 1853 г. С покровителството на парижкия благороднически елит, той става един от най-търсените занаятчии в града. 


Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!


Следващата естествена стъпка е отварянето на собствена марка. Модната къща Louis Vuitton е основана през 1854 г. на 4 rue Neuve-des-Capucines близо до площад Вандом в Париж, където е домът на големите модни къщи. Картие и Баленсиага са само на един хвърлей разстояние. Във всички книги за лидерство, които се срещат днес, интуицията се описва като най-важното чувство на всеки добър лидер. Louis Vuitton следва духа на времето и собственото си чувство, за да лансира поредната иновация на марката.


Първият магазин на Place Vendôme в Париж

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.