Следва

Американският университет награди д-р Кристалина Георгиева с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

8 супер здравословни масла, с които да се храним и готвим

Взимаме повод за това здравословно обобщение от интервюто ни с Милена Фучеджиева, която казва, че обожава маслата, пие ги на гладно и се кълне в ползите им, четем цялото ТУК. 

Health преди 2 години

1/8 Масло от гроздови семки

Ползи за здравето: Вашите пилешки бутчета и гърди ще имат дяволски късмет да получат "масаж" с масло от гроздови семки. Разбира се, то не се използва толкова широко, колкото някои от другите му растителни алтернативи, но в маслото от гроздови семки има нещо, което зехтинът няма: високи нива на линолеова киселина. Според чисто ново проучване на Университета на Охайо, това високо съдържание на липиди може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет. Нещо повече, предишни изследвания показват, че приемането на добавки с линолова киселина или само чаена лъжичка и половина масло е всичко, което е необходимо за увеличаване на чистата телесна маса и намаляване на мазнините в средната част на тялото, казват изследователите. Маслото от гроздови семки е отличен източник на линолова киселина; тя съставлява около 80 процента от мастните му киселини.

Хранителна стойност: Една супена лъжица съдържа 120 калории и 13,6 г мазнини (2,3 г наситени, 6,2 г мононенаситени и 4,3 г полиненаситени) на USDA.

Кога да се използва: Маслото от гроздово семе е подобно на зехтина по своята универсалност,  само че е по-добро за готвене при високи температури, защото има по-висока точка на горене.

2/8 Масло от водорасли

Може би най-новото кулинарно масло, попаднало на рафтовете в магазините за хранителни стоки, идва от малко странен източник: водораслите. Може да изглежда малко нестабилно, но маслото от водорасли, подобно на Thrive Culinary Algae Oil, е впечатляващо здравословно. Водораслите се отглеждат във ферментатори (подобно на вино и бира), където консумират растителни захари. Това насърчава производството на масло, което се изхвърля от водораслите, подобно на пресоването на масло от кокосови орехи и семена.

Ползи за здравето: Рекламирано като един от най-устойчивите хранителни източници на планетата, се оказва, че маслото от водорасли помага за запазване на здравето на сърцето и намалява възпаленията в тялото. „Маслото от водорасли също съдържа DHA и важни омега 3 мастни киселини, открити и в рибеното масло, което е добро за сърдечно-съдовата система", казва Райт.

Хранителна стойност: Една супена лъжица съдържа 130 калории и 0,5 g наситени мазнини. Това е най-ниският процент наситени мазнини в сравнение с другиге масла за готвене. За да поставим нещата в перспектива, маслото от водорасли се състои от 4% наситени мазнини, докато зехтинът съдържа 14, рапицата 7, кокоса - 87. Обратно, маслото от водорасли съдържа и най-високото ниво на мононенаситени (добри) мазнини - цели 90%, докато зехтинът има 74, рапица 63, а кокосовото - само 6.

Кога да се използва: Маслото от водорасли позволява на естествения вкус на храната да се разгърне, което го прави идеално за готвене, печене и използване в дресинги за салати. То също така има една от най-високите точки на горене, така че е подходящо за пържене, запържване, сотиране или пържене с разбъркване.

3/8 Кокосово масло

Ползи за здравето: Над 90 процента от кокосовото масло е наситена мазнина, която исторически се свързва с по-високи нива на холестерол в кръвта. Но маслото съдържа и триглицериди със средна верига, които по-лесно и бързо се използват от клетките на тялото и енергия му е по-малко вероятно да се съхранява като мазнини. Трудно е с кокосовото масло: MCT маслото може да повиши добрия HDL холестерол, както и да намали лошия LDL холестерол. Изследванията показват, че тези МСТ могат да увеличат способността на тялото да изгаря мазнините като гориво, но липсват проучвания, показващи значително отслабване.

Хранителна стойност: Една супена лъжица кокосово масло съдържа 121 калории и 11 гр. наситени мазнини на USDA.

Кога да се използва: То ще остане твърдо при стайна температура, така че го загрейте малко и го добавете към традиционните ястия и сотета, дресинги и десерти за подсилване на вкуса. Използвайте органично рафинирано кокосово масло за задушаване, пържене и печене при средна температура, тъй като точката му на горене е 350 градуса по Фаренхайт. Обърнете внимание, че ако използвате естествено или екстра върджин кокосово масло (което има по-силен вкус), то ще се разтопи по-бързо поради по-ниската си точка на горене, което го прави подходящо само за готвене на ниска температура.


Кокосовото масло: Опасен ли е и с какво тоталният хит?


4/8 Зехтин

Ползи за здравето: Екстра върджин зехтинът е богат на добри мононенаситени мазнини (75,9 %), за които е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Проучванията също така доказват силни противовъзпалителни свойства, които намаляват отока и дори болката и поддържат артериите да функционират правилно, което е полезно за редица телесни функции (като секса например). „Екстра върджин зехтинът постоянно излиза на първо място като важна част от някои от най-здравословните диети в света", казва Райт. „Той е толкова универсален, придава страхотен вкус на всяка храна, независимо дали е поръсен върху хляб или салати, или е използван за задушаване на зеленчуци или всякакъв вид протеин - наистина не можете да сбъркате!"

Хранителна стойност: Една супена лъжица съдържа 120 калории и 14 г мазнини (1 г наситени, 9 г полиненаситени, 3 г мононенаситени мазнини), съгласно USDA.

Кога да се използва: Има известни спорове относно използването на екстра върджин зехтин при готвене на висока температура. Изследване от 2014 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry на Американското химическо дружество, установява, че зехтинът е по-стабилен от някои масла от семена за пържене при температури между 320 и 374°F. Все пак може би е най-добре да използвате зехтин само за готвене на ниска температура и за заливане на салати и зеленчуци.


С вейка от маслина: 5 здравословни плюса и 1 минус на средиземноморския плод


5/8 Фъстъчено масло

Ползи за здравето: Фъстъченото масло е с високо съдържание на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, антиоксиданти, витамин Е и фитостероли, за които се твърди, че помагат за понижаване на (лошия) LDL холестерол. "Минали проучвания показват, че в сравнение с диета с ниско съдържание на мазнини, следването на диета с умерено съдържание на мазнини, включваща ядки и фъстъчено масло, може да помогне за повишаване на здравословните нива на HDL холестерол, като същевременно понижава нездравословните триглицериди по време на загуба на тегло", казва Райт.

Хранителна стойност: Една супена лъжица съдържа 119 калории и 14 г мазнини (2,3 г наситени, 4,3 г полиненаситени, 6 г мононенаситени), съгласно USDA.

Кога да се използва: Считано за едно от най-добрите масла за готвене поради високата си точка на горене, фъстъченото масло е идеално за пържене, тъй като не абсорбира аромати. Можете да запържите пиле и риба в един и същи тиган и двете ще запазят собствения си вкус. (Не че подкрепяме дълбокото пържене на храната!)

6/8 Орехово масло

Ползи за здравето: Поради високите концентрации на алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина), ореховото масло има протективен ефект върху сърцето. Орехите и тяхното масло също са богати на антиоксиданти (един от най-добрите антиоксидантни източници сред дървесните ядки), които помагат за намаляване на ефектите на свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките и ускоряват процеса на стареене. То е богато и на селен, фосфор, магнезий, цинк, желязо и калций.

Калории в порция: Една супена лъжица съдържа 120 калории и 14 г мазнини (1,2 г наситени, 8,6 г полиненаситени, 3 г мононенаситени), съгласно USDA.

Как да се използва: „Ореховото масло е най-добре да се яде студено, т.к добавя впечатляващ орехов вкус, когато полива върху варени пълнозърнести храни или бобени салати", казва Райт. Опциите не свършват дотук: използвайте го за заливка на салата и тестени изделия и добавете аромат към рибните блюда и пържоли. Причината, поради която ореховото масло е най-добре да се използва необработено, е, че има ниска точка на горене и тенденция да става горчиво при нагряване.

7/8 Масло от авокадо

Ползи за здравето: Маслото от авокадо има хранителен профил, подобен на зехтина, що се отнася до Омега мастните киселини. То също така прави хранителните вещества като каротеноидите по-лесно достъпни за усвояването на тялото ни (от два до 15 пъти). Изследванията показват, че маслото от авокадо е полезно, когато става въпрос за сърдечно-съдовото здраве, здравословното стареене и по-доброто здраве на очите.

Хранителна стойност: Една супена лъжица съдържа 124 калории и 14 г мазнини (1,6 г наситени, 1,9 г полиненаситени, 10 г мононенаситени), съгласно USDA.

Кога да се използва: Високата точка на топене на авокадото го прави идеално за печене на месо и пържене на храни (да речем, в уок). То има страхотен вкус в супи, зеленчуци и хрупкав хляб.

8/8 Сусамово масло

Ползи за здравето: Сусамовото масло има множество ползи за здравето, като започнем от способността му да понижава кръвното налягане до подобряване здравето на сърцето. Изследванията показват, че маслото може да премахне зъбната плака и да подобри цялостното здраве на устната кухина, а през 2011 г. е установено, че може да бъде полезно при регулиране нивата на кръвната захар за тези, които приемат лекарства за диабет. 

Калории: Една супена лъжица съдържа 120 калории и 14 г мазнини (2 г наситени, 5,6 г полиненаситени, 5,4 г мононенаситени), съгласно USDA.

Кога да се използва: Светлото сусамово масло има висока точка на горене и е подходящо за пържене, докато тъмното сусамово масло от печен сусам има малко по-ниска точка на пушене. Използвайте го при запържване на месо или зеленчуци, или задушаването им. „То добавя този уникален вкус, който свързваме със страхотната запръжка", казва Райт. Забележка: Винаги съхранявайте в хладилник, защото в противен случай ще граняса.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.