Следва

Днес в Санкт Петербург се случва първата руска кралска сватба от 100 години насам

Лена Дънам се омъжи: вижте трите сватбени рокли на щастливата 35-годишна звезда

Известната актриса, писателка и режисьор се омъжи преди дни за британския музикант с перуански корени Луис Фелбер, сменяйки три рокли от Christopher Kane  

Celebrities преди 2 години

"Лу, разкажи, как решихме да се оженим?", крещи през половината стая Лена Дънам, обръщайки се към своя законен от вече три дни съпруг. Това се случва в английското графство Самърсет, мястото, на което младоженците решават да прекарат медения си месец след сватбата, състояла се миналата събота в Лондон. Лу - британски музикант от перуански произход с пълното име Луис Фелбер, известен под псевдонима Attawalpa, - прекъсва приготвянето на вечерята (вегетарианска паста с джинджифил, чесън, лук и пасирана сварена тиква, която "шефът" има намерението да сервира със салата от хрупкави зелени сливи и фенел със запарка от агаве), за да се включи в разговора. "Ами, ти не се чувстваше добре, аз дойдох да те видя в болницата и останах по-дълго от предвиденото. През цялото време си мислех - историята с твоята болест ме натъжава ужасно. На другия ден ти се прибра, легнахме в кревата и аз казах: "Не искам да си представям, че би ти се наложило да минеш сама през това", а ти ми отговори: "Искам някой ден да се омъжа за теб".  А аз: "Защо този някой ден да не е някой от следващите дни?". Ден по-късно отидох на разходка с моя приятел Том, който през цялото време мърмореше за живота си, докато в един момент не казах: "Мисля, че снощи направих на Лена предложение". Когато се прибрах, доведох нещата докрай". 

"Да разказва тази история му се удава повече, отколкото на мен", признава Дънам, искряща от щастие. Двамата се запознават миналия януари. 35-годишната актриса, писателка и режисьор подозира, че тази среща е "резултат от серийни машинации" на общите им приятели. Запознанството прераства в бурен роман, романът - в стремителен годеж, годежът - в импровизирана сватба в Union Club в лондонския Сохо. Булката Лена сменя три чудновати рокли от Кристофър Кейн, ушити специално за тържеството. "Опитвах се да осмисля случилото се, защото ние действително бяхме говорили за сватба, не директно, но някак всиччко сочеше натам, - разказва Дънам за предложението на Фелбер. - На някои хора им трябват година, две, дори десет. Ние съкратихме това време до 10 часа. А сватбата направихме след само месец". 

Лена и Луис прекрасно разбират, че да организират сватбата си за месец, и то в условията на пандемия, няма да е лесно. Затова решават да помолят за помощ. "Да направим всичко необходимо нямаше да е възможно без подкрепа отвън. Мама ме посъветва да се обърна към дъщерята на нейната галеристка Аманда Уилкинсън - Дона", споделя  Дънам. Организаторите на мероприятието Дона Маркъс Дюк и партньорът й Джейкъб Малинсън Бърд никога преди това не са се занимавали със сватби, но са готови да опитат.  Сложно е, най-вече заради предпазните мерки: "Горките Джейкъб и Дона се измъчиха с поканите - маса хора изпаднаха от списъка, защото не можеха да пътуват", разказва Лена, добавяйки, че е имало приятели, потвърдили присъствие, но отпаднали в последния момент, защото се заразили. "Когато някой от гостите ви съобщи, че се е разболял и не може да дойде, за пореден пък се убеждаваш, че пандемията още е тук, съответно не можеш да пренебрегнеш мерките за сигурност". Дънам и Фелбер поставят безопасността като приоритет: всички присъстващи трябва да предоставят сертификат за вакцинация и освен това да преминат експресен тест за COVID-19. "Моят имунитет със сигурност не е топ, затова щателно съблюдавах правилата, - казва актрисата. - Това беше важно и за двама ни. Лу мечтае за момента, в който живата музика ще се върне, но му е важно и да знае, че аз съм здрава. Той вечно се тревожи за безопасността на околните". 

И така, при толкова много ограничителни хватки, в клуба на "най-приближените" на Дънам влизат 60 човека, поканени на размяната на клетвите (младоженецът и булката ги съчиняват сами и го произнасят под ръчно направена арка от цветя, дело на флориста Гейл Смит). "Запознахме се с Гейл, която по принцип работи само с местни английски растения. Разбирайки, че ние двамата си падаме по ярките отровни цветове, тя измисли тези сини рози и ни уцели направо в сърцата". Хупа - традиционният олтар на еврейските сватба - се състои от  цяла поредица духовни елементи, които влюбените искат да накарат да работят за щастието им (Лена е еврейка по майка, Луис - по баща). Дюк, навремето учила теология в Оксфорд, ги двързва с доктор Хари Седар, която им помага да въплатят традициите в съвремеността. Влюбените трябва да се обиколят един друг три пъти, да отпият вино от една чаша и да счупят чашата в края на церемонията. "Лу говореше очарователен иврит с испански акцент, от което всички паднаха от смях", казва Дънам. Гостите гледат церемонията на живо по по Zoom - специално за приятелите на двойката от Ню Йорк и Лос Анджелес, както и за роднините на Луис в Перу. 

На сватбата присъстват 9 шаферки от страна на булката, сред тях Тейлър Суифт, актрисата Микаела Херълд, Роза Меркуриадис, Томи Дорфман, братовчедката Джена Хали Рубинщайн, сестрата на Луис Алма-Кори Фелбер и колегата на Лена по подкаст - Алиша Бенет, която пристига на венчавката, носейки "нещото назаем", което трябва да има булката в специалния ден, а именно войниче от конструктора Lego на сина си.  

И сега, повече за роклята (пардон, роклите). „Между другото, аз ще се женя и бих искала ти да направиш роклята", - разказва дизайнерът Кейн за обаждането от Лена. - Беше супер изненада, изобщо не очаквах. Отговорих - да, абсолютно, ще я направя. Всъщност нямах никаква идея, че Лена се среща с някого. Оказа се, че нямам никакво време - оставаха две седмици и половина до датата на сватбата. Но те имаха идея." 

"Знаех, че Лена обожава 60-те и гледаше роклите на булки като Шарън Тейт, Джун Картър Кеш и Присила Пресли. Освен това е силно вярваща, а за мен, който израснах в Шотландия, това беше важно. Търсихме комбинация между Светото причастие и перфектната малка рокля. Беше странно хрумване, но аз харесвам този подход, обича го и Лена."

Роклята, която Дънам носи на церемонията, първата от три, внушава точно тези идеи на Кейн и Дънам. „Когато тя влезе в стаята, хората наистина бяха в страхопочитание. Видях как наведоха глави и заплакаха “, казва британският дизайнер, който е близък приятел на Дънам, откакто я облича за гала-вечер  2019 г - тя и Джемайма Кърк присъстват на събитието, посветено на премиерата на сериала Camping, заедно с Кейн, облечени в негови мини рокли, на които пише съответно Rubberist и Looner, комбинирани с латексови ръкавици.

На първата среща на Кейн с Дънам в дома й, той носи множество рокли, които тя да пробва. „Когато шиете булчинска рокля, момичетата си мислят, че знаят какво искат, но след това нещата сменят посоката си и всичко се преобръща, казвам го от опит", споделя Кейн. „Така че е добре да имате повече варианти. Лена обаче знаеше какво иска и не промени мнението си. Тя просто каза "Да" на първата рокля, която облече". Дрехата е модификация на тоалет номер 54 от есенното му ревю през 2019-та, с дантелени епископски ръкави и обемна пола, която драматично се раздува, благодарение на слоевете органза и кринолина. В съчетание с бял чорапогащнии, бели обувки и воал с дължина до пода, прикрепен с мъничка фиба, видът на Дънам става, по думите на Кейн „почти като на кукла“. Часовникът на баба й е пришит в органзата на полата: нещо синьо. Тя носи обеци на майка си в стил Ар Деко и висулка, изработена от една от обеците на баба си като огърлица.

Когато Дънам слага роклята, Кейн разказва, че зваздата "веднага се разплака, започна да подскача и да танцува. „Не мога да повярвам, че съм такава късметлийка", викаше Лена." Въпреки възторга, тъй като в студиото на Кейн вече са подготвени доста примерни рокли, Кристофър предлага да опита още няколко от тях. Така решават да добавят още две рокли към плана за тържеството: една за вечерята и една за танците след това.

Втората рокля е моделирана от тоалет 42 от колекцията Пролет 2018-та на Кейн  - дълга и щедра дреха, сякаш взета директно от гардероба на Глория Суонсън. Предната част е сложно бродирана във формата на антично огледало, а ръкавите са обемни и с цепки. Дънам я комбинира с диадема от Dolecka Bridal, която прилича на разбито стъкло, събрано отново в корона. Последната й рокля за вечерта е с А-образна линия и абстрактна картина на Кейн, подарък за Дънам и Фелбер. „Написах Лена и Лу и датата на сватбата им“, казва той. "Това беше сватбеният ми подарък за тях."

Освен трите рокли за Дънам, Кейн прави и деветте рокли за шаферките. Оказва се сложно, защото няма нито време, нито възможност за проби. Някои от фитингите са направени сутринта в деня на сватбата, затова Кейн избира плавен силует, който не налага много промени в зависимост от фигурата. И все пак, сребърните плисирани рокли дават простор за персонализиране. Някои ги обличат с презрамки, други - с колан или без, дължините също варират. И роклите на шаферките се вписват в хипи звученето на 60-те, така желано от Дънам. „Беше като модно ревю“, казва Кейн. „Малко хаос, но много красиво и с невероятно настроение. За щастие никой не разбра, че сме правили нещата до последния момент."

През цялата нощ (въпреки всички промени), Кейн се грижи Дънам да изглежда перфектно. „Бях там с четката и червилото, което ползва Лена“, казва той. „Имам много ръце, когато става въпрос за булки". Дизайнерът се възхищава от това, че Дънам остава вярна на себе си в избора на тоалетите за големия ден - „Когато се жените, изпадате в сферата на „искам да бъда като този човек“, с което рискувата да забравите кой сте всъщност. Лена остана каквато е, тя е неочаквана, странна и различна, и затова я обичаме. Никога не знаеш какво ще получиш."

More from View Sofia

На годишнината от знатния годеж: най-романтичните моменти на принца и принцесата на Уелс дотук

Celebrities преди 1 година

Светът научи коя красавица ще е следващата кралица на Великобритания на 16 ноември 2010 г. Оттогава досега - 12 години обич, три деца и безброй романтични моменти, които днес припомняме с приятно чувство. Същото, което изпитваме, когато четем приказки за хубави момичета и открили ги принцове, завършващи със заветното "и заживели щастливо..." 

От Мерилин Монро до Анджелина Джоли: 10-те най-красиви звездни рокли в историята на Оскарите

All fashion преди 4 години

Не е време за Оскари, те минаха точно преди ступора, наложен на всички ни от Covid-19, но винаги е време за вълшебни рокли. Като инспирация, като умиление, като едно простичко О!, има толкова красота на този свят.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 14 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.