Следва

Шарлот Генсбур & Zara: френска колекция за красиви жени, пълна с деним и сексапил

Maison Margiela, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Като хорър приказка, като средновековен театър, като магия... 

Runway преди 2 години

Колекцията на бранда, който има специално място в сърцето ни, е любезно "мрачно" творческо откровение на Джон Галиано, а името на новото Ready-to-Wear на Maison Margiela носи всички отличителни белези на страхотната колекция Artisanal Haute Couture, която брандът лансира, придружена от филм през юли. За да обобщим: разказът се завърта във фантастичен свят, който свързва исторически образи на холандски рибари с въображаема общност от млади хора, оцелели от корабокрушение, измити от соленото море.

При разговор преди вчерашното пускане на новия  видеоклип, Галиано отново подчертава колко е вдъхновен от "мечтите за бъдещето, които младите хора имат, и превръщането им в реалност“. Цялата му експериментална работа от лятото сега се превръща в изключително изобретателна смес от романтично-утилитарни текстури, нови силуети, меки палта, крехки рокли, романтични трикотажни изделия и много риболовни елементи, които гарантирано ще бъдат големият улов в магазините на Maison Margiela.

Докато работи по темата за "хората и рибарите", Галиано казва, че се сблъсква с модерен феномен в занаята - електромагнитен риболов... "Това, което децата правят сега, е следното: имат такива магнитни въдици, излизат и ловят боклука в канала Сейнт Мартин. Мислех си колко гениално е това!”- възкликва той. "Това е нещо, което се превръща в хоби. Така че гащеризоните са идеални за носене, когато излизате на електромагнитен риболов!”.  Галиано отбеляза, че те, гащеризоните, и яркочервените, жълтите и сините таби ботуши също отговарят на желанията на поколението, съобразени с климата. "Няма как да не добавя, че са биоразградими." Идеята на дизайнера за това, което си представя като бригада "утопична младеж“, предизвиква цял сал свободно плаващо творчество. Има палта, украсени с пернати мухи за риболов и други, сплетени от ленти от сива рибена кост, за да приличат на мрежа, моряшки яки, блестящо обемни панталони с висока фламандски шапки като от 17-ти век. 

Всички дрехи имат излъчване на възстановената, полуразрушена и преконфигурирана тъкан, която е много хубав синхрон с историята на Martin Margiela. Това не е случайно от гледна точка на Галиано, творчески директор на марката, който се радва на обърнати отвътре навън дрехи, излагане на шевове, изветряне, свиване и пребоядисване на тъкани. "Неоалхимията“ на Галиано има чувствително, еротично, мистериозно докосване, което е изцяло съвършено - говорим за роклята от мъниста и коприна, "която можете да обърнете, за да покажете подплатата“, чисти слоеве черен шифонов воал и рокля, сякаш фино изплетена от паяк, покрита с преливаща се мрежа, съставена от рециклирани стъкла. "Като дизайнер човек винаги се опитва да намери нов начин за общуване и чувственост; какво разкриваш и какво - не... " .

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Hermès

Runway преди 1 месец

Не очакваме удивителни ефекти от колекциите на Hermès, но винаги се ентусиазираме от начина, по който Надеж Ване-Цибулски (Nadège Wane-Cybulski) ръководи женския отдел на топ марката в продължение на седем славни години. Концепцията й по традиция се опира на тихия лукс, който просто нежно и с едва доловим жест променя цвета, формата и структурата си