Следва

Парти style вдъхновения - кой какво облече на церемонията по откриването на Музея на Академията

Истории от живота: "Руската Рапунцел", сектата и ранната смърт

Обстоятелствата около смъртта на красивия модел, която Запада нарече „руската Рапунцел“, са загадка и до днес

Celebrities преди 2 години

Някои обвиняват сектата за трагедията, други - провали в любовта и спад в кариерата. Разказваме мистериозната и тъжна история за руска красавица, която почина твърде рано.

„Чух трясък. Мислех, че мъж е блъснат от кола. Обърнах се: момиче лежеше на пътя”, разказва очевидец на трагедията, случила се с 20-годишния супермодел Руслана Коршунова. На 28 юни 2008 г. успешният и вече много известен модел пада от прозореца на апартамента си в Манхатън. Момичето не оставя самоубийствена бележка. В кръвта й няма алкохол или наркотици. Въпреки че според официалната версия се смята, че Руслана е направила това доброволно, роднините на починалото момиче не вярват на резултатите от разследването.

Красавица с пронизващ поглед

Моделите от Русия винаги са били „апетитен залък“ за европейските букмейкъри, които са в постоянно търсене на бъдещи звезди на модния подиум. Дълга руса коса, пронизващи сини очи, стройна фигура и висок ръст - на Запад момичета от такъв тип бяха наричани „руската мафия“, защото не оставяха голям шанс на конкурентките си. Сред най-известните са Наталия Водянова, Евгения Володина, Александра Пивоварова, Наташа Поли и още много имена.

Руслана Коршунова, родена в Алмати, Казахстан, е предопределена да стане модел - въпреки че е открита напълно случайно. Според една от версиите, през ноември 2003 г. Деби Джоунс, старши букмейкър на моделска агенция Models 1, лети със самолет и прелиства списание, в което случайно се натъква на снимка на Руслана.


Aquascutum Spring/Summer 2006, Venexiana Spring 2006

Скоро Коршунова тръгва на победен поход към Ню Йорк, Париж, Лондон и Милано. Много модели от онова време бързо се потапят във вихъра на социалния живот: купони до сутринта, фонтани с шампанско и незаконни вещества, които в крайна сметка съсипват живота им. Според приятели, Руслана не се интересува от всичко това. Тя си ляга рано, пише стихове и ги публикува в социалните мрежи. Кариерата на момичето тръгва стремително нагоре.

Пробив в Европа

Работи с най-известните марки, включително Vera Wang, Christian Dior, Jill Stuart и Betsey Johnson. През 2005 г. списание Vogue й посвещава статия: журналистът отбелязва „фантастичната, вечна красота на руско момиче с котешки черти“. "Руската Рапунцел" с дълга коса и разкошни изущни черти завладява наред - и дизайнери, и модна публика. New York Post пише, че момичето изпраща пари на семейството си в Казахстан от всеки свой хонорар.


Kai Kuhne Spring 2006, Jill Stuart Fall 2005

Скоро се случва огромен пробив - договор с марката Nina Ricci, благодарение на който дори тези, които не се интересуват от мода, научават за прелестната казахстанка и научават името й. Руслана става лице на аромата на френската марка и участва в страхотна реклама, която надали някой, видял я навремето, може да забрави. 

В историята едно момиче с буйна коса и в розова бална рокля влиза в стая на дворец. Пред нея има вълшебно дърво, а на върха му - лъскава ябълка. Тази реклама донася световна слава на Руслана, като се превръща в една от най-красивите кампании в историята на парфюмерийния бизнес. 

Уви, приказката на красивото младо момиче в розова рокля приключва на 28 юни 2008 г.-  Руслана е намерена мъртва под прозорците на апартамента си. Точно три дни преди да навърши 21. В апартамента на модела в Манхатън, където се е настанила преди едва няколко месеца, полицията не открива нищо подозрително - нито следи от борба, нито данни за самоубийство. Но някои странни детайли все пак са забелязани от хора, които познават Руслана. Например портиерът, който работи в сградата на Коршунова и е един от първите, които виждат тялото й на тротоара, е изключително изненадан, че прочутата дълга коса на моделката е безмилостно подстригана с ножица - „сякаш някой го беше направил, бързайки много", свидетелства той. 

Според официалната версия на разследването момичето се е самоубило. Роднините на Руслана обаче са сигурни, че в това й „е помогнато“, като визират учебния център „Роза на света“, който девойката посещава в продължение на три месеца преди инцидента.

Разследването на Питър Померанцев

Много журналисти опитват да научат повече подробностите около трагедията. Един от тях е британският телевизионен продуцент и писател Питър Померанцев, който решева да отиде на обученията в „Розата на света“ със скрита камера. „Когато влезете в Розата, виждате тъмнина и чувате писъци, пише той. - Всичко е създадено, за да заглуши съзнанието, да спре критичното мислене. Тогава се появява "лайф треньорът". Той говори толкова бързо, че не можете да се концентрирате, главата започва да ви боли, ушите ви пищят."


Полиция на мястото на падането на Руслана Коршунова

Следователят свързва две трагедии в едно - смъртта на Коршунова и самоубийството на нейната приятелка, модела Анастасия, което тя прави през 2009 г. Бележката, която Ася оставя на майка си, гласи: „Прости ми за всичко“. Сред вещите на момичето майката намира документи от „Розата на света“, център за обучение, който моделът посещава заедно с близката си дружка Коршунова. „Претърсих стаята й за улики. Намерих листовки от „Розата на света“, - разказва майката на Дроздова в интервю с Питър. - Имаше странни думи: „Анастасия, твоята приспивна песен е края на зимата. На път си...". Какво означаваше това? Какво е розата на света? Знам, че беше ходила там с Руслана." Както Петър установява в хода на проучването си, познат предложил на момичетата да ги заведе в центъра - и двете красавици били разстроени от нещастни любовни връзки и стреса в кариерата.

В работата си Померанцев описа подробно същността на обучението. Участниците, които плащат 1000 долара за тридневен курс, са помолени да си припомнят най-лошите си преживявания. Померанцев разбира, че Коршунова е „най-ентусиазираният оратор в центъра“, говорейки за смъртта на баща си и своя нещастн любов. 

В разследването Питър описва собствения си опит в „Розата на света“ като „три дни на крещене, извличане на потиснати спомени, медитация, последвана от танци, и плач, последван от екстаз“.

В процеса участниците са убеждавани да плащат за още сесии: Коршунова и Дроздова са сред тези, които продължават обучението. Померанцев открива, че идеологията на „Розата на света“ се основава на култа към сектата Lifespring, основана през 1974 г. в САЩ. След многобройни съдебни дела, заведени през 80-те години на миналия век от бивши членове и техните роднини, Lifespring е ефективно забранена в САЩ. Нейните клонове обаче съществуват в много страни. 

Дроздова е член на "Розата на света" в продължение на година, а Коршунова - три месеца. Член на центъра отрича в разговор с Померанцев двете трагедии да са свързани с "Розата на света": „Коршунова имаше това, което наричаме бърнаут. Чувстваше се малко странно. Може би сте я срещнали да се скита из града, без да знае какво прави точно на това място. Често беше плакала през нощта. Но тя не можеше да се самоубие. Излекувахме я от всякакви проблеми, които може да има. А Дроздова? Вече беше объркана. Опитахме се да й помогнем, много се постарахме. Но тя се отказа от трансформацията. Моделите са виновни, или може би наркотиците, не ние."

Рик Рос, ръководител на Форума за култово образование, организация с нестопанска цел, насочена към изследване на секти и култови групи, не е съгласен с това отрицание. В разговор с Питър той казва: „Тези организации никога не обвиняват себе си. Те винаги твърдят: „Вината е на жертвата“. Действат като наркотик: предлагат нови преживявания, които карат привържениците им винаги да се връщат за нови и нови усещания. Сериозните проблеми започват, когато хората решат да си тръгнат. Сектата се е превърнала в техен живот, без нея те се връщат в празнотата. Най-чувствителните се счупват."

Истинските причини за смъртта на Руслана Коршунова все още не са известни - и е напълно възможно тайната на тази трагедия никога да не бъде разкрита. "Руската Рапунцел" завинаги ще остане в историята на модата онова приказно момиче с ябълка от красивата реклама на Нина Ричи. Ще остане и завинаги на 20...  

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.