Следва

Крехко равновесие: Най-готините и най-проблемни партньорства на зодия Везни, знак по знак

Какво е вагиналната парна баня: плюсове, рискове и как си я правим вкъщи, ако се престрашим

От бюти инфлуенсърката Деси Пъркинс научихме за вагиналната парна баня: "Отидох в козметичен СПА-център и си направих лечение с вагинална парна баня. Знам, че звучи откачено. Но по онова време ми казаха, че е чудесно при проблеми с безплодието, с което се боря отчаяно, така че си казах: "Ами, добре, нека опитам". Определено никога няма да забравя това преживяване. По онова време наистина бях отчаяна, но скоро след това забременях и родих сина си, така че мисля, че съм добре сега," казва тя, и грабна вниманието ни.  

Health преди 1 година

Нека си признаем - на нашата вагина не й е леко. Тя е призвана да премине през ежемесечна менструация, многократни полови актове и раждане. Като добавим и променящите се хормонални нива, плюс проблемите с тазовото дъно, понякога вагиналната област изпитва всичко друго, но не и комфорт. Т.нар. Вагинална парна баня (или сауна) е процедура, датираща от векове назад, използвана като естествен лек, който почиства вагината и матката, регулира менструацията и облекчава спазмите и подуването, причинени от цикъла. След като получава висока оценка на уебсайта на Гуинет Полтроу Goop, практиката набира популярност и вече много известни жени се обръщат към новото, добре забравено старо - тази процедура. Впечатлени, решихме да задълбаем и да си отговорим на въпроси като "Работи ли наистина?", "Как точно?", "Безопасно ли е?" и още няколко, надолу...


Beauty Starter: Деси Пъркинс за филтрите, грима, вагиналната парна баня и още


Какво представлява вагиналната парна баня?

Вагиналната сауна насочва парата, излизаща от смес между вода и врящи билки, към влагалището. Срещу солидна такса някои от най-луксозните спа центрове предлагат процедурата на своите клиенти, но можем да си я  направим и у дома, въпреки че повечето лекари не го препоръчват. Процесът е доста лесен - просто седнете или клеклете над съд с билкова пара. Билките, които често се използват самостоятелно или в комбинация, включват: пелин, лайка, невен, босилек, риган, смрадлика. Повечето спа центрове имат специална седалка тип биде (Полтроу я нарича "трон") с отвор за преминаване на парата. Сериозно предизвикателство е да се направи у дома също толкова качествено, колкото в професионална среда. Въпреки това, преди да опитаме сами, е добре да разгледаме предполагаемите предимства и възможните проблеми, за които говорим по-долу. Ето как да постъпите, ако прецените, че е интересно и безопасно това лечение за вас

- Добавете около чаша от избраните от вас билки в леген с гореща вода
- Оставете билките да киснат поне за минута
- Съблечете се от кръста надолу
- Застанете или клекнете директно над легена. Увийте кърпа около кръста и краката си, за да предотвратите "изтичането" на парата във въздуха

Сесията е добре да продължи между 20 и 60 минути, в зависимост от това колко гореща е водата, парата може да се охлади по-бързо или по-бавно.

Какви са потенциалните плюсове?

Вагиналната парна баня се използва като естествено средство за почистване на вагината, матката и целия репродуктивен апарат. Но предполагаемите твърдения не спират дотук.Твърди се също така, че вагиналната сауна облекчава: стрес, депресия, хемороиди, инфекции, безплодие, хормонален дисбаланс, главоболие, умора, храносмилателни проблеми и други болки от общ характер.

Наистина ли работи?

Няма научни доказателства, че вагиналната сауна помага при всяко състояние. Билката, която Гуинет Полтроу използва, е мъховец. В традиционната китайска медицина моксибузията е процесът на изгаряне на мъхове върху или над проблемна област от тялото или точката на болка. Moxibustion, както е фармакологичното название, се използва като алтернативна терапия за лечение на редица проблеми с репродуктивната система. Изследване от 2010 г. установява, че с изключение на коригирането на седалищното предлежание по време на бременност, изследванията върху тази билка са противоречиви и неубедителни. Няма доказателства, че вагиналната моксибузия е полезна, но много жени са възхитени от действието на точно тази процедура и виждат феноменални резултати като дори забременяване след редица неуспешни опити, както разказва и Деси Пръкинс. 

Според д-р Мани Алварес, председател на катедрата по акушерство и гинекология и репродуктивни науки в Медицинския център на университета Хакенсак в Ню Джърси, вагиналната сауна може да ни помогне да се отпуснем, но нищо повече. Той твърди, че има малък шанс билковата пара да проникне във вагиналните тъкани, да не говорим за регулиране на хормоните и подобряване на плодовитостта. Едно от предимствата може да бъде, че влажната топлина от парата увеличава притока на кръв към вагиналната област, въпреки че това не е добре проучено. Имайки предвид това, седящата вана или обикновеното накисване в топла вана може да има същия ефект. Според друг възглед, възникването на процедурата и нейното популяризиране се корени в културни, а не в медицински причини. Тя почива върху схващането, че "женското тяло е нечисто и отвратително" и разпространява негативната представа, че вагината трябва да се почиства и стерилизира сериозно и радикално. 

Безопасно ли е?

Няма научни изследвания, които да докажат дали вагиналната сауна е 100% безопасна, но със сигурност вагината не е "създадена" за почистване с пара. Високата температура може да осигури перфектната среда за бактерии, които карат гъбичните и другите вагинални инфекции да процъфтяват. Кожата на вагината е деликатна, чувствителна и лесно се травмира, затова насочването на струя топла пара може да причини вагинални изгаряния, ако процедурата не е преценена правилно.

Както при повечето естествени средства, търсенето в интернет за това как да се направи вагиналното прочистване предоставя противоречива информация. Повечето съвети идват с отказа от отговорност и уговорката, че процедурата не е с доказана ефективност и не е предназначена за диагностициране или лечение на каквото и да е състояние. Това логично ни кара да се чудим как някой може да го препоръча за лечение на почти всичко, което боли там долу. Вярно е, че някои алтернативни терапии са полезни и добре проучени, но вагиналната сауна все още не е сред тях. Когато се използва за лечение на медицинско състояние, може в крайна сметка да се пропусне обичайната медицинска оценка и адекватно лечение и в резултат на това състоянието може да се влоши. Категорично сигурно е, че процедурата не е препоръчителна по време на бременност, защото температурата, парата и билките може да се окажат вредни за плода.


Четете още: Акупунктура и безплодие - помага ли, колко и как?


Извод

Вагината ви е самопочистващ се огран и не се нуждае от помощта на билкова сесия с пара. Възможно е вагиналната сауна да ни отпусне и да облекчите спазмите, подобно на загряващия тампон, но доказателства, че тя почиства, подобрява плодовитостта и балансира хормоните, няма. Вагиналната сауна може да увеличи риска от вагинална инфекция чрез промяна на екосистемата на вагиналните бактерии. Това не означава, че някои билки не могат да подобрят репродуктивното здраве. Същевременно напомняме, че билките са природни средства, но не трябна да забравяме колко са мощни и агресивни понякога. При локално приложение могат да причинят алергична реакция. Ние, може би, бихме изчакали няколко години и повече проучвания по темата, за да се навием да пробваме, дори чисто профилактично, но, ако все пак искате да опитате тази процедура, безспорно много интересна, говорете с лекар или квалифициран натуропат, за да прецените плюсовете и минусите в своята лична ситуация. 

More from View Sofia

Двойно еспресо, лате, американо: кафе предпочитанията на Кардашян, Пери, Холмс, Мадона и другите

Food преди 1 година

Няма вариант сутринта ни да почне без кафе. Между 9 и 10 в Редакцията пристигат всички колеги, един по един, и всеки си носи кафето. Неговото си, запазената му марка. За един е американо с мляко. За друг - капучино с бадемово мляко. Третият - двойно еспресо. В резултат - честен спор, кое е по-доброто? За да не се разправяме, решихме да сравним часовниците си с кафетата на звездите, нека те "решат" вместо нас кое кафе сутрин и защо >>> 

24 SELF MADE: "Наполовина" на YANA, Гена и Григовор

All About Life преди 10 месеца

24 SELF MADE е поредица за любимите ни артисти. Заедно четем, още от миналия септември, докогато не ни свърши хубавото вино/кафе, за интересни и извънредно симпатични хора от града, които каним да се раходят по страниците ни, споделяйки искрено, честно, смешно, меланхолично, радостно или каквото е в момента настроението им, с техните думи, снимки, видеа, идеи, с тяхното изкуство и по техния начин, как изглежда, мисли и чувства един софиянец, Пролет 2023 edition. Here is part 6!  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 6 дни

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.