Следва

От нас предложенията, от вас - предположенията: Кой ще е следващият Джеймс Бонд?

Код "чисто" за виното и какво означава това за нашата кожа?

С досадата от локдауна, достигаща критични нива, все повече хора се обръщат към виното, за да преживеят ужаса на самоизолацията. Но какъв ефект има това върху нашата кожа? И, което е по-важно, могат ли на помощ да дойдат алтернативи като „чистото" вино?

Health преди 2 години

Ако кожата ви понякога реагира на вино, не сте сами. Докато много от нас изпитват зачервяване на лицето, когато отпиват чаша шабли, има много други начини, по които дегустацията може да повлияе отрицателно на цялостното ви дерматологично здраве. Натуропатичният лекар и експерт по красота д-р Изабел Шаркар, съосновател на Индиго Интегративна здравна клиника във Вашингтон, САЩ, обяснява, че кожните реакции, приписвани на пиенето на вино, могат да варират от суха, дехидратирана кожа и зачервяване до възпаление, обриви и обостряне на акнето .

„Това, което ядем и пием, има пряко въздействие върху лицата, кожата и телата ни. Виното влияе на всеки по различен начин", казва тя. „Някои хора могат да имат хранителна непоносимост към гроздето, която може да накара тялото и кожата ви да се чувстват дискомфортно. Други могат да имат чувствителност към захарта или алкохола. И с всички пестициди, химикали и добавки, сложени във виното, е трудно да се каже точно какво причинява негативната реакция." 

Онези, които страдат от алергии към грозде или чувствителност към захар и алкохол, може би е време да се откажат напълно от иначе божествената напитка. Но останалите, които реагирате на пестициди, химикали и добавки, продължете да четете, защото "движението за чистото вино" може да е вашият шанс. 

Какво е чисто вино?
През последните няколко години думата „чист" се използва за описване на определени храни и козметични продукти, които съдържат непреработени, „естествени" съставки с нулеви добавки и без гадости. Резултат от възхода на съзнателното консуматорство и издънка от непрекъснато разрастващия се уелнес пазар, интересът към чистото вино и обещанията му за по-добро здраве, особено когато става въпрос за вашата кожа, набира главоломна скорост.

„Въпрос на време е чистото движение да се разпростре и върху лозаро-винарската индустрия. Там, където храната и красотата стъпват, виното ги следва", казва Лан Ву, основател и главен изпълнителен директор на Beautystreams, компания за прогнозиране на тенденциите в бизнеса с красота. Според Ву, ако нещо е „чисто", то е лишено от консерванти, стабилизатори, оцветители, концентрати, танини, ароматизанти, странични животински продукти, синтетика, торове, пестициди, добавки и няма добавени сулфити или захари. Въпреки това, както при марките за чиста красота, всяка компания за чисто вино има собствена дефиниция на термина „чист" - повече за това по-късно. 

Марките, водещи движението
Чистото вино набира популярност напоследък с пускането на Avaline, основана от актрисата Камерън Диас и предприемачът Катрин Пауър. Подобно на повечето чисти марки, Avaline се появява, след като основателите на здравословния тренд искат да знаят какво точно консумират и как влияе то на здравето им. „Камерън и аз, както много потребители, се фокусираме върху намирането на по-чисти алтернативи на всичко - от продуктите за грижа за кожата до хранителните стоки, но ние пием толкова много вино, че не може да не подозираме какво има в бутилката и как е направено". „Виното е единствената ни покупка без хранителна информация или списък на съставките върху етикета." 

За да поддържат виното си чисто, Avaline използва органично грозде и премахва захарта, оцветителите и концентрата. Също така е веган. За Пауър обикновеното вино има отрицателни ефекти върху кожата й и тя иска да премине към чиста алтернатива. „Аз съм фанатик по отношение на кожата си, затова не забравям да избера вино с малко или никакви химикали, като Avaline, и да балансирам консумацията на вино с много вода", казва бизнесдамата. 

Подобна ситуация вдъхновява старта на Good Clean Wine през декември 2019 г., след като съоснователите на марката за грижа за кожата Good Skin Day, Кортни Дънлоп и Мишел Фелдман, осъзнават, че има пазар за чисти алтернативи. Фелдман прави реакции към виното преди 20 години - при нея се появява обрив и очите й подпухват. Така започва личното й пътуване, за да намери вино, което не влияе на кожата й. 

След вълната от интерес към чистото вино, което сервират на своите спа събития, и след като чува множество подобни истории за обриви и зачервявания от клиентите си, тя осъзнава, че е време да пусне собствена марка вино. и кожата й й благодари за това. „Кожата ми е по-ярка и по-розова от преминаването към чисто вино", отбелязва тя. „Не подпухвам и не изпитвам обостряния на алергията си." 

Виното на компанията се произвежда в Италия чрез биодинамични и органични процедури, като се използва затворена екосистема, което означава, че няма външни торове. Dunlop отдава много от ползите на липсата на добавени консерванти. „Искате да ядете прясна, органична храна, отгледана без пестициди? Същият е начинът, по който трябва да гледате и на виното", казва тя. „Резултатът е по-малко възпаление, но най-важното е дългосрочното здраве на кожата и органите в тялото." 

Докато някои марки не се предлагат на пазара като „чисти", други възприемат по-чисти практики. Вземете например ZAFA Wines, които залагат на регенериращи земеделски практики и не използват добавки за ферментация на вината. 

„Вдъхновението ми [да пусна марката] идва от производители, фермери и винопроизводители, които ценят връзката между лозето, почвата и ферментиралата напитка", казва фермерът и собственикът на ZAFA Криста Скрагс. „Чрез тази връзка напомняме, че виното е храна и ние трябва да ценим и да вземаме предвид как се прави и какво влагаме в телата си." Идеята да отделим време да обмислим какво консумираме и как влияе то върху кожата ни, е сърцевината на движението на чистото вино. 

Проблемът с „чистото"
Въпреки това, както и при движението за чиста храна, което предизвиква критики в миналото, има опасения относно това какво точно се разбира под термина „чист", тъй като няма разпоредби кой може да го използва и защо. Липсата на яснота около термина е проблематична, тъй като оставя място на марките да се възползват от повишаване на здравното съзнание сред потребителите и въпреки това да използват пестициди в своите продукти. 

При липса на регулации, сертификатите, като USDA Organic [или Quality Assurance International в световен мащаб], са добри маркери за потребителите, които се грижат за здравето.  

Междувременно диетоложката и експерт по красота Пола Симпсън, автор на „Добри бактерии за здрава кожа" (Ulysses Press, 2019) съветва да се търсят лейбъли, сертифицирани за биологично земеделие и методи за преработка; вина, които рекламират по-висока хранителна и антиоксидантна плътност; и тези, които не съдържат сулфити или консерванти. Според Симпсън, когато се съмнявате, изберете червените пред белите, тъй като червените обикновено имат по-ниски сулфити и по-високо съдържание на антиоксидантни полифеноли. Ако все още сте объркани какво е „чисто", не забравяйте, че изучаването на виното е диалог и много продавачи на вино ще се радват да обсъдят производствените процеси. 

И така, работи ли концепцията? За тези жени и техните клиенти резултатите са обещаващи. Пиенето на алкохол никога няма да бъде „полезно" за кожата ви, но няма причина чистите или по-чисти вина да не са по-добри за вас от виното, което съдържа всякакви недекларирани неща.  

Но ако искате наистина да се грижите за кожата си, важно е винаги да се хидратирате, докато пиете алкохол и да се движите повече. Както казва Симпсън, „Качеството и честотата са два основни фактора, които определят как кожата ви ще реагира на пиенето на вино и най-доброто нещо, което трябва да направите, е да опитате сами, за да се уверите от първа ръка как чистото вино ви влияе. Започнете с една чаша. Ако все още изпитвате кожни раздразнения, може би е по-добре да стоите далеч от бутилката."

More from View Sofia

Мелания Тръмп на 53. Десетте неща, които може би не знаете за нея

Celebrities преди 11 месеца

Съпругата на бившия президент на САЩ никога не е била многословна, но някои нейни действия и факти от биографията й говорят много за тази интересна, комплицирана, световноизвестна дама. По повод рождения ден на красивата г-жа Тръмп разказваме много интересни и незнайни досега неща за нея  

Кой кой е в модата днес: Мика Арганяраз, аржентинката на всички корици

Celebrities преди 2 години

Смугла, тънка, елегантна, много модерна и супер секси, аржентинката Мика Арганяраз прави вероятно най-шеметната модна кариера в света в момента, а ние установихме, че досега не сме писали за нея. Et voilà!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.