Изключителният Робер Мерсие - човекът, направил кожената рокля на Зендая и други шедьоври за Balmain и Schiaparelli

Изключителният Робер Мерсие - човекът, направил кожената рокля на Зендая и други шедьоври за Balmain и Schiaparelli

Интервю с маестрото, който обожава да не се показва  

Когато забележим на червения килим да се появява звезда, облечена в абсолютно безупречен тоалет, лаврите делят поравно креативният директор на бранда и стилистът на звездата. Имената на хората зад дрехите, без които обаче съответното творение няма как да се роди на света, като правило не се анонсират публично. За тях просто не е прието да се говори - те получават парите си от марката и остават в сенките на по-важните фигури. Днес View Sofia разказва за един такъв създател на красота - човекът, съшил и лепил парче по парче шедьовърът от бежова кожа, носен преди дни от Зендая във Венеция за премиерата на филма "Дюн". 


Balmain и Bvlgari върху Зендая, closer look на най-добрата event визия на момичето


Казва се Робер Мерсие, 44. Да работи с кожа се учи още през 90-те в професионалния лицей във френския град Исудюн, където е роден и израснал. След училище минава военна служба във Френската републиканска гвардия, а през 1999 година стартира кариера в модната индустрия. Следва разговорът с Робер за това колко сложно е да работиш с кожа, какво е да сътрудничиш с Бьорк, има ли Инстаграм "почва" в живота на дизайнера и какво е добре да знаем за предстоящата изложба на Мерсие, посветена на Алфред Хичкок. 

Робер, защо точно кожа?
Когато бях млад, много исках да стана дърводелец и правех много дърворезба. Но бях толкова лош ученик, че родителите ми решиха да ме преместят в лицея - сметнаха, че не е лоша идея да стана някакъв вид занаятчия. В лицея не преподаваха дърводелство, затова реших да се пробвам в работата с кожа, защото мой приятел се занимаваше с това. Веднага ми хареса. Учих 4 години, оттогава 22 години работя с кожа. И продължавам и до днес, с огромно удоволствие. 

Във Франция има ли много майстори, които правят същото? 
Не мисля. Всъщност, хората, които работят основно с кожа, като имам предвид художествения подход, са много малко. Мисля, че в момента съм единственият специалист в страната, който владее техниката на плисираното залепване. Аз съм много любопитен човек и за мен да пробвам нещо ново и различно на кратки интервали е жизнено необходимо. Може би затова е така, правя нови неща непрекъснато, усъвършенствайки старите.  

Съдейки по инстаграм профила ви, работите много активно с Balmain. Но пак там видяхме и корсет Schiaparelli, направен от вас специално за Ким Кардашян. Означава ли това, че нямате договор с някоя конкретна Модна къща? 
Да, така е. Никога не съм подписвал договор с когото и да е. Работя изключително на приятелски и партньорски начала. Сътрудничил съм на много от големите модни марки, например на Louis Vuitton (в продължение на години приема частни поръчки от тях), с Hermès (пет години работи с отдела им за екзотични кожи), със Celine (в дизайн-отдела).

Имате и собствен бранд - Gienah. Как се превежда името? 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.