Следва

Техники на съблазняване или Prada, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Kering забраняват кожата с косъм, следователно без повече космати чехли Gucci и други емблеми на градския стил

Луксозният конгломерат зад Saint Laurent, Balenciaga, Gucci, Bottega Veneta и т.н. вече няма да използва животинска козина в колекциите на марките си

All fashion преди 2 години

Постоянният спад на употребата на кожа с косъм в модната индустрия току-що направи сериозен скок напред: Kering - компанията майка, в която се помещават луксозни марки като Gucci, Saint Laurent, Balenciaga и Alexander McQueen току-що обяви, че ще въведе пълна забрана на животинска козина в колекциите на своите марки.

Забраната влиза в сила от сезон AW 22, т.е. есенно-зимните колекции за следващата година, като всички артикули, в които вече няма да има "косми" ще бъдат показани през пролетта.
Дори преди официалния анонс за промяна в политиката, редица марки на Kering вече започнаха премахването на кожата с косъм в своите колекции, като Bottega Veneta, Balenciaga и Alexander McQueen мълчаливо го правят вече от няколко сезона. Началото бе поставено от Gucci, под ръководството на Алесандро Микеле - марката преустанови напълно употребата на кожа с косъм още през 2017-та, като го направи с категорично изявление (четете още: 2 ревюта вместо 5 — и без конкретен сезон: Алесандро Микеле за радикалните промени в Gucci).  

Съобщението беше направено от главния изпълнителен директор на Kering Франсоа-Анри Пино на старта на Седмицата на модата в Милано. „Що се отнася до хуманното отношение към животните, нашата група винаги е демонстрирала желанието си да подобри практиките в рамките на собствената си верига на доставки и в сектора на луксозните услуги като цяло“, каза той в изявление. „Дойде моментът да направим още една крачка напред, като прекратим използването на козина във всички наши колекции. Светът се променя заедно с нашите клиенти и луксът естествено трябва да се адаптира към това." (Четете още: Което се е купувало, пак се купува: Bottega Veneta се харчи с ръст в кризата)

Конгломератът Керинг, бидейки най-големият на пазара на висок клас мода в света, е известен като основният играч на пазара, променящ правилата, включително относно хуманното отношение към животните. Както споменахме, Gucci беше една от първите марки, заели съзнателна позиция по въпроса. През 2019 г. екипът на марката разработи стандарт за сертифициране на доставчиците на кожа и пера, разделяйки ги на категории Бронз (който отговаря на европейските стандарти за хуманно отношение към животните), Сребро и Злато. Идеята е всяко животно, част от веригата за доставки на Керинг, да не е хранено с изкуствени фуражи, нито да е подложено на интензивно отглеждане.  

Много марки извън групата Kering следват подобна позиция по отношение на кожата с косъм. Valentino постепенно прекратява използването й в своите облекла, Oscar de la Renta - също, като го направи след като Били Айлиш сътрудничи с тях за вечерта на Met Gala, но при условие, че се придържат към думата си относно прекратяване използването на естествена кожа с косъм. Като цяло, прогресивна стъпка напред към устойчива и значима промяна в модната индустрия. 

More All fashion