Работете по-малко, постигнете повече: смъртта на стандартната работна седмица

Работете по-малко, постигнете повече: смъртта на стандартната работна седмица

Тъй като бъдещето на работното ни време изглежда все по-малко регламентирано, по-кратките работни дни може да се окажат ключът към по-ефективната заетост 
 

Колко дълго можете да се концентрирате върху едно нещо нещо? Имаме предвид наистина да се концентрирате, да насочите всяка частица енергия и да съсредоточите всяка мисъл върху една конкретна задача. Допускаме, че след последната година този интервал на концентрация никак не е дълъг. Пандемичната умора и разсеяност се спусна бързо и обхватът на вниманието ни намаля заедно с темповете на социалния ни живот през последната година и половина. Ню Йорк Таймс дори излезе със заглавие, че „изчезваме“ в интелектуално-креативен план. Но дори преди коронавируса имаше ограничения за това колко дълго можем да се съсредоточим. Една често цитирана цифра от проучване през 2010 г., показва, че прекарваме 46,9% от времето си, мислейки за нещо различно от това, което правим.

Тези данни може да са от преди цяло десетилетие, но не са толкова стари, колкото концепцията за осемчасовия работен ден. Работата от 9 до 5, за да изкарваме прехраната си, е вкоренена дълбоко в нас и е толкова неразривна част от живота на възрастните, колкото плащането на данъци и вредите от липсата на слънце през зимата. Но ако пандемията ни показва нещо, това е, че скелето, върху което е изградена трудовата култура, не е толкова здраво, колкото изглежда. Сред наскоро преосмислената дистанционна работа, гъвкаво работно време и често изтъкваната като перфектна опция за четиридневна седмица, се нарежда и перспективата за петчасов работен ден. Ема Стюарт, основател и консултант по гъвкави работни консултации в Timewise, казва: „За повечето хора тази последна година донесе свободата да се адаптират по-добре там, където работят, но те все още не могат да решават колко да работят... независимо дали четиридневна седмица, петчасов ден или просто работа на непълно работно време. Великобритания все още има едни от най-дългите работни часове в Европа."

Експерименти в тази насока вече са планирани от работодателите в Германия, Австралия, Швеция и в Ливърпул, като привържениците на намаления трудов ден предполагат, че пет часа фокусирана работа (без продължителни срещи или скрито онлайн пазаруване) са достатъчни, за да си свършим работата.


Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.