Следва

Ако Густав Климт беше бижутер или Collection II на Баталя за Swarovski

Met Gala: ТЕМИТЕ от последните 20 години, за да загреем за 13 септември

Met Gala се завръща, този път не в първия понеделник през май, а във втория на септември като грандиозен финал на седмицата на модата в Ню Йорк. Темата? "В Америка: Лексикон на модата“.

All fashion преди 2 години

Met Gala е най-мистериозното събитие в модния свят въобще и осъзнаваме, че за него, генерално, знаем около три неща - благотворително е, страшно луксозно е, тематично е всяка година. Грандиозно представяне на изкуството като мода и модата като изкуство, показващо как и двете форми обхващат и определят нашата културна тъкан и единение със света. Всяка година темата е избрана с най-голямо внимание и тъй като Червения килим е всичко, което ние, медиите и обожатели на модата, виждаме - "заданието" на атмосферата е много важно за нас. По-долу очертавата всяка тема на Met Gala от 1995 г., когато Анна Уинтур става председател на събитието, до днес.


130-те най-знакови визии от червения килим на Met Gala. Част Първа


130-те най-знакови визии от червения килим на Met Gala. Част Втора


2021: В Америка: Лексикон на модата

Андрю Болтън, отговорен куратор на Института по костюмите, казва пред Vogue, че е съсредоточил тазгодишното събитие около въпроса "Кой може да бъде американец?“. "Американските дизайнери са начело на разговорите за разнообразие, приобщаване, устойчивост, равноправие на половете и позитивност към тялото,“ казва той. "Рамката на шоуто тази година ни позволява да се съсредоточим върху по-младите дизайнери, които се замислят дълбоко върху тези идеи.“ Очакваме включване на над 100 произведения от американски дизайнери, вариращи от Марк Джейкъбс до La Réunion. Гостите, сред които съпредседателите Тимоти Шаламе, Били Айлиш, Аманда Горман и Наоми Осака, също ще спазят официалния дрескод на вечерта, конкретно обусловен като Американска независимост.

2020: "About Time: Fashion and Duration“

Събитието през 2020 г. беше  безвъзвратно отложено за неопределено време поради пандемията, но темата му все още заслужава разглеждане: В чест на 150-годишнината на Met Gala, "За времето“ хвърля поглед назад към модата, поне около век и половина. Болтън намира вдъхновение в "Орландо", филмът от 1992 г., базиран на едноименния роман на Вирджиния Улф. "Това, което харесвам във версията на времето на Улф, е идеята за континуум“, казва той. "Няма начало, среда или край. Винаги съм чувствал същото за модата. Модата е настоящето."

2019: "Camp: Бележки за модата“

За Met Gala през 2019 г. Болтън използва основополагащото есе на Сюзън Зонтаг от 1964 г. "Бележки за "лагера“. Есето описва една чувствителност, белязана от излишък и специфично намигване към лошия вкус, илюстриран от фигури като Оскар Уайлд и необичайни естетически движения като art nouveau. Одеждите на известните са предимно Off-White, Schiaparelli, Moschino, Dior, Thom Browne и много други.

2018: "Небесни тела: Мода и католическото въображение“

Божествената тема на 2018 г. изложи пред нас стотици свещени предмети, включително десетки артефакти и предмети, изпратени от Ватикана (повечето от които никога не са виждали бял ден извън Рим). Риана се облече като Папа, а Кейти Пери като ангел (с крила и всичко останало)... тази тема ни е в топ 3.

2017: "Рей Кавакубо/Comme des Garçons: Изкуството на междинното“

Тази Met Gala отдава почит на легендарния японски дизайнер Рей Кавакубо и нейните "предмети“, както тя обича да ги нарича. Някои гости, като Риана и Каролин Кенеди, се придържат към темата и носят оригинални парчета на бранда, докато други интерпретират темата чрез други дизайнери, колеги на мадам Кавабуко. Фарел Уилямс и Кейти Пери са съпредседатели на събитието.

2016: "Manus x Machina: Модата в ерата на технологиите“

Изключителното събитие се "върна в бъдещето", поставяйки технологиите на преден план. Точно тогава Ема Уотсън облече комплект от пет части Calvin Klein Collection, направен от рециклирани пластмасови бутилки. Самата тема се фокусира върху дихотомията между ръчно изработена и машинно изработена мода, показвайки повече от 100 парчета висша мода и ready-to-wear.

2015: "Китай: В огледалния свят“

Tук Met Gala отбеляза влиянието на Китай върху западната мода с тема, подходяща за императори и императрици. Изложбата предстaвлява съвместно усилие между ръководителя на Катедрата по азиатско изкуство на музея и Института по костюмите. Най-много тоалети виждаме от Chanel, Alexander McQueen и Christian Dior Haute Couture. Присъстващите, от Сара Джесика до Риана (облечена в зашеметяваща жълта роба от китайския дизайнер Гуо Пей), приветстват темата охотно!

2014: "Чарлз Джеймс: Отвъд модата“

Музеят празнува голяма фигура в света на модата, но по-малко известна на широката общественост. Темата "Чарлз Джеймс" е оживена и дългоочаквана, придружена от изложение на 100 от най-важните му дизайни. Съпредседатели на събитието са Сара Джесика Паркър, Брадли Купър и Оскар де ла Рента.

2013: “Пънк: Хаос и Кутюр”

Три думи, които в модата можем да "заклеймим" като еквивалентни доста често. Обожаваме присъствието на Майли Сайръс, точно в началото на "русия" й скандален период, Вивиан Уестууд и, естествено, бременната Ким К, която след това забавлява интернет дълго време с флоралния си Alexander McQueen. 

2012: “Schiaparelli и Prada: Невъзможни диалози”

2011: “Alexander McQueen: Savage Beauty”

2010: “American Woman: Fashioning a National Identity”

Това е най-доброто от последните десет години, изброяваме и още по-предишните десет теми, очаквайки и най-новата другата седмица, защото, ама наистина много, обичаме това събитие...

2009: “The Model as Muse: Embodying Fashion”

2008: “Супергерои: Мода и фантазия”

2007: “Пуаре: Крал на модата”

2006: “AngloMania: Традиция и Трансгресия в британската мода”

2005: “Chanel”

2004: “Опасни връзки: Мода и мебели през 18-и век”

2003: "Богиня: Класикческо настроение”

2002: No theme

2001: “Жаклин Кенеди: Годините в Белия дом”

2000: No theme

1999: “Рок стил”

1998: “Кубизъм и мода”

1997: “Джани Версаче”

1996: “Кристиан Диор”

1995: “Haute Couture”

П.П. Естествено, заслужава си да си припомним и Най-ужасяващите аутфити от Met Gala през годините!

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.