Следва

Taste Sofia: Orsetti

Best Practice in Town: "Керамичните фасети са Ferrari-то сред методите за идеална усмивка!"

Вече знаете какво, защо, как планирахме за усмивките си през лятото; сега разказваме за Плана в действие...  

Health преди 2 години

Припомняме, че в зъболекарството DSD (digital smile design) представлява един от онези планове, от които има смисъл, особено когато е роден в едно безупречно, професионално, модерно място, на което естетиката е на върха. Място, посветено на красотата, хармонията, уюта и личното отношение, съчетани с най-високия възможен професионален стандарт. Panov Dental е клиниката, която работи за усмивките ни, а основателят д-р Павел Панов, е любим събеседник, когато говорим идеални, равни, бели,, здрави зъби. Продължаваме разговора си с него надолу, а част 1-ва е ТУК  >>>

View Sofia: Как стигаме до идеалната усмивка, след като е сътворен идеалният план за нея?
д-р Павел Панов:
Всичко зависи от състоянието на зъбите и от бюджета на пациента. Ако зъбите са доста разрушени, имат множество кариеси, лекувани са, умъртвени са, някои липсват т.н., ние бихме възстановили тази усмивка с корони - върху зъбите или върху импланти. Ако зъбите са запазени - или може би леко изтрити - нямат големи пломби, не са ендодонстки лекувани и нямат големи щети, тогава ще възстановим усмивката с керамични фасети или с директен бондинг.

VS: За бондигна ще е следващият ни разговор, така че - разкажете ни всичко за керамиката в зъболекарството, тоест за фасетите?
Д-р П.П.:
Керамичните фасети и фините нежни порцеланови възстановявания са най-добрият начин за дълготраен хубав вид на усмивката. Те са класиката и стандарта за идеалната, перфектна усмивка, както и възможност да я задържим такава дълго време -  10, 15, 20 и повече години. Тъй като порцеланът като материал е доста индиферентен, използването на порцеланови възстановявания гарантира липса на оцветявания от храна и напитки и "попиване" на вода; достатъчно устойчиви са и имат най-добър цветови аналог с естествените зъби. С няколко думи - керамиката е Ferrari-то на различните методи за естетическото подобряване на усмивката. 

VS: Това звучи повече от добре. Как се създава нещо ТОЛКОВА добро?
Д-р П.П.:
Естествено, това е дълъг и сложен лабораторен или дигитален процес. Фасетата представлява тънка, фина, нежна люспа, която покрива предната повърхност на зъба и режещия му ръб. Плюсът на керамичните фасети е, че техният модул на еластичност е абсолютно същият като този на естествения емайл. Също така, необходимостта от изпиляване на зъба е изключително минимална - от порядъка на 0.2 до 0.5 милиметра, наистина страшно малко. За да са красиви, хубави и стабилни тези възстановявания, се работи под увеличение с очила или микроскопи, защото работата е безкрайно детайлна.

VS: Вие сте за или против изпиляването на зъбите преди поставянето на керамични фасети?
Д-р П.П.:
 Фасетите са също оприличавани на фини лещи за очи върху зъбите. Има подходи, при които зъбът трябва да бъде предварително изпилен, и други, при които не трябва да се пили въобще. Аз лично смятам, че елегантното и контролирано изпиляване е по-добрият вариант, защото така се създава на зъботехника определена ложа,в която той да разположи фасетата и границата й да се полира идеално с границата на зъба - така фасетите стават абсолютно невидими. Респективно, ако не се изпилят зъбите, с годините границата ще стане видима и пациентът няма да е доволен. 

VS: Тоест, фасетите ни, веднъж сложени, ще си личат ли?
Д-р П.П.:
 Много важно нещо, което убеждава дамите и господата да се насочат към керамиката, е, че порцеланът е един от материалите, който ние можем да обработим химично и да го залепим изключително здраво за зъба, с което става неразделна част от него. Съответно всичко, което може да се случи на тази фасета, може да се случи и на вашия естествен, недокоснат от зъболекар зъб. На тази работа в стоматологията ние казваме "биомеметичен подход" - тоест дейност, която е изключително близка до природата.

VS: С няколко думи - керамичните фасети могат до съвършенство да пресъздадат най-красивата усмивка, която си представяме?
Д-р П.П.:
Да! Няма друг материал, който може да постигне това; зъболекарите наричаме порцелана Царциата на материалите. Имайте само едно на ум - интернет е пространство, в което много често се разискват различни мнения и стават войни межу хора, които не разбират достатъчно в определена област, но изказват становища. Ние в Panov Dental не допускаме това и затова изрично споменавам - циркониеви фасети в тази практика не съществуват, както често се спекулира, идеалните зъби се случват с и от порцелан, така че насърчавам "да се доверите" именно на него!

Доверяваме се, естествено, на д-р Панов и неговата експертиза, не само защото сме му клиенти от години и е сътворил съвършенства със зъбите ни, а и защото (той ни сподели това в скоба и позволи да ви издадем) води курсове за пилене и фиксация на керамични фасети под микроскоп - тоест по-добър от него в "занаята" няма. Още с първото сядане в зъболекарския стол на Panov Dental - на ул. "Отец Паисий" 47, София - ще се убедите в това. Контакти намираме на сайта на клиниката, а във Фейсбук ги следваме за новини и любопитна информация. Очаквайте трета част на разговора ни с д-р Панов на тема бондинг скоро!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.