Следва

ИКЕА от ново поколение отвори в центъра на София

Всяка вечер кулинар: готвим легендарния сливов пай на New York Times

През 1983 г. кулинарният експерт Мариан Бурос публикува рецепта за сливов пай в The New York Times. Тя се превръща в истинска страст за читателите на вестника и е публикувана регулярно в продължение на шест години

Food преди 2 години

Най-луксозният пай със сини сливи в света, идеален за приготвяне в края на лятото и началото на есента, е просто задължителен за всяка добра, много добра и по-малко добра домакиня, която обича кухнята й да ухае божествено и непреходно. 



И тъй като сезонът на сливите настъпи, споделяме с вас тази супер лесна и невероятно вкусна, при това световнопрочута рецепта. Преди повече от 30 години, колумнистът на New York Times за хранителни продукти, Мариан Бурос, публикува гениалната проста рецепта и оттогава светът няма насищане, както се казва. Част от света сме и ние, редакцията на View Sofia.  

Рецептата придобива такава популярност, че вестникът публикува рецептата за Plum Torte всеки септември от 1983 г., докато редакцията взима решението, че е достатъчно. За последно рецептата е отпечатана в The New York Times през 1989 г.  

"За да успокоим възмущението на читателите", пише Бурос години по-късно, "рецептата бе отпечатана с по-голям шрифт от обикновено и с прекъсната линия около нея, за да насърчим хората да я отрежат и закачат, да речем, на хладилника." Въпреки това, редакцията е бомбардирана с гневни писма. Как смеят редакторите да спрат печата на рецептата за най-популярния пай в света? 

Днес, разбира се, тайната е лесно откриваема на сайта на The New York Times. Тя е изключително лесна, а времето за готвене отнема не повече от час. Разказваме:

Необходими продукти: 

¾ (в оригиналната рецепта от 1983 г. - 1 чаша) захар
½ чаша масло, меко (това са точно 113 грама)
1 чаша брашно, пресято
1 чаена лъжичка бакпулвер
Щипка сол

2 яйца
12 сливи (т.е. 24 половинки) без костилки

2 супени лъжици захар и 1 ч.л. канела за поръсване на сладкиша 

Загряваме фурната на 180 градуса. През това време разбиваме захарта заедно с маслото, добавеме яйцата и разбиваме отново. След това прибавяме брашното, бакпулвера и солта, и бъркаме внимателно. Тестото трябва да е гъсто и твърдо като консистенция. Разстиламе го тестото в съда за печене. Украсяваме отгоре с разполовените сливи, като вътрешността на сливата е нагоре. Поръсваме със смес от захар и канела. Печем 45 минути и сервираме със сладолед. Това е всичко, което трябва за да направим за най-вкусния пай в историята и за любимите същества, с които ще го споделим. Този следобед? Или най-късно през уикенда... защото >>> 

Лайф хакове:
Основното за тази рецепта е, че е много лесна. Дори да ви се струва, че готвенето не ви се отдава, а десертите още повече, трябва да опитате. Почти невъзможно е да оплескате нещата, а резултатът ще ви остави изумени. Сливовата торта на Ню Йорк Таймс е вероятно най-популярната рецепта някога.

Каква е тайната? Защо този пай успява да подлуди цяла нация? Един от редовните читатели на вестника го обобщава перфектно. В писмо до редакцията той споделя, че този пай символизира нежния преход от лято към есен. Когато вечерите започват да стават все по-студени и вече сме облекли дългите ръкави, когато усетим, че есента е тъй близо, че дори въздухът мирише различно, а децата скоро започват училище. Тогава осъзнваме, че това са последните дни на безгрижие, по които ще въздишаме чак до следващия август. Този пай е символ на уют. Пробвайте, велик е!  

 

More Food