Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 13.09 - 19.09

Коя е Ема Радукану, момичето-чудо на британския и световния тенис?

От ученическата скамейка и часовете по математика, директно към финала на US Open, тийнейджърката за няколко дни се превърна в най-ярката звезда на женския тенис. 

 

All About Life преди 2 години

В началото на тазгодишния Уимбълдън ни беше простено, ако не се сетим веднага коя е Ема Радукану, тъй като страницата й в Уикипедия бе доста оскъдна. Но нещата се промениха буквално за дни, което може би е присъщо на сезон като лятото. 18-годишната Радукану се издигна много нагоре в ранглистата чрез класирането си, първо за четвъртфиналите на Уимбълдън, а сега - с невероятния си поход на Откритото първенство на САЩ, където ще играе на финала в събота срещу другата тийн сензация - Лейла Фернандес от Австралия. 

"Това не е илюзия, а реалност", казва Мартина Навратилова, 18-кратната носителка на титли от Големия шлем. Още през юни-юли т.г., Радукану участва в първия си Голям шлем на Уимбълдън. "Прибирай се, Ема", изкрещява един човек от тълпата, когато тя забива победния си изстрел, побеждавайки румънката Сорана Кирстеа, на 31 години, 21-ва в ранглистата. Победата е извоювана в два сета, 6-3 7-5. На US Open в подобен стил тя победи американката Шелби Роджърс на домакински терен с 6-2, 6-1. След това се изправи срещу Белинда Бенчич, златната олимпийска медалистка от Токио и доскорошна тийнейджърка. Бенчич е на 18, когато влиза в световния топ 10. В първия си мач срещу играч от топ 4, Радукану отново не даде сет, и логично, игра полуфинал. Това бе най-голямото й предизвикателство досега, отново преминато успешно обаче, направо като на магия - Eма победи набързо номер 17 в основната схема - Мария Сакари от Гърция само за 85 минути игра. 


Name it: Защо точно "тенис гривна"?


Едва на 18, носителката на Уайлд кард Радукану, току що станала от ученическата скамейка, се изправя и побеждава играчи с четирикратно по-голям опит и става най-младата британка, достигнала подобни висоти в тениса. Тъстът на Анди Мъри, Найджъл Сиърс, уважаван международен треньор и баща на бляскавата Ким Сиърс (често снимана да аплодира съпруга си), е треньор на Радукану, докато двамата не се разделят през юли, след Уимбълдън. Човек като него, който не е склонен към хипербола, с ръка на сърце споделя: „мисля, че само небето й е границата", по темата за светлото бъдеще на младото си протеже.

Сиърс обучава поредица от играчи в топ 20, но рядко е чуван да говори по толкова ентусиазиран начин, както сега за Радукану, която преди Уимбълдън е класирана на 338 място в света (класация, в която вероятно ще напредне с най-малко сто и петдесет места след Уимбълдън и US Open). Сиърс оценява високо премерения подход на родителите на Радукану, Иън и Рене - и двамата финансови мениджъри, които никога не я притискат да играе в прекалено много турнири, особено по времето на Ковид. След като преминава през третия кръг на Уимбълдън, Радукану се шегува в интервю след мач, че когато се присъединява към турнира, родителите й казат: „Не се ли подготвяш за прекалено много мачове?" Слава Богу, времето и резултатите доказват, че двамата грешат. Радукану сега е тренирана от Андрю Ричардсън, с когото работи и като много малка, в тенис центъра Bromley.


Ема с бившия си треньор Найджъл Сиърс

„Тя се справя отлично с това", казва Сиърс пред Times. „Много е умна и много мотивирана, амбициозна. При това мисли мащабно. Това е едно от нещата, които наистина ми харесаха при нея, когато я срещнах за пръв път преди няколко години. Мисля, че тя е родена да играе тенис и харесва корта. Буквално изяжда противниците си." Говори се, че Сиърс работи като консултант при подготовката на Радукану, когато тя е на 15, преди да започне да я тренира на пълен работен ден.


Найджъл Сиърс с дъщеря си Ким Сиърс, жена си Леонор Сиърс, зет си Анди Мъри и сина си Скот Сиърс на бала на шампионите на Уимбълдън, 2013 г.


От Тейлър Фриц до Александър Зверев: Най-сексапилните тенисисти на Уимбълдън


Родена в Торонто, Канада, от майка китайка и баща румънец, Радукану се премества във Великобритания, когато е на две годинки. Младата дама блести с многобройни таланти - първоначално се пробва в балета, преди баща й да я запише на езда, плуване и картинг. Захваща се с тениса, след като родителите й започват да играят в местния парк и вземат дъщеря си. 

През април Радукану завърши обучението си в училището Newstead Wood School в Орпингтън (алма матер и на британската олимпийска спринтьорка Дина Ашър-Смит), като се дипломира с най-високи оценки. Директорът на училището, Алън Блаунт, казва пред Times, че не може да си намери място от радост след като гледа мачовете на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ. „Тя е всеобхватен човек... Към всичко, което прави, подхожда решително, с упорита работа, с усилия и се раздава на 100 процента", казва той. Между Уимбълдън и US Open, Радукану присъства на първенството по футбол на Евро и Гран при на Великобритания - сигурен знак за изкачването й в редиците на британските спортни знаменитости. Профилите й в социалните медии се увеличават стремглаво, спечелвайки й над 600 K последователи в Instagram и Twitter.

В събота тя ще играе финал на US Open с подкрепата на Великобритания, пък и на целия свят. Желаем успех на Ема, която сбъдна чудото - за няколко дни да се превърнеш в най-ярката звезда на спорта, докато си на 18. Сладурана с нечовешки талант! 


От Маргарет до Даяна: THE ROYALS обожават Уимбълдън, обичта им в снимки


 

More All About Life