Следва

Наталия Водянова, Наоми Кембъл, Елиът Пейдж, Люис Хамилтън и всички други звездни гости на шоуто Balenciaga

Големите модни истории: От Paddington до Marcie, чантите на Chloé for life!

Следващата година Chloé, модната къща, основана от Габи Агион през 1952 г., ще навърши 70 години, изпреварващо честитим, пишейки за най-хубавото сред хубавото - чантите им... 

All fashion преди 2 години

Chloé води началото си като ready-to-wear марка още във времето на самото зараждане на тази стилова категория, най-известна и носена днес. Chloé остава известна със своя бохемски дух, роден от навика на Агион да представя колекциите си в заведения за хранене, като Café de Flore, където моделите се разхождат сред масите. Този ход е определящ - земен, естествен човешки, свободолюбив - такава е марката и днес. 

Основателката на Къщата кани много дизайнери да интерпретират етоса и стила на марката през годините, много от тях жени, но креативният директор с най-дълъг стаж е Карл Лагерфелд, който прекарва в Chloé цели 24 години, от 1964 до 1983 г. и отново от 1992 до 1997 г. Chloé при Лагерфелд е символ на мекота и фини внушения (особено роклите му без подплата с елегантна, лесна за събличане привлекателност, характеризираща дизайна на 70-те години). През 1997 г. Къщата е реновирана до основи от Стела Маккартни, която тогава току-що напуска училище и става най-младият човек начело на компанията. Това, което модният свят нарича "нео-Chloé look", е по-стегната и по-свързана с уличния стил визия. През 2001 г. юздите преминават в ръцете на Фийби Файло и именно под нейното ръководство брандът се осмелява да лансира кожени изделия - и то какви! Фийби Файло измисля първата It чанта на марката - от мека кожа, декорирана с отличителен катинар, първият от многото хитове, които ще последват в carry-on изделията на бранда. Четете още: Всичко, което знаем за личния моден бранд на Фийби Файло, бившият творчески директор на Céline и Chloé.

Певицата Амери с чанта Chloé Paddington Сн. WireImage

Тори Спелинг с чанта Chloé  Paddington Сн. FilmMagic

Ийв с чанта Chloé Paddington Сн. FilmMagic

Софи Андертън и Марк Алексио

Моделът Paddington

Една от емблематичните чанти на бранда, "Падингтън", проектирана от Фило, е толкова рядка, желана, емблематична. Както съобщава Сара Моуер, моден критик и журналист, в интервю за Vogue от 2009 г., "За всеки един от 8 000-те модели, направени през пролетта на 2005 г., се говори и обсъжда доста преди да стигне до магазините." Чантата не идва с указание за грижа по подобие на любимото ни мече Падингтън, но пък цената е достатъчно внушителна, че да пазим аксесоара като очите си, 1 400 долара.

Изработена от кожа, Paddington има популярната тогава ориентация север/юг, с меко заоблени ръбове и ъгли, придавайки това, което е описано от дизайнера като "усещане за сак, за носене на багаж". От двата края има катарами, а черешката на тортата е катинар, обвит с кожа, ключът за който е окачен на тясна "връзка", прикрепена към двете горни дръжки. Лимитираният й характер оказва сериозно влияние и ограничените бройки я превръщат в любимка на важни персони и знаменитости, което допълнително разпалва желанието на феновете.

Моделът Marcie

Хана Макгибон, креативен директор на Chloé от 2008 до 2011 г., придава "ездачески" привкус на леката хобо чанта, когато проектира Marcie през 2010 г. Този модел се откроява с извита, подобна на седло предна част, с изваяни, шити детайли. Къщата се заиграва с различни довършителни елементи и пропорции, а закръглеността на мини Marnie леко наподобява отличителната кръгла форма на парфюмната бутилка от първия аромат на марката, лансиран през 1975 г. На по-концептуално ниво силуетът на този модел навява чувство за свобода, приключенство, пътуване, които са основните ценности и любими внушения на Chloé. "Живея живота, който искам", казва веднъж Агион. "Винаги съм искала да остана независима, затова го правя. Имам невероятна сила и смелост. "

Моделът Nile

Ако "Падингтън" е символ на знаменитостите (и сама по себе си е такава в Света на чантите), то "Нил" е мечтата на успешната жена. Тази дамска чанта е проектирана от Клеър Уейт Келър, британка, която ръководи Къщата от 2011 до 2017 г. Чантата с форма на полумесец разполага с голяма кръгла "гривна", най-често златна, и има дълга дръжка, така че може да се носи на китката или през тялото. От гледна точка на бижутата, моделът е своеобразно намигване към една от ранните чанти на Фийби Файло, окичена с гривни и с пръстени, но опростената й структура пасва отлично на винаги популярния минималистичен mindset.

Раниците The Sheltersuit & Chloé

Габриела Хърст идва в Chloé в края на 2020 г., решена да съчетае лукса с отговорността към природата и Планетата. Запалена по устойчивостта, през есента на 2021 г. тя си партнира с Sheltersuit, организация, помагаща на бездомни хора, и един и един от резултатите на това сътрудничество е стилна раница, изработена от рециклирани платна и кожа, на която е изобразено логото на Chloé, както и вдъхновяващото мото на Shetlersuit:  "Хора помагат на хората". Четете още: Chloè, Fall 2021, READY-TO-WEAR.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 23 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.