Met Gala: ТЕМИТЕ от последните 20 години, за да загреем за 13 септември

Met Gala: ТЕМИТЕ от последните 20 години, за да загреем за 13 септември

Met Gala се завръща, този път не в първия понеделник през май, а във втория на септември като грандиозен финал на седмицата на модата в Ню Йорк. Темата? "В Америка: Лексикон на модата“.

Met Gala е най-мистериозното събитие в модния свят въобще и осъзнаваме, че за него, генерално, знаем около три неща - благотворително е, страшно луксозно е, тематично е всяка година. Грандиозно представяне на изкуството като мода и модата като изкуство, показващо как и двете форми обхващат и определят нашата културна тъкан и единение със света. Всяка година темата е избрана с най-голямо внимание и тъй като Червения килим е всичко, което ние, медиите и обожатели на модата, виждаме - "заданието" на атмосферата е много важно за нас. По-долу очертавата всяка тема на Met Gala от 1995 г., когато Анна Уинтур става председател на събитието, до днес.


130-те най-знакови визии от червения килим на Met Gala. Част Първа


130-те най-знакови визии от червения килим на Met Gala. Част Втора


2021: В Америка: Лексикон на модата

Андрю Болтън, отговорен куратор на Института по костюмите, казва пред Vogue, че е съсредоточил тазгодишното събитие около въпроса "Кой може да бъде американец?“. "Американските дизайнери са начело на разговорите за разнообразие, приобщаване, устойчивост, равноправие на половете и позитивност към тялото,“ казва той. "Рамката на шоуто тази година ни позволява да се съсредоточим върху по-младите дизайнери, които се замислят дълбоко върху тези идеи.“ Очакваме включване на над 100 произведения от американски дизайнери, вариращи от Марк Джейкъбс до La Réunion. Гостите, сред които съпредседателите Тимоти Шаламе, Били Айлиш, Аманда Горман и Наоми Осака, също ще спазят официалния дрескод на вечерта, конкретно обусловен като Американска независимост.

2020: "About Time: Fashion and Duration“

Събитието през 2020 г. беше  безвъзвратно отложено за неопределено време поради пандемията, но темата му все още заслужава разглеждане: В чест на 150-годишнината на Met Gala, "За времето“ хвърля поглед назад към модата, поне около век и половина. Болтън намира вдъхновение в "Орландо", филмът от 1992 г., базиран на едноименния роман на Вирджиния Улф. "Това, което харесвам във версията на времето на Улф, е идеята за континуум“, казва той. "Няма начало, среда или край. Винаги съм чувствал същото за модата. Модата е настоящето."

2019: "Camp: Бележки за модата“

За Met Gala през 2019 г. Болтън използва основополагащото есе на Сюзън Зонтаг от 1964 г. "Бележки за "лагера“. Есето описва една чувствителност, белязана от излишък и специфично намигване към лошия вкус, илюстриран от фигури като Оскар Уайлд и необичайни естетически движения като art nouveau. Одеждите на известните са предимно Off-White, Schiaparelli, Moschino, Dior, Thom Browne и много други.

2018: "Небесни тела: Мода и католическото въображение“

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.