Следва

Тъй като Gossip Girl се завръща, ето ги и другите най-готини HIGH LIFE сериали

Европа от високо - Португалия, от 19ти септември по National Geographic

Продукцията се излъчва по NATIONAL GEOGRAPHIC от 19 септември, неделя, от 22 часа

Movies & TV преди 2 години

ПОРТУГАЛИЯ – ПРОЛЕТ – ПЪТЕКА В НЕБЕТО

Долината на река Пайва е известна с едни от най-грандиозните природни пейзажи в Португалия. Посетителите стигат до нея по впечатляваща дървена пътека, дълга 8,7 км, която се вие по скалистия терен. Сега за пръв път те ще могат да минат над река Пайва по най-дългия висящ пешеходен мост в света. Тази изумителна мегаструктура е дълга 516 м и се издига на 125 м височина. Минималистичният дизайн позволява на моста да се слее със защитената от ЮНЕСКО среда.

Присъединяваме се към научния консултант на проекта за моста, Антонио Тадеу, който ръководи строежа. Въздушните ни камери се издигат над работниците, които висят на въжета на 175 м над долината и поставят внимателно малките метални скари на местата им.

Щом строежът приключи Антонио и екипът му трябва да изпитат моста и чак тогава ще го отворят за пешеходци. Следваме от въздуха армия смели доброволци, които минават по моста, докато Антонио следи състоянието му от земята с помощта на високотехнологични инструменти. Моментът е напрегнат. Антонио наблюдава и чака да разбере дали невероятният мост е готов за обществено ползване.

ПОРТУГАЛИЯ – ЛЯТО – СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА КОРКА

В далечния див регион Алентехо в южна Португалия стар дъбак, продължаващ с километри, предоставя суровина за една от най-популярните стоки за износ на страната – коркът. Тази сравнително малка държава е водещият производител на корк в света.

Присъединяваме се към производителя на корк Франциско Алмейда Гарет в неговата гора в деня за събиране на реколтата. Дърветата, разположени на голямо отстояние едно от друго, създават изключително разнообразна екосистема с висока продуктивност. Щом дърветата достигнат зрялост на 25-тата си година, умелите занаятчии в екипа на Франциско махат ръчно дебелата им кора с брадвички, за да не наранят сърцевината на дърветата. През останалата част от живота на дъба, който продължава цял век сред природата, горските работници ще събират дебелата му кора на всеки 9 години.

Кората се изпраща от гората до преработвателя Пауло Америко де Оливейра. Той суши „дъските“ на големи купчини на открито в продължение на година. След това ги вари и преработва в огромна фабрика. От най-качествения материал се изработват ръчно тапи за най-добрите вина. Останалото се превръща в подови настилки, изолация и дори се използва от НАСА в строежа на космически апарати.

ПОРТУГАЛИЯ – ЗИМА – СПАСЕНИЕ ОТ ГОЛЕМИТЕ ВЪЛНИ

Вълните до брега на португалското градче Назаре са сред най-високите на планетата. Към края на годината, когато океанските вълнения са по-силни, то привлича неустоимо смелите сърфисти. Тук са подобрени неизброими рекорди, но вълните могат да бъдат смъртоносни. Те се издигат на повече от 25 метра височина и се разбиват опасно близо до основата на близките скали.

Градчето се посещава от сърфисти от целия свят, но стане ли въпрос за безопасността им, най-добрия в бизнеса е легендарният местен спасител Серджо Косме. Наблюдаваме отвисоко как Серджо тегли с джета си професионалния сърфист Ник фон Руп в развълнуваното море и го оставя на идеалното място за хващане на голяма вълна. След това Серджо бърза да вземе Ник преди пристигането на следващата вълна. Той разполага само с 15 секунди между вълните и трябва да взема спонтанни решения на живот и смърт. Преценява дали разполага с достатъчно време да прибере сърфист в беда, вместо да го остави на произвола на следващата вълна, която може да тежи стотици тонове.

More Movies & TV