Следва

От архива: млад и секси Карл Лагерфелд, роден днес

Изключителният Робер Мерсие - човекът, направил кожената рокля на Зендая и други шедьоври за Balmain и Schiaparelli

Интервю с маестрото, който обожава да не се показва  

All fashion преди 2 години

Когато забележим на червения килим да се появява звезда, облечена в абсолютно безупречен тоалет, лаврите делят поравно креативният директор на бранда и стилистът на звездата. Имената на хората зад дрехите, без които обаче съответното творение няма как да се роди на света, като правило не се анонсират публично. За тях просто не е прието да се говори - те получават парите си от марката и остават в сенките на по-важните фигури. Днес View Sofia разказва за един такъв създател на красота - човекът, съшил и лепил парче по парче шедьовърът от бежова кожа, носен преди дни от Зендая във Венеция за премиерата на филма "Дюн". 


Balmain и Bvlgari върху Зендая, closer look на най-добрата event визия на момичето


Казва се Робер Мерсие, 44. Да работи с кожа се учи още през 90-те в професионалния лицей във френския град Исудюн, където е роден и израснал. След училище минава военна служба във Френската републиканска гвардия, а през 1999 година стартира кариера в модната индустрия. Следва разговорът с Робер за това колко сложно е да работиш с кожа, какво е да сътрудничиш с Бьорк, има ли Инстаграм "почва" в живота на дизайнера и какво е добре да знаем за предстоящата изложба на Мерсие, посветена на Алфред Хичкок. 

Робер, защо точно кожа?
Когато бях млад, много исках да стана дърводелец и правех много дърворезба. Но бях толкова лош ученик, че родителите ми решиха да ме преместят в лицея - сметнаха, че не е лоша идея да стана някакъв вид занаятчия. В лицея не преподаваха дърводелство, затова реших да се пробвам в работата с кожа, защото мой приятел се занимаваше с това. Веднага ми хареса. Учих 4 години, оттогава 22 години работя с кожа. И продължавам и до днес, с огромно удоволствие. 

Във Франция има ли много майстори, които правят същото? 
Не мисля. Всъщност, хората, които работят основно с кожа, като имам предвид художествения подход, са много малко. Мисля, че в момента съм единственият специалист в страната, който владее техниката на плисираното залепване. Аз съм много любопитен човек и за мен да пробвам нещо ново и различно на кратки интервали е жизнено необходимо. Може би затова е така, правя нови неща непрекъснато, усъвършенствайки старите.  

Съдейки по инстаграм профила ви, работите много активно с Balmain. Но пак там видяхме и корсет Schiaparelli, направен от вас специално за Ким Кардашян. Означава ли това, че нямате договор с някоя конкретна Модна къща? 
Да, така е. Никога не съм подписвал договор с когото и да е. Работя изключително на приятелски и партньорски начала. Сътрудничил съм на много от големите модни марки, например на Louis Vuitton (в продължение на години приема частни поръчки от тях), с Hermès (пет години работи с отдела им за екзотични кожи), със Celine (в дизайн-отдела).

Имате и собствен бранд - Gienah. Как се превежда името? 
Това не е толкова бранд, колкото компания за разработка и производство на висококачествени кожени изделия. Съществува от 13 години. В нея също така реставрирам стари предмети от кожа, например чанти. Гиена е име на звезда от съзвездието Ворона. Компанията ми сътрудничи със страшно много марки: Acne Studios, Iris Noble, Cartier, Hennessy, Moynat, Baccarat, Lanvin, Byredo, Jean Paul Gaultier и много други. Направата на кожeни изделия е основният ми бизнес. Обикновено поръчителят просто ми обяснява какво иска, стилистът ми изпраща рисунка, а аз изготвям продукта. Постепенно започнах да предлагам и свои идеи. На възложителите това им хареса, така че започнаха да ми дават все повече и повече творческа свобода. 

Защо продължавате да връщате към живот стари кожени вещи, а не се съсредоточите единствено върху направата на нови? 
Ремонтът е важен. Тай позволява да се даде нов живот на предмета, а майсторът - да си припомни стари техники. Аз не работя с всички и често отказвам поръчки даже на много големи компании. Трябва да съм сигурен в хората, с които сътруднича, защото колкото по-добри са отношенията, толкова по-добър е продуктът. 

Работи на Робер Мерсие за Balmain, колекция Есен/Зима 2020, haute couture Пролет/Лято 2019

Как се запознахте с креативния директор на Balmain Оливие Рустейн?
Balmain ме намериха благодарение на едно бюстие, което уших за Жан-Пол Готие преди 10 години. По-късно се запознах с Оливие на проби и му подарих малка кожена кутийка с  миниатюрно бюстие. Той разбра, че съм технически доста способен, и беше изумен. 


Моля те, Оливие, прави ПОВЕЧЕ кутюр: Първата висша на Balmain


Schiaparelli също ли ви намериха сами? 
Да. Свързаха се с мен чрез инстаграм, след като видяха работата ми за Balmain. Когато ме попитаха какво мога да направя за тях, им предложих формовани тела и части от тела от кожа, но техниката на плисирането запазих за Balmain.

От това, което разказвате, излиза, че Инстаграм е твърде важен инструмент за хора като вас днес? Любопитно е, защото вие сте всичко друго, но не и публична личност. 
Майсторите на мода са хора, които живеят в сянка. За нас никой никога не говори. Смятам, че Инстаграм е много важен, особено в сферата на изкуството и модата. Това е витрина пред целия свят, и факт, компаниите често се свързват с нас именно по този начин. Когато се срещам с хора по работа, първото нещо, за което ме питат е как да ме открият в инстаграм, за да разгледат бързо нещата, които правя. Самият аз намирам в Инстаграм огромно количество неща, от които се вдъхновявам истински. И все пак, някои брандове изобщо не споменават нашите имена. Ние влагаме ужасно много време и отдаваме невероятно количество енергия, така че те със сигурност би трябвало да са малко по-благодарни. 

Роклята на Зендая на Венецианския кинофестивал е най-обсъжданата поява на червен килим в последните дни. Колко време ви отне да я създадете? 
Две седмици. За това, че ще трябва да направя роклята на Зендая, ми казаха през юни. През юли направих първата проба с кожата на стандартен манекен, адаптиран към размерите на актрисата. Изпратих й макет за проба, а Зендая каза, че не й трябва дреха в стандартен размер, а рокля, идентична с тялото й. Затова се наложи да направим един нестандартен корпус, което отне доста време. В началото на август се върнах по-рано от отпуск, за да работя над роклята. А екипът на Зендая в това време беше отлял тялото й от гипс. 

Процесът по създаване на роклята на Зендая за Венецианския кинофестивал

Как продължи работата? 
На първия етап излях тяло от смола, използвайки указаните размери и гипсовата отливка. Цялата тази основа винаги се прави ръчно. След това фигурата бе боядисана, за да стане максимално гладка. След това накиснах телешка кожа във вода, за да стане мека и да се получи необходимият силует. Тази кожа беше обработена чрез използването на дъбова кора, за да може при контакт с тялото да не се получи алергична реакция. Такава кожа има памет за формата. Наложих гипс върху манекена, и отрязах отвори за ръцете и шията, след което покрих всичко това с изключително мека ярешка кожа. После започнах да оформям диплите, една по една. Усилието бе насочено към това да се създаде илюзията, че гънките са се образували по естествен път. 

Процесът 

Правили сте сценични костюми и за Бьорк. Певицата взимаше ли участие в процеса?
Аз съм огромен фен на Бьорк! Много често слушам музиката й, докато работя. Именно под нотите на нейните песни се получава една особена връзка между мен, моите ръци и материала. Когато разбрах, че тя е забелязала роклята с балон-ръкави и пола като купол на ревюто висша мода на Balmain и иска да направя същата за нея, не бях на себе си от щастие, направо обезумях! Работата ми с нея беше изключително приятна. Вярно, имаше леко удложнение, наложи се да направим допълнителен разрез в десния ръкав, за да може Бьорк да държи микрофон.

Бьорк в Balmain, май 2019

Какво друга музика слушате, докато работите? 
Led Zeppelin. Но ме вдъхновява не само музиката. Обожавам работите на Александър Маккуин, Франсис Бейкън, Пиер Сулаж и Жанин Жанет.

Знаем също, че сте фанатик на тема Алфред Хичкок
Да! Родителите ми ме запознаха с Хичкок много рано. Това е първият ми контакт с произведение на изкуството, който ме беляза завинаги. Поразяват ме визуалната среда на филмите му и всичките му жени. Отдавна се научих да правя за личната си колекция предмети, вдъхновени от негови работи, като например тоалетна масичка или кресло с противогаз. Отдавна ми се искаше да покажа тези неща на света. Така се роди идеята за предстоящата ми изложба, посветена на режисьора. 

Кейс  от Робер Мерсие, вдъхновен от филма на Хичкок "Птиците" 

Това е вашата първа изложба. Къде да я очакваме? 
В парижката галерия Joyce от 21 септември до 2 октомври. Когато се срещнах с директорката на галерията - Мари-Шантал Дойонар, тя ме попита: "Робер, с какво искате да се занимавате в бъдеще?" Аз й разказах за проекта си, вдъхновен от Хичкок, и тя мигновено хареса идеята. Мари ми внуши смелостта, която не ми достига. За известно време престанах да работя с клиенти, за да се подготвя за изложбата. Премисляйки всичките си любими филми, реших, че това, което искам да направя, е реквизит за тях - обекти, които Хичкок би могъл да ми поръча, ако снимаше филмите си през 2021-ва. Всъщност, именно в инстаграм се свързах с художничката Лала Морте, коята стана модел на този проект. Не си поставих никакви технически или времеви ограничения. А след като завърших, разбрах,, че съм направил това предимно за жените, за да ги защитя и направя по-силни в опасния свят на филмите на Алфред Хичкок.

Работи на Робер Мерсие за изложбата, посветена на Алфред Хичкок 

More All fashion