Следва

Moschino, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Епохалното значение на първата Висша мода на Демна Гвасалия за Balenciaga и 5-те най-важни неща за нея

През януари 2020-а стана ясно, че Гвасалия ще прави и Висша мода за Balenciaga. През тази година показа какво е направил, а ние отново и отново се връщаме към колекцията, заради епохалното й значение, старайки се да обобщим най-важното в посланието й!     

 

All fashion преди 2 години

Гвасалия е преводач: превежда годината, в която живеем, на езика на висшата мода

Имахме почти толкова време да си представим как ще изглежда висшата мода на Демна Гвасалия за Баленсиага, колкото време му отне на него самия да създаде колекцията си (цялата, в пълното си богатство от 63 ансамбъла висш пилотаж е ТУК!). Когато визията му бе демонстрирана в наскоро реставрираните салони на Кристобал Баленсиага на номер 10 на Авеню Джордж V, се уверихме, че това, което очаквахме, се е случило. Гвасалия упорито и праволинейно продължава да превежда "подривните" си идеи за блясъка на нормкор (липсата на стил, накратко) на езика на висшата мода, вдъхвайки живот на ежедневния гардероб с блестящия шивашки маниер на самия основател на модната къща - Кристобал. Виждаме изключително спиращи дъха бални рокли, които нямат нищо общо с "модните" бални рокли - Гвасалия им вдъхва собствената си генетика, почерпена от улицата и от сценичните облекла. Представена ни е отново перфектната симбиоза, присъща на гениалиния грузинец - Демна Гвасалия винаги, поне откакто го познаваме като важно лице на съвременния моден небосклон, се позовава на познанията и усещанията си за двата полюса в обличането. Това обяснява факта, че му бе нужна цяла една година, за да създаде колекцията си haute couture, в мир и тишина, във втория си роден град - Цюрих (четете още: "Не съм човек, който създава само суитчери и маратонки," Демна Гвасалия за Balenciaga, Fall 2021 Couture).

Модата е прозрение и смисъл, не просто мода

„Пандемията ме накара да се свържа отново със себе си, да взема максимума от тези месеци на мълчание и изолация, и наистина да разбера какво обичам в тази среда. И не става въпрос за мода, а за дрехи, което е различно", каза Гвасалия след шоуто. Той нарича бившата си марка Vetements именно така, заради интереса му към истинските дрехи. „Говоря за дрехи - дрехи, дрехи, дрехи - а не за мода, защото осъзнах, че след две пълни седмици с пижамата вкъщи, изпитах неистовото желание да започна да се обличам, всяка сутрин. Разбрах, че дрехите имат психологическо въздействие върху мен. Те ме правят щастлив. Смятам, че това е целта на модата. Не става въпрос за цялата лудост и белия шум, както наричам дигиталния хаос, в който живеем. Това не са маратонките и качулките, които всички знаят, че обичам да правя. Сега представям онова, което наистина ме интересува. То ме възбужда." (Четете още: Balenciaga Spring 2022 - клoнирани, всички!)

Издига ежедневните кодове в обличането на друго, свръхартистично ниво

Първата колекция Висша мода на Gvasalia превежда понятието на изключително съвременен език. Идеята е проста, съответно гениална - висшата мода да стане разбираема и лесна за употреба от съвременната публика, която купува Balenciaga. Подобно на истински лаик, дизайнерът изучава и изследва ключовите елементи на ежедневния гардероб - тренчкота, качулката, парката, за да ги издигне до космоса чрез драпировки и обеми - другото име на работата на самия Кристобал Баленсиага. Решавайки за издигне дънките до ниво кутюр, Гвасалия се зарява в съмите коренища на американската култура на денима, и чрез доставчици в Тайланд и Япония открива най-финия дънков плат, подобен на коприна, след което пришива на дънките копчета от истинско сребро, et voila, имаме дънки вместо вечерна рокля. Разбираемо, логично и много секси - 2021-ва сме, все пак. Следва процесът по създаване на "скромната" тениска висша мода: „Това беше най-трудното за мен. Страдах цели три месеца. Много по-лесно е да направите бална рокля с богати бродерии или дори ръбно ушит перфектен блейзър." Той конструира тениската почти архитектурно около тялото и я изработва ръчно от плътен, луксозен сатен.

Гвасалия отдава почит на неконформизма

Гвасалия показа колекцията си в пълно мълчание, в знак на почит към липсата на шум по време на локдауна, а и защото самият Баленсиага работи в тишина. Така Демна насочва вниманието към дрехите, но и към своята изключително разнообразна творческа визия, която въплъщава идеята на дизайнера за това кой може да бъде клиент на модата днес. „Като цяло не обичам стандартизираната красота", разказва той. „Носенето на такива дрехи е ново преживяване за повечето от нашите клиенти, защото те имат свой собствен стил и отношение, изградени с годините. Но по някакъв начин тази тип дрехи ги привличат, те решават да пробват и влизат в ролята, която изисква от тях облеклото. Точно това трябва да прави модата, това е нейната цел." Когато тези клиенти влязат в офисите на Balenciaga, за да направят своите бъдещи поръчки, ще открият облеклата в същите салони, в които Гвасалия представи шоуто си. Те са реставрирани и нарочно състарени, за да изглеждат точно така, както Кристобал ги оставя през 1968 г. „Духът му е някъде в тези стени", сазва дизайнерът, който също пропива дрехите си със следата на времето. "Това е остаряването, което винаги намирам за много красиво, много по-красиво от нещо ново и прясно направено."

Висшата мода ще повлияе на модна къща Balenciaga на всяко ниво

Тези от нас, които усещат духа на висшата мода у Гвасалия още с първото му излизане на модната сцена през 2014 г., си дават сметка, че неговият "висш" дебют бе въпрос на време. Ако конфекционният му костюм за Balenciaga и всички формати за виртуална реалност и компютърни игри, с които го рамкира, прави този дизайнер един от най-прогресивните, потокът висша мода във вените го свързва с миналото и този факт може само да подхрани приноса му към бъдещето. „Въпреки че модата винаги се прави за настоящия момент, това наследство и онзи майсторски клас от творчеството на Кристобал Баленсиага винаги ще са в съзнанието ми. Но като свещен Граал, все още не смея да говоря за това", казва Гвасалия. Неговата последна колекция е естественото му сливане с маестро Баленсиага на най-високото ниво, което може да се случи в модата. Бъдещите начинания на вероятно най-известният дизайнер в света в момента, а Гвасалия е едва на 40, тепърва ще доказват удивителните му технически достойнства, още повече, че въпреки рисковото му на пръв поглед преминавване на висшия креативен пост в традиционна луксозна френска модна къща като Balenciaga изглеждаше почти налудно в началото, очевидно този пухкав и симпатичен, безалтернативно надарен като творец мъж, тепърва ще се вкарва в кодовете на пирамидата, която структурира разширяването на империята Balenciaga, вече повече от 100 години (Модна къща Balenciaga е създадена през 1919-а в Париж). 


Три десетилетия haute beauty: моментите в индустрията, които счупиха стереотипа


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.