Следва

Докосни ме: новата интериорна колекция на Hermès

Работете по-малко, постигнете повече: смъртта на стандартната работна седмица

Тъй като бъдещето на работното ни време изглежда все по-малко регламентирано, по-кратките работни дни може да се окажат ключът към по-ефективната заетост 
 

Health преди 2 години

Колко дълго можете да се концентрирате върху едно нещо нещо? Имаме предвид наистина да се концентрирате, да насочите всяка частица енергия и да съсредоточите всяка мисъл върху една конкретна задача. Допускаме, че след последната година този интервал на концентрация никак не е дълъг. Пандемичната умора и разсеяност се спусна бързо и обхватът на вниманието ни намаля заедно с темповете на социалния ни живот през последната година и половина. Ню Йорк Таймс дори излезе със заглавие, че „изчезваме“ в интелектуално-креативен план. Но дори преди коронавируса имаше ограничения за това колко дълго можем да се съсредоточим. Една често цитирана цифра от проучване през 2010 г., показва, че прекарваме 46,9% от времето си, мислейки за нещо различно от това, което правим.

Тези данни може да са от преди цяло десетилетие, но не са толкова стари, колкото концепцията за осемчасовия работен ден. Работата от 9 до 5, за да изкарваме прехраната си, е вкоренена дълбоко в нас и е толкова неразривна част от живота на възрастните, колкото плащането на данъци и вредите от липсата на слънце през зимата. Но ако пандемията ни показва нещо, това е, че скелето, върху което е изградена трудовата култура, не е толкова здраво, колкото изглежда. Сред наскоро преосмислената дистанционна работа, гъвкаво работно време и често изтъкваната като перфектна опция за четиридневна седмица, се нарежда и перспективата за петчасов работен ден. Ема Стюарт, основател и консултант по гъвкави работни консултации в Timewise, казва: „За повечето хора тази последна година донесе свободата да се адаптират по-добре там, където работят, но те все още не могат да решават колко да работят... независимо дали четиридневна седмица, петчасов ден или просто работа на непълно работно време. Великобритания все още има едни от най-дългите работни часове в Европа."

Експерименти в тази насока вече са планирани от работодателите в Германия, Австралия, Швеция и в Ливърпул, като привържениците на намаления трудов ден предполагат, че пет часа фокусирана работа (без продължителни срещи или скрито онлайн пазаруване) са достатъчни, за да си свършим работата.



Работа в офис, където най-важното е да сте на бюрото си и преобладаващата култура е свързана с това, че колкото по-дълго сте в офиса, толкова по-добре, всъщност неизбежно осакатява творчеството, защото работният ден с отворен край е като празна страница: трудно се запълва с нещо полезно. Съкращаването на работния ден от осем до пет часа може да изглежда обезсърчително, но ограниченията ни принуждават да бъдем креативни с времето и мислите си.

Хариет Минтер, автор на “WFH: Как да изградите кариерата, която обичате, когато не сте в офиса”, подкрепя идеята. „Наистина надценяваме времето, за което можем да се съсредоточим ефективно“, казва тя. През останалото време „или пием кафе с някого или отиваме и се мотаем на бюрото на колега. Или наистина форсираме концентрацията си и се принуждаваме да надхвърлим границите си. Това, което се случва, е, че произвеждаме лош продукт: правим грешки, бъркаме, оставяме нещата да ни се изплъзнат от контрол”.

Осемчасовият работен ден никога не е адаптиран към творческото мислене. Той е наследство от индустриалната революция и отдавна губи актуалност. През 1817 г. уелският активист по правата на труда Робърт Оуен призовава за „осем часа труд, осем часа почивка, осем часа сън“ като начин за защита на експлоатираните работници. През 1926 г. Хенри Форд въвежда сега повсеместния трудов график “9-5”, т.е 40-часовата работна седмица, по-късно приета от Конгреса на САЩ.

Толкова много неща, свързани с нашия социален живот, здраве, семейства и домове изглеждат коренно различни в сравнение с преди сто години, и въпреки това нашите работни практики остават като цяло същите. Ние модернизираме работата си в система, която "не работи". Разбира се, голяма част от това теоретизиране е от значение само за определени видове работни места, а именно тези, които са базирани в офис. Има безброй роли - в здравеопазването, транспорта, образованието, хотелиерството и търговията на дребно - където простото намаляване на часовете не е лесен вариант. Но за големия брой хора, които работят в офиси, този произволен 40-часов график е без значение, особено благодарение на технологиите. От една страна, много задачи сега могат да се изпълняват много по-бързо; от друга страна, можем да се свържем навсякъде и по всяко време.



"Когато изляза на свободна практика, отговорността за собственото ми време ме кара да преразгледам начина си на работа. Откривам, че трябва да се адаптирам към творческите задачи като използвам сутрините си за отмятане на административната работа. Факт е, че върша най-много реална и полезна работа в късния следобед и ранната вечер, а ако съм на почивка, често работя до късно. Когато просто седя и не правя нищо, и никой не ми плаща за отметнатите работни часове, ефективността е по-важна отвсякога. Без колеги, които да ме  разсейват, научавам и осъзнавам много по-задълбочено колко дълго всъщност мога да се концентрирам. Често се връщам към техниката на Помодоро - работейки в 25-минутни блокове с 5-минутни почивки - за да ми помогне да се съсредоточа. Когато ограниченията на локдауна през последната година позволяваха, с друга приятелка на свободна практика се опитвахме да прекарваме по един ден в седмицата заедно в апартамента на едната от нас, опитвайки се да преодолеем проблемите, които се нуждаеха от друг подход за решаване, преди да се върнем в нашите самостоятелни пространства", разказва Ан Блейк, дизайнер на свободна практика в Ливърпул. 

Петчасовият работен ден или поне четиридневната работна седмица малко вероятно ще се окажат общо решение за всички, но със сигурност ще са идеалният вариант за някои. Няма да разберем, докато не опитаме. Петък е, идеалният момент да поразсъждаваме по темата.. 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.