Следва

Работете по-малко, постигнете повече: смъртта на стандартната работна седмица

Рецептата за буябес с омар и миди на chef Гордън Рамзи

National Geographic ни поднася нови експедиции в трети сезон на поредицата "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател". Съответно взимаме повод и ви представяме рецептата на шеф Рамзи за изтънчен средиземноморски буябес

Food преди 2 години

Това, че лятото приключва, не означава, че сме се наситили на морски дарове и уханна, прясна храна. Заради обожанието, което изпитваме към вкусни преживявания, гледаме редовно, всяка неделя от 21ч., поредицата на National Geographic с Гордън Рамзи, а днес запретваме ръкави и престилки, за да си готвим тази страхотна рецепта, която знаем директно от него - Буябес е гъста, но изтънчена супа от риба, произлизаща от средиземноморското крайбрежие на Франция. За разлика от повечето други рибни супи, зеленчуците не се варят, а се запържват предварително, но повече надолу...

БУЯБЕС С ОМАР И МИДИ, 6 порции

Продукти:
¼ ч.ч. зехтин
1 глава жълт лук
450 г органични чери домати
3 скилидки чесън
450 г картофи
4 стръка мащерка
1 ч.л. едър лют червен пипер
1 нишка шафран
¼ ч.ч. доматено пюре
сол
½ ч.ч. бяло вино
4 ч.ч. рибен бульон
1 цял омар, около 750 г (сварен, месото отделено, а щипките и черупките запазени)
900 г бели пясъчни миди
1 лимон
листа магданоз
стръкчета от зелената част на глава резене

Начин на приготвяне:
1. Загряваме голяма тенджера с двойно дъно на умерен огън. Добавяме зехтин. Щом мазнината се загрее, добавяме нарязания на тънки полумесеци лук и го сотираме за 2-3 минути, докато омекне. Добавяме нарязаните на тънки филийки скилидки чесън заедно с чери доматите. Готвим 2-3 минути, докато доматчетата се разпукат. Добавяме обелените и нарязани на кубчета картофи, мащерката, лютия червен пипер и нишката шафран. Овкусяваме с щедра щипка сол и разбъркваме. Готвим още минута.
2. Избутваме ппродуктите по краищата на съда и добавяме доматеното пюре в празното пространство по средата. Разбъркваме за около минута. Добавяме бялото вино и деглазираме, разбърквайки енергично. Добавяме рибния бульон и черупките на омара и оставяме сместа да ври на слаб огън 30 минути.
3. Опитваме на вкус и овкусяваме със сол и черен пипер, ако е необходимо. Изваждаме черупките на омара.
4. Добавяме предварително измитите и почистени миди и разбъркаваме. Поставяме капак и готвим докато мидите се отворят. Отстраняваме всички неотворени миди, добавяме месото от омара и разбъркваме. Добавяме малко лимонов сок, ако е необходимо.
5. Сервираме буябеса в купички. Поръсваме с листа магданоз и зелени стръкчета резене и гарнираме с хрупкав хляб.

Съвет:
Вместо да задушаваме мидите, можем да ги изпечем първо на открит огън или скара, както прави Гордън Рамзи в Мейн. След това ги добавяме заедно с месото от омара в яхнията.
 

More Food