Hey, baby, let's talk about... Squid Game, най-гледаният сериал в Netflix някога!

Hey, baby, let's talk about... Squid Game, най-гледаният сериал в Netflix някога!

Ако сте били в социалните медии през последните дни (ок, с изключение на вчера, когато всичко за няколко часа се срина),няма как да не сте подочули за новия сериал на Netflix, Squid Game, тотална сензация от ден първи

Създаден от прочутия южнокорейски режисьор Хуан Донг-Хюк, Squid Game е нахално интензивен трилър сериал, който на Запад се сравнява с The Hunger Games и Battle Royale заради начина, по който кара очите ни да изпъкнат, да загризем нокти, заскубем коси или да се завайкаме из стаята - това е сериозен кино успех в днешно време и е страхотно. 

В шоуто пъстър актьорски състав от южнокорейци - всички затънали в дългове - са "поканени" на отдалечен самотен остров, на който трябва да играят поредица от игри, от които победителят ще излезе милиардер. Скоро нещата стават много по-тъмни и проблематични, защото започва най-ужасната игра, наречена "Червена светлина, Зелена светлина". Остър като бръснач обвинителен акт за неравенство и икономическа експлоатация в съвременна Корея (и извън нея) внушава сериалът през цялото време, а по-дълбоките резонанси на Squid Game - предавани от мощните изпълнения всички участващите звезди - остават с нас дълго след като състезанията стигнат до ужасното си приключване.

От миналата седмица шоуто се изкачи до номер едно в класациите на Netflix в повече от 90 страни. "Сериалът е активен едва девет дни и има голям шанс това да бъде най-голямото ни шоу досега“, казва изпълнителният директор на Netflix Тед Сарандос. И така, нашият въпрос е, ако не сте гледали Squid Game, какво чакате? Тук и сега закръгляме всичко, което трябва да знаете за No1 сериала на нашето време - от пробивни звезди до всички най-добри миймове. Внимание: Предстоят леки спойлери.

Не, всъщност не става въпрос за никакви калмари

Първо, нека изясним какво всъщност представлява 'Squid Game": това е игра на детска площадка, популярна сред децата в Южна Корея през 70-те и 80 -те години. И така, какво значи тя в бруталната поредица от предизвикателства на шоуто? Всяка от шестте игри, играни от състезателите, се основава на класическа корейска детска игра - някои, като "Червена светлина, Зелена светлина" и "Въже" са известни на западната публика, но "Играта на калмарите", последна в поредицата, е мистерия за всеки негледал сериала.

Има много - и имаме предвид много - кръв

Веселата естетика на пастелните нюанси на продукцията погрешно може да ви настрои на високи честоти, но ако си представяте, че положението е само слънца, дъги и еднорози, то  това далеч не е случаят. Пригответе се за безкрайна поредица пропити от кръв убийства и всякаки телесни ужаси още от първия епизод: всичко от намушквания и стрелби до изкормване на органи. И все пак най-опустошителните части от поредицата са емоционалните жестокости и предателства, които състезателите си нанасят един на друг, както може да потвърди всеки, който е гледал 6-ти епизод.

Актьорската игра е 100/10

Не, не едната нула не е в повече, майсторството на участващите наистина е извън всяка представа. Докато игрите осигуряват вълнението, богатото изпълнение на актьорите е това, което прави Squid Game такъв хит. Първо, говорим за очарователното изпълнение на Лий Чен-Джа като неспокойния, но в крайна сметка добросърдечен герой, Ги-хун, през чиито очи до голяма степен виждаме останалите участници. Други забележителни изпълнения са предоставени с любезното съдействие на Парк Хии-Су - морално несигурен приятел на Ги-хун от детството, Санг-уу, и Ким-юу-рюнг, възхитително непоколебим измамник, чийто опит мафиотски опит в игрите води до хаос сред участниците. Истинската пробивна звезда на шоуто обаче е бившият модел  Джънг Хо-йон, която играе стоманен севернокорейски дезертьор, надявайки се да събере достатъчно пари, за да изведе брат си от сиропиталище. Не вярвайте просто на думата ни: След премиерата на шоуто в Netflix преди няколко седмици, последователите й в Instagram се увеличиха от няколкостотин хиляди на повече от 13 милиона. Безопасно е да се каже, че това няма да е последният път, в който я виждаме на екрана.

Сериалът има и универсално, и политическо послание

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.