Следва

Любовта, каквато е: "Сцени от един семеен живот”, адаптиран по Бергман, от днес в HBO GO

Документална изложба за Кристо в Париж през септември

"Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена в Франция.  

Events преди 2 години

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист. Събитието се открива на 16 септември т.г. и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“.


Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

"Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.

"Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.
-
В изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от:
Елка и Стефан Явашеви
Даниела и Анани Явашеви
Евгения Атанасова-Тенева
Гео Кукудов
Драган Немцов
Недялко Данов
Държавен архив - Габрово
Регионален исторически музей - Габрово
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.