Следва

Fendi + Versace = Fendace, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Alberta Ferretti, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Пеперудата ще ни е талисман. 

Runway преди 2 години

Защо всичко, което се очертава да ни носи наслада и настроение през пролетта на 2022-ра има формата, разцветките и лекотата на пеперуда? Защото след осемнадесет месеца пандемия, именно тази красавица, нежната царица на топлите сезони асоциираме безпогрешно с прераждането. Думата, която Алберта Ферети използва зад кулисите на шоуто си преди три дни на Седмицата на модата в Милано, бе Ренесанс, което има двойно значение в нейния случай. През сезоните преди кризата, Ферети инвестира усилия в разширяване на гамата си готово облекло. В предни нейни колекции видяхме много кожени панталони, карго панталони с чудесни кройки и от фантастични материи, готино направени дънки с висока талия и разкошни женствени заобляния, и всичко това сякаш измести фокуса от голямата сила на италианката - вечерните рокли (четете още: Дневните красавици на Alberta Ferretti). Само че, месеците след въвеждането на ваксините, очевидно са убедили госпожа Ферети да се завърне към това, което умее най-добре - луксозното и ефирно коктейлно и вечерно облекло. Не вярваме някой да възрази, всички имаме еднаква нагласа да попълним гардеробите си и да започнем да прекарваме повече време навън. 

„Много е женствена“, казва Каролина за новата си колекция - „чувствена, но не вулгарна“. Главната роля е отредена на пеперудите - като щампи върху полите, като импресионистични  шарки върху пърхаща мини-рокля... Макраме, дантела и плетива на една кука са останалите ключови мотиви. Украшенията, особено тези, които изглеждат ръчно изработени, са друг реверанс към изхода от ситуацията, в която попаднахме всички - приемаме ги като физически символи на личните връзки, за които толкова жадувахме в дългите месеци на COVID. Макрамето е изплетено от копринени нишки, а плетките на една кука са неочаквано сътворени от органза. Всички ансамбли внушават лекота, няма и намек за усилие, с изключение може би на няколкото дрехи с бродерия от конски косми, които изглеждат по-твърди и не толкова ласкави към кожата и осанката в сравнение с останалото. Цялата колекция е в галерията горе >>> 

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.