Следва

Кайли Дженър "анонсира" бебе номер 2 с много мило видео

С вейка от маслина: 5 здравословни плюса и 1 минус на средиземноморския плод

Маслините са пълни с хранителни вещества - но супер много внимаваме със саламурата, в която са накиснати, защото...

Health преди 2 години

Независимо дали са пресовани в екстра върджин зехтин или драпирани до ръба на чаша за мартини, маслините са вкусни. Но дали са добри за нас? Според диетолозите със сигурност да. "Освен че са супер апетитни, маслините са хранителни и богати на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията и болестите в организма", казва основателят на уелнес сайта Flourish Heights, Валери Агиман.

Маслините и зехтинът са пълни със здравословни за сърцето мазнини и са известни с водещата си роля в средиземноморската диета, според Алиса Пайк, мениджър комуникации по храненето в Международния съвет по информация за храните. Средиземноморската диета се счита за една от най-здравословните в света и е посочена като един от препоръчаните модели за хранене в рамките на Насоките за хранене на американците в периода 2020-2025 г.

Имаме обаче едно на ум с тях, по-долу двамата специалисти обясняват защо, отговаряйки на въпроса: "Маслините полезни ли са според вас?", като спазваме уговорката, че консумацията на маслини безспорно има много ползи за здравето. Независимо дали поръсваме зехтин върху прясна салата или го смесваме с каймата за паста Болонезе, ние буквално се глезим с необходимата порция хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.

1. Могат да намалят вътрешните възпаления в тялото
"Маслините съдържат антиоксиданти, които са свързани с намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак и намаляват възпаленията в телата ни", казва Пайк

2. Регулират нивата на холестерола
Маслините предлагат различни ползи за здравето, особено в областта на сърцето. "Олеиновата киселина е вид мастна киселина, която се намира в маслините и е доказано, че подобрява здравето на сърцето чрез регулиране нивата на холестерола", казва Агиман. "И така, независимо дали имате висок холестерол или търсите ново допълнение към вашия режим за сърдечно здраве, маслините са правилният избор."

3. Помагат за справяне с високото кръвно налягане
Поради високото си съдържание на олеинова киселина и антиоксидантни полифеноли, маслините също така са идеалната мазнина за подпомагане на хипертонията (високо кръвно налягане).

4. Помагат за предотвратяване на рак
Епидемиологични проучвания установяват, че процентът на някои видове рак е по-нисък в Средиземноморието, отколкото в САЩ. Това може да се дължи на диетата, богати на зехтин там. Едно изследване установява, че олеиновата киселина, основната мононенаситена мастна киселина на зехтина, е свързана с потискане на растежа на раковите клетки на гърдата.

5. Подпомагат здравето на кожата
Маслините са чудесен източник на витамин Е, който подпомага функционирането на клетките, имунната система и здравето на кожата. Установено е, че витамин Е предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, като по този начин помага за нейната защита срещу рак на кожата и преждевременно стареене. Четете още: Зехтинът е модерната панацея в грижата за красотата, но дали е полезен за вашата кожа?Защо е такъв хит маслиновото масло в козметичната индустрия?

Храненето с маслини 

Маслините са необичаен малък плод, тъй като съдържат необичайно голямо количество мазнини. Пайк казва: "Маслините съдържат мазнини (предимно мононенаситени), витамин Е, витамин А, мед, калций и няколко антиоксиданта, включително олеуропеин, хидрокситирозол, тирозол, олеанолова киселина и кверцетин", много от които са ключови хранителни вещества за здравето на жените. Според USDA хранителното съдържание на 100 грама зрели, консервирани маслини е 116 калории, 0,84 грама протеини, 10,90 грама мазнини, 6,04 грама въглехидрати и 1,60 грама диетични фибри. Това означава, че те не са фантастичен източник на диетични фибри, но имат относително ниско съдържание на въглехидрати и съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, за които знаем, че поддържат здравето на сърцето. Приблизително 15 до 20 грама - около пет маслини - се счита за най -добрият избор за балансиран размер на порциите.

Маслините - плод или зеленчук са?

Сега, когато разглеждаме ползите за здравето от маслините, нека се върнем за секунда към тяхната натура, така да се каже. Маслините са плод? Ще ви бъде простено ако мислите, че те са зеленчук или просто съществена част от мезета, разядки и салати, като се има предвид, че ги консумираме като солена храна. Но те наистина са плод. Ако се впуснем в по-дълбоки анализи ще открием, че маслините се класифицират като "месест плод костилка", точно като черешите и кайсиите.

via GIPHY

Зелени маслини VS черни маслини

Маслините наистина са здравословни, но имаме още няколко въпроса. Черните маслини полезни ли са? Зелените маслини полезни ли са? Кои повече? "Има много различни видове маслини и някои хранителни режими предлагат различен избор", казва Пайк. "Въпреки това, повечето от основните хранителни компоненти - мононенаситените мазнини, мед, витамин Е, калций, витамин А - остават валидни и за двата вида."

Всъщност оставаме леко шокирани, че единствената разлика между черните и зелените маслини е степента им на зрялост. Цветът съответства на това колко са узрели, когато са събрани от дървото. Зелените маслини се берат, преди да достигнат етапа на пълна зрялост, а черните маслини се берат, когато узреят напълно. Има обаче една ключова хранителна разлика, която трябва да знаете: солеността. "Зелените маслини имат по-високо съдържание на сол от черните маслини", казва Агиман. Разбира се, не може всики път да се питаме кое колко е здравословно и да очакваме точен отговор. Изборът ни в крайна сметка се свежда и до лични предпочитания. "Що се отнася до аромата, зелените маслини обикновено са по-горчиви от черните", добавя диетологът. "Обичам зелените маслини в коктейли или на плато с мезета, а често добавям черни към пица или в сос за паста."

Яденето на твърде много маслини вредно ли е за нас?

Сега, след като разбираме какви са ползите за здравето от маслините, стигаме до проблематичния момент - редно да се запитаме дали има недостатъци в консумацията на маслини, особено прекомерната? Съдържанието на натрий е големият недостатък на плода, обект на вниманието ни днес. Всичко се свежда до начина, по който са приготвени и опаковани. "Въпреки че са натоварени с много хранителни вещества, маслините обикновено се съхраняват в саламура или солена вода, която е с високо съдържание на сол", казва Агиман. "Така че, ако имате здравословни проблеми като застойна сърдечна недостатъчност или следите за приема си на сол, не забравяйте да имате това предвид, когато посагате към буркана с маслини." Същото важи, естествено, ако следвате диета с ниско съдържание на натрий. Тогава изберете маслини с по-малко сол или дори закупете пресни от деликатесен магазин. Въпреки че те са по-скъпи, често не са толкова солени и по-разнообразни на вкус.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.